Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. Featured

Category: Featured

    Teringin nak beli rumah? Ini apa yang bank tengok untuk luluskan permohonan loan rumah impian anda

    “Apa proses paling leceh (tapi penting gila) bila nak membeli rumah?” Dah tentu hal yang melibatkan proses nak dapatkan loan rumah. Dan pada kajian Tok, ramai sangat yang kantoi bab ni. Bank tak senang-senang bagi…

    Step-by-step cara beli rumah second hand – Semua yang anda perlu buat sampai dapat kunci

    Normal kalau korang takut bila nak membeli rumah pertama. Tapi kalau terus layan perasaan takut tu, sampi ke sudah korang takkan dapat beli rumah. Ramai yang gagal melangkah dengan yakin sebab tak tahu asas yang…

    Cara-cara kenal pasti penipuan dalam urusan jual beli hartanah. Pelabur baru wajib baca

    Tok nasihatkan korang berhati-hati kalau korang nak melabur dalam pelaburan hartanah. Sebab kalau salah buat, ia boleh buatkan korang rugi banyak. Silap-silap, boleh cecah ratus ribu hingga jutaan ringgit. Dan yang paling penting, jaga diri…

    Baca ini sebelum anda lawat dan beli rumah untuk pelaburan. Pelabur kali pertama wajib baca

    Alhamdulillah. Korang dah semakin hampir nak membeli rumah pertama untuk dibuat pelaburan. Tok harap korang dah sediakan apa yang patut ya. Tapi, tak bermakna dah buat segala persediaan, kerja kita dah selesai. Bagi yang pertama…

    Dah jawab 7 soalan penting ini sebelum beli apartmen pertama anda?

    Rumah jenis high-rise menjadi pilihan rata-rata ramai orang yang baru nak berjinak dalam pelaburan hartanah. Tak kira sama ada kos sederhana atau rendah. Tak salah beli dulu hartanah macam ini sebagai permulaan. Janji ia hasilkan…

    10 perkara pelabur hartanah newbie wajib amal. Tip No. #8 jamin pelaburan anda sentiasa buat untung

    Takde siapa yang nak rugi bila melabur. Dah tentu kita mahu buat untung, walaupun sikit. Macam yang Warren Buffett pernah cakap: “RULE NO.1 IN INVESTING IS NEVER LOSE MONEY. RULE NO.2 IS, NEVER FORGET RULE…

    Lagi untung beli hartanah status freehold untuk pelaburan?

    Tok pasti. Ramai yang kat luar sana ada soalan ni dalam kepala. Ada yang cakap “ya”. Dan tak kurang jugak yang cakap “tak”. Orang macam korang yang bijaksana pula, tak suka ambil tahu sesuatu perkara…

    6 risiko besar yang anda terpaksa hadap bila beli rumah lelong

    Kalau korang pandai bermain dengan pasaran lelong, memang boleh buat banyak untung. Bagi yang berminat, Tok wajibkan korang dalami ilmu tentang pelaburan ni dulu. Sama jugak macam pelaburan hartanah yang lain (subsale atau undercons), dah…

    Kenapa ada orang beli rumah pertama tak dapat 90% loan?

    Ramai dah sedia tahu. Semua orang layak dapatkan LTV (margin pembiayaan, juga dikenali sebagai Loan to Value) sebanyak 90% untuk beli 2 biji rumah pertama. Tapi, betul ke dapat 90%? Tak semua. Ramai je yang…

    Mantapkan kewangan 2020 anda dengan 5 tips power ni 

    “Fuh tercapai juga nak naik kereta terbang. Lama tunggu ni. Tengok tengok dah 2020” Eh!  Abaikan lawak hambar Tok tu.  2019 dah pun melabuhkan tirainya. Dah sampai masanya untuk kita sambut kedatangan 2020. Macam mana…

    Secured By miniOrange