Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. Featured

Category: Featured

    Gaji ciput, tapi nak beli rumah? Baca 9 tip power ini

    “Apa masalah utama untuk orang bergaji kecil yang nak beli rumah?” Antara alasan yang paling ramai orang pakai adalah kekangan kat bahagian kewangan, dan tak tahu asas beli rumah pertama yang betul. Tok percaya. Kalau…

    Cara elak beli rumah yang tak kena dengan harga?

    Takde siapa yang suka bayar harga lebih daripada yang sepatutnya. Tak kira la apa-apa jenis barang sekalipun. Nak beli rumah, tapi tak check dulu nilai semasa rumah yang korang nak beli. Ini salah satu perkara…

    Capai matlamat pelaburan hartanah, dan buat untung paling kurang 1 kali ganda dengan strategi ini

    Sebelum mencapai sebarang matlamat, kenalah tetapkan matlamat yang kita nak capai dulu. Ini adalah asas yang semua orang patut buat. Ramai juga yang tanya kat Tok. Ada tak strategi yang boleh bantu mencapai matlamat pelaburan…

    Bank terbaik untuk pembiayaan perumahan? Baca ni dulu

    “BANK APA PALING BAGUS UNTUK BUAT HOME FINANCING? SAYA NAK YANG INTEREST PALING RENDAH TAU.” Soalan hang tu umum sangatlah, dik oi. Lagi satu, orang pilih home financing bukan tengok bank profit/interest yang paling rendah…

    Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama

    Ramai pembaca GilaHartanah.com bertanya kepada Tok: “Tok, saya tak pernah beli rumah. Kat mana nak dapatkan ilmu beli rumah pertama saya ye?” Hari ni Tok nak kongsikan dengan korang panduan langkah demi langkah untuk beli rumah…

    Tanjung Malim – Apa anda perlu tahu tentang kawasan ini?

    Bila Tok sebut perkataan Tanjung Malim, apa perkara pertama yang terbit dalam minda korang?  Kalau Tok, pasti teringat kedai makanan yang pelbagai dekat sana. Senang cerita, kalau datang sana, perut confirm gembira.  Cuma kali ni,…

    9 tip untuk pelabur hartanah newbie. No. #9 wajib buat kalau nak jana untung

    Korang baru nak mulakan langkah sebagai pelabur hartanah? Tok percaya, ramai yang pasang impian nak jadi pelabur hartanah. Tapi masalah biasa adalah mereka tak tahu nak mula kat mana. Takpe, korang boleh chill dan tak…

    3 jenis loan yang anda boleh guna untuk beli rumah pertama. Ramai yang guna No. #2

    Sebelum membeli rumah, bagus untuk kita kaji dan kenal pasti dulu jenis-jenis loan yang ada. Secara asas, kat Malaysia ni ada 3 jenis loan rumah yang biasa digunakan. Jenis pinjaman yang Tok maksudkan adalah basic…

    Tip elakkan duit hangus beli hartanah “indah khabar dari rupa”

    Pelabur yang baik tahu cara nak pilih hartanah yang jana untung untuk mereka. Tak kira dari segi cashflow atau capital appreciation. Cuma, ramai yang termakan kata-kata manis orang lain. Kononnya, sesebuah hartanah itu confirm jana…

    Meta_City, Seri Kembangan – MRT2, hanya jarak jalan kaki sahaja?

    Apa yang keluar dalam minda korang bila dengar perkataan ‘Seri Kembangan’? Mungkin ada yang berpendapat, tempat ini terlalu jauh buat mereka yang bekerja di Pusat Bandar, atau kawasan lain yang seangkatan dengannya.  Cuma pada Tok,…