Kisah Inspirasi

Cara nak set dan capai matlamat simpanan anda dengan mudah

Bila ada matlamat simpanan yang jelas, secara tak langsung kita akan mula menyimpan duit secara serius. Lain pula cerita kalau setakat simpan dalam bank tanpa sebarang matlamat. Potensi duit itu nak cepat lesap amatlah tinggi.…

Baru 25 tahun, dah ada 2 rumah pelaburan: 5 faedah yang anda layak gunakan untuk beli rumah pertama.

Dah lama Tok tak menulis pasal kisah inspirasi. Kisah seseorang menempuh dugaan dan cabaran dalam dunia pelaburan hartanah antara salah satu sumber inspirasi bagi Tok. Dan Tok pasti, ramai yang kat luar sana berkongsi pandangan…

Hati-hati dengan tawaran JV (joint venture) dalam seminar hartanah. Ikuti kupasan Tuan Faizul Ridzuan pasal skim sontot ini

Makin hari, makin menjadi-jadi. Tok pun tak tahu nak cakap macam mana lagi. Tapi, nak salahkan orang yang sertai skim sontot ini 100% pun tak boleh juga. Orang yang cop diri mereka sebagai “sifu” dan…

Baru 24 tahun, dah boleh beli rumah idaman. Macam mana gadis ini buat?

Cuba kita tengok sendiri. Berapa ramai anak muda yang dah berjaya beli rumah idaman mereka? Memang ada. Tapi Tok berani cakap, tak ramai. Ramai lagi yang masih hanyut dengan perkara duniawi kat luar sana. Patut…

Tips Pelaburan

Kira-kira yang anda patut tahu, kalau nak pelaburan hartanah sentiasa jana untung

Kita tak boleh main teka je dan bergantung pada nasib semata-mata, bila nak beli rumah untuk dibuat pelaburan. Kalau buat macam ni, tak mustahil pelaburan korang ada potensi besar untuk kecundang awal. Tok pasti semua…

Capai matlamat pelaburan hartanah, dan buat untung paling kurang 1 kali ganda dengan strategi ini

Sebelum mencapai sebarang matlamat, kenalah tetapkan matlamat yang kita nak capai dulu. Ini adalah asas yang semua orang patut buat. Ramai juga yang tanya kat Tok. Ada tak strategi yang boleh bantu mencapai matlamat pelaburan…

Bank terbaik untuk pembiayaan perumahan? Baca ni dulu

“BANK APA PALING BAGUS UNTUK BUAT HOME FINANCING? SAYA NAK YANG INTEREST PALING RENDAH TAU.” Soalan hang tu umum sangatlah, dik oi. Lagi satu, orang pilih home financing bukan tengok bank profit/interest yang paling rendah…

Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama

Ramai pembaca GilaHartanah.com bertanya kepada Tok: “Tok, saya tak pernah beli rumah. Kat mana nak dapatkan ilmu beli rumah pertama saya ye?” Hari ni Tok nak kongsikan dengan korang panduan langkah demi langkah untuk beli rumah…