Elak kena sontot dengan rumah pertama lepas tahu 5 asas ini

Korang jangan main-main. Salah beli, kewangan korang boleh jadi gundah-gulana nanti.

Sebab tu, Tok tak putus-putus kongsikan ilmu dan bagi nasihat kepada korang sebelum beli mana-mana rumah.

Bukan apa. Kalau dah tersontot, yang kena tanggung nanti, tak lain dan tak bukan batang hidung korang sendiri.   

Ada beberapa perkara yang perlu kita kaji dan tengok dulu sebelum buat keputusan membeli.

Mesti korang tak nak kena sontot, kan? Kalau serius tak nak, hadamkan sekarang perkongsian Tuan Putera Ambo yang penuh manfaat ini.

Pembeli rumah pertama kali yang bijak, confirm ada ilmu ini

Sebelum korang merancang nak beli rumah, pembeli perlu ambil tau beberapa perkara asas seperti jenis rumah, kemampuan kewangan, dan juga urusan jual beli.

Ada 5 perkara asas yang perlukan tumpuan penuh korang sebagai bakal pembeli.

Dan siapa yang tak nak jadi pembeli yang bijak, bukan? Apa yang korang perlu buat, semua saya kongsikan dekat bawah ni:

#1: Apa jenis rumah yang anda nak beli?

Pertama sekali, pembeli (korang la tu) perlu tau jenis rumah yang nak dibeli. Bukan main sebat je beli mana-mana tanpa sebarang usul periksa.

Sama ada jenis bertanah seperti rumah teres, semi-D, banglo, atau jenis bertingkat seperti apartmen dan kondominium.

Korang perlu tumpukan perhatian kat kriteria jenis rumah sebab ia membabitkan pelbagai aspek lain seperti:

  • Insuran,
  • Keselamatan,
  • Cukai tanah (quit rent),
  • Jenis perkhidmatan penyelenggaraan yang disediakan, dan lain-lain yang berkaitan.

Bagi pembelian apartmen dan kondominium, pembeli perlu tau siapa pihak yang bertanggunghjawab untuk selenggara bangunan tu seperti:

  • Tangki air,
  • Lif,
  • Kolam renang, atau lain-lain.

Dan yang paling penting, kesanggupan membayar khidmat penyelenggaraan serta berkongsi kemudahan yang ada dengan penghuni lain.

KLIK SEKARANG UNTUK BACA: 3 jenis pasaran hartanah yang orang baru patut tahu. Nak beli yang mana satu? 

#2: Betul ke anda mampu tanggung ansuran loan rumah?

Pembeli perlu mengukur keupayaan kewangan dengan mengambil kira pendapatan bersih selepas menolak bayaran, termasuk bil sampingan.

Apa yang selalu jadi masalah adalah, bakal pembeli enggan dedahkan sumber kewangan sebenar mereka semasa berurusan dengan pihak pembiaya.

Ini akan buatkan mereka (pembiaya) menghadapi masalah untuk dapatkan pinjaman. Tu tak masuk lagi dengan kes duit deposit yang hangus.

#3: Dalam 3 kategori ini, anda yang mana satu?

Pembeli sendiri perlu tau mereka tergolong dalam kategori yang mana satu.

Ada 3 jenis yang korang kena bezakan:

  • Pelabur berisiko tinggi,
  • Pelabur berisiko sederhana,
  • Pelabur berisiko rendah.

Korang boleh anggap membeli rumah macam pelaburan saham.

Kalau bakal pembeli tergolong dalam kategori ‘pelabur berisiko tinggi,’ maka mereka layak membeli rumah yang belum dibina atau sedang dalam pembinaan.

Mereka ni jenis orang yang dah ada exit plan (pelan keluar) sebab projek under construction memang ada risiko untuk terbengkalai.

Kalau korang tak nak ambil risiko tinggi, boleh la beralih untuk beli rumah hampir siap, atau dah siap dengan sijil layak duduk rumah (CCC, yang dulu dikenali sebagai CF).

Perlu korang ingat juga yang harga rumah yang dah siap, tertakluk kepada nilai pasaran hartanah semasa.

KLIK SEKARANG UNTUK BACA: Kenapa 10 rumah jenis ini terpaksa dijual dengan harga murah?

#4: Nak buat pelaburan jangka masa panjang atau pendek?

Pembeli juga wajib tau jenis pelaburan yang mereka nak buat, sama ada untuk jangka masa panjang atau pendek.

Dan ini juga bergantung kepada jenis pegangan hartanah pilihan yang korang nak beli. Tak kira yang tengah dalam pembinaan (under construction) atau yang dah siap sepenuhnya.

Ada 3 jenis pegangan hartanah yang korang wajib tau:

  • Pegangan bebas (freehold),
  • Pajakan (leasehold),
  • Rizab Melayu (Malay Reserve).

Rumah yang dibina atas tanah pegangan bebas mempunyai nilai pasaran, sama ada ketika masih dalam pembinaan atau dah siap.

Hartanah jenis ini boleh dijual pada bila-bila masa dan kepada sesiapa je, tanpa mengira bangsa.

Bagi rumah yang dibina atas tanah Rezab Melayu, perlu diketahui bahawa ia khas untuk bumiputera Melayu, dan pembeli hanya boleh jual balik kepada orang Melayu je.

#5: Dah baca dokumen SNP sampai habis ke belum?

Pembeli perlu fahamkan secara am tentang terma dan syarat kandungan dalam Perjanjian Jual Beli (SNP).

Bakal pembeli digalakkan untuk merujuk contoh salinan SNP daripada rakan atau ahli keluarga yang pernah membeli rumah sebelum ini, supaya boleh elakkan diri daripada masalah yang lebih besar dan kena tipu.

KLIK SEKARANG UNTUK BACA: 5 perkara anda wajib kaji sebelum beli mana-mana projek undercon

TIP BONUS: Formula mudah kira Return of Investment (ROI)

Dalam pelaburan hartanah, kita juga kena belajar dan tau cara kira Return of Investment (ROI).

Saya bagi sekali contoh kiraan untuk mudahkan pemahaman korang.

Katakan, korang beli rumah RM200,000 dan sewakan rumah tu pada kadar RM800 sebulan:

  • (Harga sewa X 12 bulan) / Harga beli X 100 =
    • (RM800 X 12 bulan) / RM200,000 X 100 =
    • ROI = 4.8%

Kenapa wajib ada ilmu ini sebelum anda beli rumah?

Sebagai pembeli, kita harus fahamkan serba sedikit perkara asas berkaitan pembelian sesebuah rumah, agar masalah berbangkit dapat kita hindarkan, dan pembelian kita jugak akan terjamin.

Beli rumah bukan perkara ringan yang boleh dibuat main. Banyak benda yang korang kena kaji dulu kalau nak buat keputusan yang terbaik.

Kalau tak cari ilmu terlebih dulu, memang ada potensi korang kena ‘sontot’ dengan rumah sendiri.

Ya, dengar macam kelakar kan? Cuba la gelak bila korang terkena nanti. Tok nak tengok boleh ke tak.

Pelabur otai ini dapat rumah dengan harga 26.7% lebih murah daripada market value?

Murah, kan? Masa mula-mula Tok tau pasal ni pun, Tok terkejut beruk dan susah nak percaya.

Kalau tak dapat beli secara zero down payment, dapat beli rumah murah macam ni pun jadilah.

Nak belajar tak macam mana otai ni buat? Klik link bawah ni sekarang:

>>> KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK ’TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?’ <<<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *