Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. Author Blogs

Author: Tok Penghulu

Tok Penghulu

Persediaan selepas kahwin 101: Berapakah kos menjaga anak anda yang bakal lahir nanti?

Alhamdulillah. Tok nak ucapkan tahniah kat korang yang baru berkahwin. Maka, bermulalah satu episod baru dalam hidup korang. Tentu korang tak sabar nak menimang cahaya mata sulung, kan? Bukan bidang kuasa Tok dan korang nak…

Nak beli cincin kahwin dan jimat sehingga RM10,000?

Banyak Tok dengar cerita orang berkahwin gunakan pinjaman. Tindakan ni terang-terang boleh buatkan kewangan korang mudarat lepas kahwin nanti. Patut lepas kahwin nak hidup bahagia dengan pasangan. Last-last kena tanggung masalah kewangan yang korang jemput…

Pengurusan kewangan lepas kahwin: 4 langkah untuk berbincang dengan pasangan anda

Duit bukan satu perkara yang patut dipandang remeh. Lagi-lagi lepas dah berkahwin. Dah berapa banyak kes cerai yang melibatkan isu ini kat negara kita. Susah payah kita nak bina masjid, tapi ia runtuh dek sebab…

Cara kumpul duit kahwin dalam masa 5, 6, atau 7 tahun. Anda nak buat yang mana satu?

Nak kumpul duit kahwin bukan perkara senang nak buat. Mana tak. Korang sendiri dah sedia maklum berapa banyak dugaan yang ada. Dengan kedai hipster, YES (Year End Sale, atau seangkatan dengannya), dan macam-macam lagi yang…

Nak kahwin ke atau nak beli rumah dulu? Ini jawapannya

Posting ni agak panjang. Kalau anda spesis yang memang tak rajin nak baca, jangan mula membaca. Kalau tak, menyesal nanti. Nak LIKE saja pun takpa. Saya benarkan. Beberapa kali saya dapat soalan, “Beli rumah atau kahwin…

‘Gadai’ Rumah SelangorKu? Jaga-jaga kalau tak nak ‘terkena’

Isu pemilik rumah SelangorKu yang sewakan unit mereka (untuk tujuan pelaburan) bukan lagi isu baru.  Banyak dah berita hangat berkaitan isu ini.  Salah satu kes yang ‘famous,’ adalah Pangsapuri Azaria kat Bandar Parklands. yang disewakan…

Nak buat pinjaman perumahan, tapi kurang jelas pasal MRTT dan MLTT? Klik dan baca perkongsian Tok ini.

  Ini jadi sebab utama wujudnya produk insurans gadai janji (atau Mortgage Insurance). Ia adalah pelan perlindungan bagi pinjaman perumahan. Kalau ada perkara buruk berlaku ke atas diri kita, pelan ini akan tanggung baki hutang…

9 sebab popular bank reject loan rumah anda

Siapa tak sakit hati bila bank reject permohonan loan rumah? Tapi, bukan semuanya 100% salah bank. Kebanyakan masa, pemohon sendiri yang tak cukup bersedia. Ada sesetengah kes, dokumen yang diperlukan tak cukup. Ada juga yang…

11 Langkah beli rumah di Malaysia – Dari pilih rumah sampai dapat kunci.

Nak beli rumah di Malaysia? Selalu pening kepala tentang proses pembelian hartanah pertama? Atau mungkin itu yang menjadikan anda sedikit “tertekan” untuk memulakan langkah ke arah menjadi seorang pelabur hartanah? Artikel kali ini, Tok Penghulu…

Ini ‘bom jangka’ peminjam wajib berjaga-jaga. 99% yang buat loan rumah tak tahu tentang ini

Kalau korang baca Offer Letter sampai habis, korang pasti tahu perkara ini. Bila tiba masa membeli rumah, korang wajib tahu setiap isi kandungan yang ada dalam tu. Baru tahu apa yang boleh dan tak boleh…