Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. Author Blogs

Author: Tok Penghulu

Tok Penghulu

5 tip bantu newbie beli rumah lelong macam otai dan buat untung (paling kurang) 1 kali ganda

Korang baru pertama kali nak beli rumah lelong? Proses membeli rumah bergantung kat jenis rumah yang kita nak beli tu. Bermakna, proses beli rumah lelong akan jadi berbeza sikit dengan proses membeli rumah undercons atau…

Nak beli rumah baru? Tip ini boleh selamatkan banyak duit anda

Syok planning nak beli rumah baru? Mestilah. Akhirnya, dapat juga korang capai satu matlamat yang ramai orang idamkan. Lepas dah dapat kunci rumah (tahniah Tok ucapkan) nanti, ada beberapa benda yang kita kena buat dulu.…

Apa impak OPR turun dari 3% kepada 2.75%?

Tok baru dapat berita ni tadi. Bank Negara Malaysia bertindak menurunkan kadar OPR (Overnight Policy Rate) menjadi 2.75%. Atas pergerakan ekonomi yang perlahan di negara kita sekarang, tindakan BNM turunkan OPR adalah untuk meransang ekonomi…

6 tip buat orang muda yang tak banyak modal, tapi berniat nak beli rumah tahun ini.

Tak semestinya pelaburan hartanah sentiasa gunakan sejumlah modal yang besar. Ada saja kes pelabur yang gunakan modal yang minima untuk membeli rumah. Bahkan ramai dah orang buat benda ni. Boleh Tok kata, kalau ada ilmu…

Sewakan atau duduk sendiri? Ini apa yang pembeli rumah pertama kali patut buat

Masih ramai lagi yang jadikan rumah pertama untuk kegunaan sendiri. Padahal Tok yakin mereka dah sedia maklum, yang tindakan ini tak kasi apa-apa untung pun. Silap hari bulan, ada yang kantoi bayar duit ansuran bulanan…

5 langkah elak deposit hangus bila anda tak jadi beli rumah

Ramai yang tak tahu pasal ni. Sebelum ni, mesti korang ingat duit deposit confirm akan melebur bila bank tak lepaskan permohonan loan rumah. Tak betul tu. Hakikatnya, korang masih ada harapan dan peluang untuk dapatkan…

Panduan supaya orang muda senang nak beli rumah pertama. Baca 11 tip ini sekarang

Mesti korang seronok dapat kerja, kan? Alhamdulillah. Boleh la lepas ni mula kumpul duit untuk beli rumah pertama. Tapi, nak beli rumah bukan satu perkara yang mudah dibuat. Bukan macam nak beli Choki Choki kat…

Anda nak tahu cara beli hartanah bawah nilai bank (below bank value)?

Apa strategi yang boleh kita gunakan untuk beli hartanah bawah bank value? Dah tentu ia berikan nilai yang terbaik kat pelaburan kita. Tok boleh jamin, korang siap boleh untung kalau buat dengan betul. Dan semuanya…

Skim Perumahan Belia dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021

Kalau diberi peluang untuk beli rumah pertama, sape je yang tak nak. Kan? Cuma Tok faham nak beli rumah pertama ni bukannya mudah. Bila ada offer skim oleh kerajaan, korang boleh tengok details. Mana tahu…

Belajar cara bayaran deposit bila anda nak beli 4 hartanah ini.

Sebelum nak mula membeli hartanah, wajib kita cari ilmu untuk elakkan sebarang masalah berlaku. Antara pecahan ilmu hartanah adalah cara bayaran deposit sewaktu nak beli sesuatu hartanah, tak kisah untuk pelaburan atau duduk sendiri. Dan…

Secured By miniOrange