Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. Featured

Category: Tip beli rumah

    4 tip power beli apartmen yang susah rugi

    Kalau kita tengok secara kasar, ramai orang Malaysia suka beli rumah jenis apartmen. Rumah jenis ni memang cukup sesuai dengan keadaan di negara kita. Ia adalah alternatif terbaik selain daripada rumah landed (yang sekarang ni,…

    Gaji ciput, tapi nak beli rumah? Baca 9 tip power ini

    “Apa masalah utama untuk orang bergaji kecil yang nak beli rumah?” Antara alasan yang paling ramai orang pakai adalah kekangan kat bahagian kewangan, dan tak tahu asas beli rumah pertama yang betul. Tok percaya. Kalau…

    Cara elak beli rumah yang tak kena dengan harga?

    Takde siapa yang suka bayar harga lebih daripada yang sepatutnya. Tak kira la apa-apa jenis barang sekalipun. Nak beli rumah, tapi tak check dulu nilai semasa rumah yang korang nak beli. Ini salah satu perkara…

    “Hanya RM270 sebulan?” – Cara kumpul deposit rumah RM500K

    “Simpan RM500 sebulan? Banyak tu. Aku mana mampu” – Azrin Lebih 50% rakyat Malaysia bergaji bawah RM2,000 (menurut kajian The Edge). Lepas tolak macam-macam, agak-agak berapa baki yang tinggal? Buat korang yang serius nak kumpul…

    Bank senang approve permohonan loan rumah anda berkali-kali. Jaga 8 perkara ini

    Kalau mudahkan kerja pegawai bank, tak mustahil mereka senang-senang luluskan setiap permohonan loan rumah korang. Bayangkan. Dah la mereka kena uruskan beratus (mungkin beribu) permohonan dalam satu hari. Dan korang pulak, tak sediakan semua dokumen…

    “Saya nak beli rumah subsale pertama. Apa patut saya buat?” – Mira

    Ini dah jadi impian semua orang. Siapa yang tak nak ada rumah paling kurang sebiji, kan? Kalau bukan untuk tujuan pelaburan pun, boleh kita guna sebagai tempat berteduh bersama keluarga tercinta. Tapi semua ini, boleh…

    Kena tipu beli rumah undercon dengan pemaju? Ini cara tuntut duit pampasan (Siri #1)

    Ini masalah yang biasa berlaku kat pembeli rumah pertama. Sebab tu, boleh tahan ramai yang kena ‘game’ dengan pemaju, akibat tak teliti dulu hak masing-masing sebelum membeli. Kalau baca dan fahamkan isi dalam SPA, mungkin…

    Jaga-jaga. Ini padah bila anda ‘kantoi’ bayar ansuran rumah

    Nak beli rumah, bukan satu kerja yang senang. Pasti ramai yang setuju dengan ayat ini. Pembeli rumah bukan saja kena sediakan down payment semata. Tapi jugak kena tanggung ansuran bulanan, kos maintenance, cukai tanah dan…

    Cara kira kos setem duti pembelian rumah yang terkini

    Pembelian hartanah, boleh jadi pengalaman yang menyeronokkan dan menakutkan pada masa yang sama. Sebab apa? Ramai yang takut dengan kos awal yang terpaksa ditanggung. Bukan sikit-sikit anak tau. Kalau tak simpan duit, memang korang saja…

    Kena tipu beli rumah undercon dengan pemaju? Ini cara tuntut duit pampasan (Siri Akhir)

    Kalau pertama kali nak beli rumah under construction, boleh jadi korang terdedah dengan pelbagai masalah. Salah satunya, korang akan jadi mangsa mudah untuk ditipu dengan pemaju yang tak bertanggungjawab. Korang ada hak untuk tuntut kerugian…

    Secured By miniOrange