Login

Register

Login

Register

Orang ‘gomen’ senang-senang boleh beli rumah ketiga dengan loan 100%? Baca apa lelaki ini kongsi

| | ,

Rugi kalau seorang penjawat awam tak gunakan peluang yang mereka ada untuk beli rumah. Tambah lagi boleh beli rumah dengan loan 100%. 

Kalau tahu strategi yang betul, anda boleh beli rumah ketiga dengan loan 100% pulak tu. 

“Biar betul Tok saya dapat beli rumah ketiga dengan loan 100%? Bukan ke rumah ketiga loan 70% je?” 

Mungkin ramai orang ‘gomen’ belum tahu yang anda ada kelebihan ini. 

Jemput baca sampai habis perkongsian Tuan Irwan Zainal ni. Anda pasti suka tahu kelebihan yang orang ‘gomen’ ada. 

*Anda boleh juga lihat video dan perbincangan menarik tentang topik ini antara Tuan Irwan Zainal dan Tuan Azmi (Pekerja di LPPSA yang lebih 20+ tahun pengalaman mengendalikan kes LPPSA)

Apa kebaikan LPPSA yang anda patut tahu? 

#1 Pinjaman sehingga umur 90 tahun 

Bagi anda yang mengambil skim pencen, pinjaman LPPSA yang anda boleh dapat adalah sehingga umur 90 tahun. Berbanding dengan orang yang mengambil skim KWSP, pinjaman LPPSA adalah berdasarkan tempoh bersara. 

 #2 Pinjaman berdasarkan pendapatan bersih dalam slip gaji (tidak melihat komitmen yang tiada dalam slip gaji)

Kalau anda nak mohon pinjaman di bank komersial, pihak bank akan melihat senarai komitmen yang anda ada sekarang. Contohnya anda ada pinjaman kereta dan personal loan, ini bakal mengurangkan kelayakan anda untuk memohon pinjaman rumah. 

Berbeza dengan pinjaman LPPSA pula. Pinjaman LPPSA hanya melihat berdasarkan slip gaji anda. 

#3 Had pinjaman sehingga 100% 

Untuk pinjaman LPPSA, anda boleh membuat pinjaman sehingga 100%. Namun, ada hartanah yang memerlukan deposit terlebih dahulu. Contohnya deposit 10%. Deposit ini perlu dibayar terlebih dahulu dan LPPSA akan ganti kemudian melalui peguam LPPSA.

#4 Terbaik jika digunakan untuk pembelian rumah ketiga. 

Untuk pengetahuan anda, rumah pertama dan rumah kedua anda boleh dapat pinjaman sebanyak 90%. Untuk rumah ketiga pula anda hanya akan dapat sebanyak 70%. Ini kalau ketiga – tiga rumah anda beli menggunakan bank komersial. 

Orang yang ada kuota pinjaman LPPSA sangat special sebab mereka boleh beli rumah ketiga dan dapat pinjaman 100%. Caranya begini:

Rumah pertama : Bank komersial (90 %) 

Rumah kedua : Bank komersial (90 %) 

Rumah ketiga : Pinjaman LPPSA (100%)

#5 Tidak mengambil kira rekod buruk CTOS / CCRIS

Bila anda nak memohon pinjaman dengan bank komersial, pihak bank akan tengok: 

  • Income
  • CCRIS / CTOS
  • Simpanan yang anda ada sekarang

Kalau anda nak mohon pinjaman LPPSA, ia tidak ambil kira jika anda ada rekod buruk CCRIS / CTOS. 

#6 Tiada faedah dikenakan ketika pembinaan (tidak dikenakan faedah pembinaan sehingga 36 bulan)

Bank  komersial biasanya akan mengenakan bayaran faedah setiap bulan untuk hartanah yang sedang dalam pembinaan. Namun untuk LPPSA pula tidak dikenakan sebarang cas kepada peminjam.

#7 Insurans kemalangan percuma sebanyak 100K 

Yang ni item terbaru mengikut Bajet 2021. Sekiranya anda mengambil pinjaman LPPSA untuk tahun 2021 – 2022, anda akan mendapat insurans kemalangan secara percuma sebanyak 100K. Details ni ada dibentangkan dalam Bajet 2021 namun perinciannya masih belum ada setakat ini. 

Berapa amaun kelayakan maksimum pembiayaan perumahan sektor awam? 

Mungkin anda tertanya – tanya berapa amaun kelayakan maksimum yang anda boleh dapat. Anda boleh rujuk jadual di bawah. 

Siapa yang boleh memohon pinjaman LPPSA? 

Kalkulator Pembiayaan LPPSA 

Untuk mengira berapa pembiayaan LPPSA, anda boleh gunakan Kalkulator Pembiaayan LPPSA ini. 

Link : Kalkulator Pembiayaan LPPSA 

Keburukan LPPSA yang anda wajib tahu

  1. Faedah 4.0% tidak berubah 
  2. Penggunaan LPPSA kali kedua berdasarkan Baki Kelayakan (selepas ditolak kuota amaun yang digunakan kali pertama) 
  3. Tempoh pinjaman maksimum 35 tahun untuk pembiayaan pertama dan 30 tahun untuk pembiayaan kedua.
  4. Takaful untuk melindungi baki pinjaman adalah WAJIB (mengikut tempoh PENUH pembiayaan)

Contoh:

  • Umur 55 tahun 
  • Harga rumah : RM200K 
  • MRTT : RM202K 

Semoga anda dapat banyak manfaat lepas habis baca perkongsian ilmu Tuan Irwan Zainal ni. 

Ada kawan atau keluarga anda yang berkhidmat di sektor kerajaan? Silakan SHARE artikel ini biar mereka pun tahu pasal ni. Anda boleh follow facebook Tuan Irwan Zainal untuk lebih banyak video pendidikan kewangan yang boleh bantu mengukuhkan ilmu kewangan anda.

Khas untuk pembaca GilaHartanah, Tok ada tawaran khas untuk anda. Nak tak tahu berapa banyak pinjaman yang anda boleh dapat? PERCUMA laporan kelayakan loan rumah (bernilai RM299) dan ebook WTF Apa yang anda perlu tahu supaya tak rugi beli rumah? (berharga RM99)

Loan insider ini akan memberitahu anda :

  1. DSR terkini anda,
  2. Berapa pinjaman yang anda boleh buat (contohnya anda layak untuk buat pinjaman RM700,000),
  3. Kuota pinjaman anda yang terkini (contohnya kuota pinjaman rumah anda 90%),
  4. Cara optimumkan hutang anda (kami terangkan bagaimana anda boleh kurangkan hutang anda).

Berminat? Jemput isi form di bawah. Kami akan emelkan kepada anda dalam masa 3 hari bekerja. 

Previous

10 tip pro elak masalah renovate rumah untuk newbie

“Saya amal 7 perkara ini. Memang boleh simpan banyak duit!” – Amir

Next