Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. Featured

Category: Kisah Inspirasi

    7 rahsia power orang kaya kawal kewangan mereka

    Tok tergerak nak buat sesi santai agar kita semua dapat hadam ilmu berguna tentang mindset orang kaya buat duit (dan buat lebih banyak duit). Pepatah “orang kaya berfikir dan bertindak dengan cara berbeza daripada orang…

    Gaji RM3K, masih tak beli kereta? Baca perkongsian wanita ini

    “Penat saya belajar dulu, Tok. Dah dapat kerja, kena la keluar kereta dulu!” Bait ayat ini masih lagi jelas berkumandang dari mulut mahasiswa dan mahasiswi dalam negara kita. Masih ada, tapi bukan semua. Selagi ayat…

    5 tip padu elak kena tipu skim cepat kaya

    “Labur duit jangan biar sampai lebur.”  Pepatah ini, mungkin korang dah dengar berulang kali. Mesti ada yang dah naik boring. Tok perhatikan, istilah ‘tersontot’ juga semakin bertambah popular, selari dengan kewujudan pelbagai jenis ‘scammer’ dan…

    Anak muda sekarang, miskin 5 kali ganda daripada orang dulu?

    Boleh jadi, tajuk dekat atas ni buatkan ramai orang gelisah tak sudah. “Macam mana pulak anak muda sekarang lebih miskin berbanding orang dulu? Bukan gaji lebih banyak ke sekarang?” Betul. Cuma, tak ramai yang sedar.…

    ‘Orang gila’ ini baru 25 tahun. Tapi, ada 3 biji rumah

    Tak mustahil nak capai apa saja yang kita impikan dalam dunia ni. Dengan syarat, usaha keras kena ada. Sambil berusaha tu, cari ilmu yang betul dan belajar dari pengalaman orang lain yang dah berjaya. Semua…

    “Mak bapak pilihkan kerjaya aku. Apa nak buat?” – Maryam

    Ini dilema yang ramai anak muda terpaksa hadapi sekarang ni. Selagi boleh, semua kena ikut telunjuk ibu bapa. Alasan popular yang mereka selalu gunakan adalah : “Aku makan garam dulu sebelum korang.” Ayat ini, ada…

    Lepas 8 tahun, lelaki ini berjaya beli rumah impian?

    Siapa tak nak ada sebiji rumah landed untuk dihuni bersama keluarga tercinta? Pasti ramai yang pasang impian seperti ini. Cuma yang orang tak tahan, harga rumah atas tanah biasanya lebih mahal berbanding rumah high rise.…

    Luar flat, dalam kalah kondo. Siapa sangka rumah lelong ‘busuk’ boleh jadi macam ni?

    Memang banyak sentimen negatif bila bercakap tentang rumah lelong. Rumah ‘barai,’ ‘busuk,’ ‘takde kelas,’ dan macam-macam lagi la. Yang cakap macam ni, mesti banyak lagi kelebihan membeli rumah lelong yang mereka belum tau. Dah banyak…

    Kisah dan nasihat daripada pelabur hartanah Jimmy Haryzul (Sneak peek konten eBook Kitab Hartanah Hotspot MRT)

    Jimmy Haryzul merupakan seorang usahawan, pelabur hartanah dan juga perunding hartanah berdaftar. Beliau kini sedang mengikuti pengajian pengajian doktor falsafah dalam bidang kejuruteraan di salah sebuah universiti tempatan. Ikuti temubual Tim Hartabumi bersama beliau. Hartabumi…

    Wanita ini berjaya beli rumah pada harga RM14K?

    “Rumah sekarang mahal sangat. Gaji saya kecik, tak mampu nak beli. Elok lagi saya menyewa daripada beli.” Alasan. Itu alasan yang selalu sangat Tok dengar. Selain rumah subsale (second hand) dan undercon, korang pernah tak cuba…