Login

Register

Login

Register

Beli rumah baru dengan modal ciput dan dapat duit lebih tanpa perlu mark-up loan

| | ,

Siapa kata tak boleh rumah baru tanpa keluarkan modal yang besar?

Ramai pemaju dah sedia maklum dengan syarat-syarat memohon loan rumah yang semakin ketat.

Tu sebab, banyak yang mula bagi macam-macam tawaran yang menarik seperti diskaun, dan lain-lain kos ditanggung beres oleh pemaju.

Tapi kena jaga-jaga jugak. Jangan pulak main sebat je beli rumah kat pemaju yang bukan-bukan.

Tok kongsikan nukilan Tuan Hafiz Azmi dekat Facebook beliau. Tok jamin banyak yang korang boleh belajar.

Saya nak bantu anda capai 4 matlamat ini

Ini dia 4 perkara yang saya akan bantu korang capai:

  • Beli rumah secara percuma, atau paling kurang, dengan modal ciput tanpa guna sehingga 10 hingga 13% deposit.
  • Sementara rumah takde penyewa, korang masih boleh dapatkan pulangan rental.
  • Lepas dapat rumah, masih ada duit lebih untuk buat renovation, tanpa perlukan pulangan cash back dari hartanah tadi.
  • Lagi awal beli rumah, lagi cepat korang terima peningkatan capital appreciation.

Macam mana nak beli rumah baru tanpa perlu tanggung 10 – 13% down payment?

Ikuti langkah-langkah kat bawah ni. Baca dengan perlahan dan tokmaninah.

1. Korang cari rumah under construction sekitar tahun ni hingga tahun depan. Kita dah sedia tahu, tahun ni adalah financial year yang mencabar.

Bermakna, ramai pemaju yang tawarkan pembelian rumah under construction di kawasan hot dengan entry cost yang rendah dalam lingkungan RM500 ke RM5,000.

Kos guaman, jurunilai, dan kos MOT biasanya akan ditanggung beres oleh pemaju. Kos yang korang terpaksa tanggung dulu tu, dah berjaya dilupuskan.

Cuma, pastikan korang kaji dulu latar belakang pemaju terlebih dulu sebelum buat keputusan membeli. Ini untuk elakkan korang tersontot (kes projek tak siap) di tengah jalan.

2. Lepas korang dah booking rumah, dapatkan pembiayaan perumahan. Lepas dah approve, dapatkan salinan Offer Letter dan Perjanjian Jual Beli (Sales and Purchase Agreement) daripada pemaju.

Bawak 2 dokumen ni ke KWSP untuk buat pengeluaran 10% deposit rumah. Nilai ni akan dimasukkan ke dalam akaun simpanan korang.

Nota: 10% pengeluaran untuk pinjaman rumah 100%. 20% untuk pengeluaran pinjaman perumahan 100%. Ini adalah guideline daripada KWSP.

Contohnya, kalau rumah tu RM300,000, korang akan dapat RM30,000 (ambil contoh kes orang makan gaji berumur 30 tahun ke atas, dan dah ada purata RM20,000 dalam Akaun 2).

Nota: Tak tahu macam mana nak apply loan rumah? Klik sini sekarang untuk baca. 

Kenapa kena keluarkan duit dekat KWSP?

3. Lepas selesai semua ni, progress payment untuk rumah korang akan berjalan. Tempoh pembinaan biasanya akan ambil masa 3 hingga 4 tahun.

Untuk tahun pertama dan ke-2, biasanya progress payment bulanan akan jadi rendah dan tak lebih 50% installment pinjaman asal yang sepatutnya korang bayar.

Katakan, korang pinjam RM300,000, installment RM1,500 sebulan. Serve ansuran ini seperti biasa. Ini adalah komitmen yang korang kena serve selama tempoh rumah tu disiapkan.

Kekurangan bila beli rumah under construction adalah, kos bulanan korang dah tercipta (progress payment), tapi keuntungan masih belum ada daripada rental.

Jadi, komitmen negatif berlaku kat situ.

4. Duit deposit dari pengeluaran KWSP Akaun 2 tadi ada minimum RM20,000 (bergantung pada berapa yang ada). Gunakan tunai tu untuk buka akaun ASB dekat PNB.

Nilai RM20,000 akan hilang dari baki terakhir dalam buku lepas di-update kemudian. Tapi, dividen akan tetap diperolehi dari nilai simpanan yang disijilkan tadi.

Pergi ke bank dan sediakan fasiliti OD ASB. Cagarkan. Setiap bulan, korang kena bayar

charge penggunaan OD. Saya kongsikan cara kira kat bawah ni:

  • (RM13,400 X 5.2%) X (31/365) =
  • RM60.

Sebulan RM60 je pun. Korang mesti mampu tanggung punya.

Dapat dividen, jelaskan semua yang perlu dibayar (tanpa guna duit korang 1 sen pun)

5. Withdraw RM13,400 tadi dari akaun korang. Kali ni, korang mohon pula ASB2 Financing RM200,000 selama 30 tahun, tanpa Takaful.

Ansuran tahunan bernilai RM13,200. So, tiap-tiap bulan korang kena commit bayar RM1,100 (anggaran).

Nak lagi senang, korang bayar je untuk setahun terus. Tak payah pening-pening kepala dah. Gunakan tenknik ulangan setiap tahun (compunding) je.

Jangan lupa. ASB korang ada sijil RM20,000 tadi, dan dividen pula korang akan dapat 6.75%. Jadi, setahun korang boleh dapat RM1,350.

Untuk setahun, korang kena bayar maintenance OD sebanyak RM720 (RM60 X 12). Bila dah tolak bayar OD, korang akan ada baki RM630 setiap tahun.

6. Katakan, projek rumah yang korang nak beli tu akan siap dalam masa 4 tahun.

Lepas 4 tahun, korang teminate ASB2 RM200,000 tadi, dan dapatkan total tunai terkumpul dari prinsipal dan dividen terakhir sebanyak RM25,000.

Tutup akaun OD korang dengan menebus semula nilai yang dah guna RM13,400 dengan gunakan hasil ASB yang korang dapat tu:

  • RM25,800 – RM13,400 =
  • RM12,400.

Korang akan dapat semula sijil RM20,000 yang dicagarkan mula-mula tadi:

  • RM12,400 + RM20,000 =
  • RM32,400.

Dividen lebihan dari ASB sijil RM20,000 pulak ada RM1,890:

  • RM630 X 3 tahun =
  • RM1,890.

Total tunai yang korang bakal dapat nanti berjumlah RM34,290. Kalau kita kira net profit daripada modal, purata keuntungan bersih bulanan adalah:

  • RM14,290 / 48 bulan =
  • RM298.

Kita berjaya kurangkan kos progressive payment dengan mencipta hasil daripada pelaburan yang korang buat tadi.

Kenapa tak guna teknik mark up loan untuk dapatkan duit lebih?

7. Jadi lepas rumah siap, modal sebanyak RM34,290 dah sedia untuk korang furnish-kan rumah untuk tingkatkan value sewaan, atau lebih baik, ada peluang untuk jual semula hartanah tu bila siap nanti.

Ada yang tanya:

“Kenapa tak mark up je untuk dapatkan cash?

Sebenarnya, saya tak galakkan mark up loan untuk rumah under construction sebab risiko harga stagnant dan terlampau tinggi untuk dijual semula bila dah siap dibina.

Korang juga harus tanggung dah kukuhkan cash holding power untuk pertahankan rumah tadi sebelum ada pembeli.

Disclaimer: Perkongsian ini adalah sekadar teori, tapi berdasarkan pengalaman sebenar penulis dan sumber bacaan luar. Strategi ni boleh dibuat kalau korang faham cara dan dapatkan tunjuk ajar daripada mereka yang ada pengalaman.

Korang boleh sesuaikan strategi ini mengikut kapasiti kewangan masing-masing.

Mesti korang dah tak sabar nak beli rumah under construction tahun ni lepas dah habis baca ni, kan?

Ada macam-macam cara nak belli rumah dengan hanya keluarkan modal yang ciput. Tak payah pun nak kumpul duit sampai banyak gila.

Kalau korang serius nak beli rumah tapi belum ada modal yang banyak, Tok sarankan korang baca eBook ni.

Tak banyak duit pun boleh beli rumah? Biar betul?

Boleh je kalau korang tahu cara dan teknik yang betul.

Dan korang tak payah susah-susah mencari. Tok dah kumpulkan 16 otai hartanah dan perkongsian mereka untuk topik ni.

Tok gerenti, banyak yang korang boleh belajar lepas dah habis baca nanti.

Klik link bawah ni untuk beli. Harga eBook ni bakal naik pada bila-bila masa.

>>> KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK “TAK ADA DUIT, BOLEH BELLI RUMAH KE?” <<<

Previous

Duduk rumah harga RM450,000, tapi bayar RM1,000 je setiap bulan?

Berapa banyak loan rumah fresh graduate boleh pinjam dekat bank?

Next

1 thought on “Beli rumah baru dengan modal ciput dan dapat duit lebih tanpa perlu mark-up loan”

Leave a Comment