Home Tip beli rumah Wanita ini kongsi pengalaman beli rumah second hand terus dengan owner

Wanita ini kongsi pengalaman beli rumah second hand terus dengan owner

16849
6
SHARE
Sumber gambar : Santa Fe Wridgways
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Ramai jugak yang tanya Tok:

“Boleh ke beli rumah second hand (subsale) tak gunakan ejen?”

Boleh je. Tapi kalau korang pertama kali nak buat, Tok tak galakkan. Banyak benda yang korang tak tau. Dan kalau tersilap nanti, korang mesti pening kepala punya.

Tapi bagi yang berminat nak tau macam mana, Tok ada jumpa satu perkongsian menarik yang pasti korang suka baca.

Hadamkan sekarang perkongsian bermanfaat Cikpuan Nur Athirah Hassin ni. Tok gerenti banyak yang korang boleh belajar.

Ilmu yang baik, kita ‘makan’ sama-sama

Sebenarnya, agak lama aku peram entry ni, sebab tak pasti perlu share ke tak. Sampai la masa aku nak beli rumah lain.

Baru aku tercari-cari balik prosedur beli rumah.

So, nak senangkan aku (dan jugak korang) pada masa depan, aku buat keputusan untuk share entri kali ni.

Ni pengalaman beli rumah second hand (subsale) pertama aku yang pertama beberapa tahun lepas.

P/S: Jenuh aku gali emel nak check dokumen. Hehe.

#1: Dalam iklan nampak cantik. Bila tengok depan-depan macam…

Kalau nak beli rumah subsale ni, mesti korang dah ada target area dan harga. So, itu memang benda utama la kan.

Tapi lepas dah jumpa rumah yang berkenan, wajib pergi melawat sendiri rumah yang korang suka tu.

Contact tuan rumah atau ejen jual rumah tu untuk buat temu janji.

Penting untuk tengok condition rumah sebenar. Biasa dalam iklan memang semua lawa. Sekali melawat, tu dia. Paip bocor la, tersumbat la, dinding rosak la.

Kalau ada benda rosak, tanya je owner/seller tu mereka akan repair ke tak. Poin 1 ni paling penting sebelum korang decide untuk beli. Jangan lupa juga tanya segala oustanding bill yang ada.

KLIK LINK UNTUK BACA: Semak dulu 6 perkara penting ini sebelum beli rumah second hand 

#2: Bank takkan kasi pinjam duit kalau takde 2 dokumen ini

Lepas dah confirm nak rumah tu, kami ada sign surat Intention to Purchase antara purchasor dan vendor.

Dalam surat tu, akan bagitau detail mengenai harga rumah, lokasi, renovation yang dah dibuat, dan bayaran 10% lepas sign SPA.

Surat ni paling penting untuk korang guna masa nak apply loan dengan bank. Kalau yang bayar deposit, pastikan masukkan sekali klausa deposit dipulangkan kalau bank reject loan.

Tapi yang ni, atas budi bicara ejen (atau owner) tu jugak. Dapat yang kejam, memang burn la deposit. 

Sefaham aku, kalau beli rumah second hand, perlu 3% deposit paling sikit untuk booking. Dan 7% lagi bila sign SPA.

Tapi ni prosedur standard kalau beli dengan ejen.

Macam kami ni, rumah tu beli direct owner, bukan dengan ejen. So lagi la senang. Cuma semua kena buat sendiri. Standard 10% deposit bayar kepada owner, dan 90% lagi loan bank.

Owner tak minta bayar deposit dulu?

Alhamdulilah rezeki. Jumpa owner pun baik. Dia tak minta deposit atau duit booking pun.

Dia suruh bagi loan rumah lepas dulu, baru bayar deposit 10% tu.

Kondisi rumah pulak sangat la cantik dan kemas. Macam baru, sebab owner pun jarang duduk rumah tu. Banyak travel.

Banyak kali jugak aku tanya. Betul ke tak perlu deposit. Sebab risau takut orang lain dapat. Haha.

Owner jugak akan bagi salinan SPA asal untuk tujuan permohonan loan rumah. Nanti bila nak apply loan, korang akan bagi sekali surat Intention to Purchase dan salinan SPA yang owner bagi.

#3: Sanggup ke anda buat semua kerja ejen hartanah?

Kami beli takde ejen tolong, so part ni memang kena usaha lebih. Kalau dengan bantuan ejen, mereka yang akan uruskan permohonan bank loan korang.

Macam kes kami ni, kena walk-in setiap bank untuk apply loan. Senang cerita, korang rasakan perit kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Tip yang aku boleh share adalah pastikan korang apply loan yang kat bank yang dekat dengan lokasi rumah yang nak dibeli tu.

Setiap branch bank akan ada home valuer dia sendiri. Bank yang dekat dengan lokasi sekitar je yang akan tau mengenai status nilai rumah tu.

Dan secara tak langsung memudahkan urusan permohonan loan korang nanti.

Kenapa saya cakap macam tu?

Aku pernah cuba juga apply bank yang sama tapi dekat branch yang berbeza. So dapat result pun berbeza. Yang ni memang belajar dari pengalaman sendiri.

Penting juga buat ni, sebab ada kes harga jual RM120,000 tapi bank value (market value) baru RM100,000.

Rugi la korang beli, kecuali kalau korang sanggup bayar lebih.

Pastikan bank value lebih dari harga rumah yang nak dibeli tu. Contoh harga rumah RM120,000, tapi bank value RM150,000.

In shaa Allah korang selamat, dan peratus loan nak lulus pun In shaa Allah senang.

Normally loan 90% dan akan ada MRTT dan legal fee (fi guaman). Ni ikut korang sama ada nak masuk sekali dalam loan atau bayar asing.

NOTA: MRTT dan legal fee biasanya akan telan kos 5% daripada harga rumah.

Bila loan lulus nanti, akan keluar offer letter yang perlu korang sign ye.

KLIK LINK UNTUK BACA: Anda kerja dengan kerajaan, dan plan nak beli rumah second hand? 

#4: Satu perkara yang anda wajib gunakan bantuan ’orang luar’

Bila loan dah lulus, korang perlukan lawyer pulak.

Lawyer ni akan uruskan SPA dokumen semua. Tapi dari mula-mula nak beli rumah ni, aku dah contact dan deal dengan seorang lawyer ni.

Dia yang banyak advise kami apa perlu buat semua tu. Lawyer ni jugak adalah lawyer owner rumah tu. Baik, kan?

Ni kira win-win situation juga. Memudahkan semua urusan jual beli. Alhamdulilah, semua dipermudahkan.

Bila dokumen SPA siap sekali lagi, korang kena sign. Dan masa ni, baru bayar baki 10% tu. Alhamdulilah, jumpa orang baik-baik je sepanjang urusan beli rumah ni.

Kami dapat rumah ni cantik dan takde bil yang tertunggak. Tuan rumah tu siap tolong bayar maintenance fee lebih lagi.

Lepas urusan ni, korang boleh bertenang sebab lawyer yang akan uruskan hal-hal lain. Dia akan minta dokumen yang diperlukan tu awal-awal.

Lawyer fee untuk SPA lain ye. Yang ni, memang tak boleh masuk dalam loan. So kena keluar duit sendiri.

Lawyer akan bagi quotation based on harga rumah tu.

#5: Masa untuk ambil kunci rumah!

Kalau tak silap aku, lebih kurang 6 bulan jugak proses dari sign surat Intention to Purchase tu, sampai la dapat kunci.

Masa ni lawyer akan jumpa dua-dua pihak (pembeli dan penjual), untuk serahan baki 90% dan kunci rumah.

Masa ni jugak, lawyer akan explain geran dan status rumah semua dah tukar hak milik, dan semua dokumen berkaitan diserahkan kepada kami.

KLIK LINK UNTUK BACA: Berapa modal anda perlu sediakan untuk beli rumah subsale RM150,000? 

Kenapa saya buat keputusan beli rumah tanpa bantuan ejen? 

Ni aku cerita dari pengalaman sendiri beli rumah tanpa melalui ejen.

Memang pada mula, ramai ejen yang cuba approach kami. Tapi aku rasa macam lagi leceh je guna ejen sebab mostly, dokumen kita kena isi sendiri jugak.

Kesimpulannya, nak beli rumah, kena standby duit untuk deposit dan lawyer fee je. Yang lain boleh serap masuk dalam loan.

Seronok baca, kan? Tok cakap dah awal-awal tadi. Banyak ilmu yang korang boleh belajar.

Tapi korang jangan pandai-pandai buat sendiri selagi tak cukup ilmu. Baik korang dapatkan bantuan ejen untuk elak sebarang masalah.

Lagipun, kedekut sangat nak bawak ke mana? Rezeki korang tu bukan untuk diri sendiri je, tapi untuk dikongsi. Terpulang. Yang Tok tau, Tok dah pesan siap-siap.

Banyak ilmu beli rumah second hand daripada 16 pelabur hartanah otai ini

Banyak peluang korang nak buat untung bila beli rumah second hand (yang betul).

Nak buat mark-up dan guna duit tu sebagai modal buat beli rumah lain, atau upgrade perabot untuk naikkan sewa? Semua ilmu ni tersemat dalam eBook ni.

Tunggu masa korang nak hadam dan guna je. Klik link bawah ni sekarang:

KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK ‘TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?’

6 COMMENTS

  1. Terima kasih Tok atas perkongsian. Pengalaman yang bagus bagi mereka yang bercita-cita nak jadi ejen hartanah@ hartanah lelong.

  2. betul tue… kalau bagi egen 3% upah dr harga rumah…
    Tuan macam mana anggaran charge s&p dan lawyer fee utk rumah subsale?

  3. Salam..
    Saya pun dalam proses beli rumah subsale direct owner.
    Kebetulan owner jual rumah bawah dari harga market. Beli di area pd n9. Market value rumah tu panel bank isytihar kan 150k.. owner nak jual 120k pada mulanya.. harga rumah dalam snp asal rm120k.. so owner mmg nak jual sama harga beli. Rumah berusia 10 tahun tanpa sesape pun tinggal sebelum ni.. sebab owner askar.posting di sarawak.
    Rumah masih cantik.. tanpa sebarang kerosakan. Selepas tawar menawar dengan owner.. harga yg dilepaskan rm100k. Alhamdulillah. Saya bayar onwer rm1.5k sebagai tanda jadi beli.. buat loan sendiri di cimb. Saya dan owner bersetuju untuk meletakkan harga jualan sebanyak 110k. Jadi pinjaman berjumlah 99k =10%. Baru semalam sign letter offer. Umpama saya beli rumah tu full loan.. hanya stanby duit lawyer.. dan kemasukan semula elektrik dan air.
    Rumah saya dah pastikan tiada bil2 tertunggak.
    Pengalaman membeli rumah pertama sgt mendebarkan dan sungguh teruja..
    Terima kasih kepada tuan rumah.. tuan syed Zamzuren.. kerana menjual rumah tersebut kepada saya.. belum apa2 kunci rumah dah ada di tangan saya.. supaya mudah saya utk mengemas rumah katanya.. walaupun belum jadi hak milik secara atas kertas..
    Sebab rasanya sgt lama nak tggu.. hampir 6 bulan..
    Rumah teres 20 x 65.. corner lot..ade tanah sikit saiz sama dengan tapak rumah so total 40 x 65. Syukur sgt dapat harga tu dizaman harga rumah menggila ni.
    Kepada pembaca yg ingin berkongsi pengalaman atau pertanyaan boleh kita bincang sama2. Di whatapp.. 01113255991.. zahar.. kalau ramai.. kita buat group.. hehehehe.. tu je nak share.. tengah seronok sgt ni..
    Salam semua

  4. yesss…agent sya ms awal je…lps tu lesap mana ntah…loyer sume sya urus sndri…so skang dh tau flow beli umh subsale…so adek2 beli refer kt sya je…kebetulan kawan keje comp loyer dia yg byk tolong…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here