34ea57f8d9aa28a3 640 zombie 1

Waspada sindrom “pelabur zombie”: 6 Tips elak ditipu pemaju perumahan

Pelaburan hartanah memerlukan komitmen yang tinggi.

Salah beli rumah, kita boleh menanggung kerugian hingga ratusan ribu ringgit.

Tapi, ramai tak sedar yang mereka sedang ditipu bulat-bulat oleh segelintir pihak yang tak bertanggungjawab.

Korang yang mana tiada ilmu pasal pelaburan hartanah ini akan mudah menjadi “pelabur zombie”.

Adakah korang salah sorang dari “pelabur zombie”?

Tok nak kongsi satu post dari Faizul Ridzuan berkaitan dengan sindrom “pelabur zombie” ni.

(Artikel asal dalam bahasa Inggeris. Tok alih bahasa ikut bahasa Tok. Sukahati Tok je)

Salam, guys.

Pagi ni saya ada beberapa sesi 1-on-1, dan saya terpanggil untuk berkongsi satu penyakit yang melanda industri hartanah ini.

Ia dipanggil sindrom “Pelabur Zombie”.

Ciri-ciri pelabur zombie:

  1. Bayar beribu ringgit untuk menyertai seminar berkaitan pelaburan.
  2. Selepas seminar itu, ada lagi seminar “advance”, dan kos seminar itu dalam beberapa ribu ringgit dah.
  3. Sebahagian dari manfaat menyertai seminar advance tersebut adalah korang boleh join “bulk purchase” club. Bulk purchase kebiasaannya dibuat dalam group, dan ada “leader” dia yang berpengaruh.
  4. Korang ditawarkan satu projek hartanah “X”di Johor dengan diskaun 40% daripada pihak pemaju. Untuk setiap unit yang korang beli, korang akan dapat pulangan tunai lebih dari RM100,000.
  5. Pelabur zombie akan rasa seronok gila sebab “leader” group cakap ini peluang terbaik. Korang pun main beli je tanpa buat kajian mendalam.

Nasib baik, insan yang bertemu saya dalam sesi 1-on-1 ini tak yakin dengan prospek projek hartanah “X” tersebut.

Nasib baik dia bukan “pelabur zombie”.

Kesian dia, dah lah habis beberapa ribu ringgit pergi seminar, siap kena “sound” lagi dan disuruh pergi seminar motivasi untuk betulkan “sikap”, hanya kerana dia tak setuju dengan pendapat leader group tersebut.

Untuk elak perkara macam ni, saya ingin kongsi beberapa tips untuk elak diri korang jadi “pelabur zombie” dan selamatkan diri korang dari membeli hartanah yang teruk, yang akan menjejaskan masa depan kewangan korang:

a. Sentiasa ingat yang leader group korang tu dapat komisen bila dia jual hartanah tersebut.

  • Komisen dari pemaju selalunya dalam 2% ke 5%, jadi diorang memang sangat bermotivasi tinggi untuk paksa korang beli beberapa unit rumah tersebut.
  • Bila cakap pasal duit, korang perlu tahu yang korang ada hak untuk menilai sesuatu maklumat yang diberikan.

b. PENTING: Sentiasa buat kajian bebas (independant research).

  • Jangan bergantung 100% kepada maklumat yang diberikan oleh salesman.
  • Kalau mereka dibayar komisen 5-angka untuk jual setiap unit, “kentut pun boleh berbau wangi”

c. Ingat, diorang tak kisah korang buat duit ke rugi besar.

  • Bila berjaya, semua orang nak cakap yang diorang tolong kita. Tapi kalau dah rugi nanti, takde siapa nak tolong bayar loan kita.

d. Waspada projek yang memberikan rebat tunai yang besar, melebihi 10%.

  • Mesti ada sebab kenapa pemaju bagi rebat sebesar tu.
  • Projek hartanah terbaik yang saya beli tahun ni memang bagi rebat sikit je.
  • Projek hartanah yang bagus memang tak bagi “diskaun” banyak, sebab projek yang bagus memang terjual dengan sendirinya #TerlajakLaris
  • Saya lebih suka membeli pada harga pasaran (market value) dan membayar downpayment penuh untuk projek yang bagus, berbanding hartanah yang tak berapa bagus tapi bagi pulangan tunai.

e. Projek yang bagi rebat tunai yang besar selalunya mengundang pelabur hartanah yang lemah.

  • Projek “0% downpayment” ni selalunya mengundang pemilik atau pelabur hartanah yang mempunyai simpanan yang sedikit.
  • Bila projek tersebut siap nanti, pelabur dengan simpanan wang yang sedikit ini akan jadi terdesak untuk jual hartanah mereka kerana mereka tak mampu nak tanggung komitmen loan.
  • Penjual terdesak = nilai hartanah rendah = kurang kenaikan harga rumah = keuntungan pelaburan kurang

f. Tanya mereka jika ada unit hartanah yang berdekatan dengan projek tersebut, yang berjaya dijual pada nilai pasaran yang dekat dengan harga jualan projek tersebut.

  • Sebagai contoh, saya lebih suka beli kondominium dalam pembinaan bernilai RM600,000 di kawasan di mana terdapat kondominium yang telah siap dan dijual pada harga minimum RM500,000.
  • Tapi, jika unit yang telah siap dibina, yang paling hampir dengan projek tersebut hanya dijual pada harga hanya RM300,000 di pasaran, dan projek yang “leader” tu nak jual berharga RM600,000, saya akan lari jauh-jauh. Confirm tak beli.

Setakat ni, berpandukan prinsip-prinsip ini, saya belum pernah lagi beli unit yang hanya mampu mendapat sewaan lebih rendah dari bayaran bulanan pinjaman bank saya.

Ingat, perkara penting dalam pelaburan sebenarnya adalah melindungi diri korang dari kerugian.

Kalau korang dah pasti takkan alami kerugian dalam pelaburan tersebut, maka keuntungan akan datang dengan sendirinya.

Macam mana dengan tips tersebut?

Tok harap sangat korang jangan termasuk dalam golongan “pelabur zombie”.

Pening dia boleh makan masa bertahun-tahun tu.

Ingat, sentiasa periksa semula semua maklumat yang diberikan oleh pemaju perumahan atau salesman yang menjual hartanah tersebut, supaya tidak mudah ditipu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.