5 Langkah langsaikan hutang RM225,300. Lebih mengejutkan, wanita ini bakal mempunyai simpanan RM3,200 sebulan.

Agak lama Tok menyepi daripada berkongsi sesuatu yang bermanfaat mengenai ilmu pelaburan hartanah dan kewangan dalam blog ini.

Tapi kali ini, Tok kena sebarkan satu perkongsian manfaat daripada Zaidi Ismail.

Beliau ini, kalau anda semua tak hati kering dan tak sanggup kena libas untuk baiki kewangan, baik jangan baca status-status Facebook.

Namun, Tok suka cara dia berkongsi. Straight to the point.

Maklumat pendapatan dan beban kewangan wanita ini. Anda mungkin terkejut.

Ada seorang wanita yang minta bantuan daripadanya untuk memberikan tip bagi melangsaikan hutang sebanyak RM225,300, iaitu sekitar RM4,812 sebulan.

Ini maklumat kewangan beliau secara spesifik:

1) Berusia 45 tahun.

2) Pendapatan bersih: RM2,900.

3) Pencen penakat (SOCSO): RM1,200.

4), Duit belanja: RM400.

TOTAL: RM4,500.

Manakala maklumat hutangnya pula adalah seperti berikut:

1) Kad kredit Public Bank: RM3,000 (RM147 sebulan).

2) Kad kredit Standard Chartered: RM143,000 (RM760 sebulan).

3) Kad kredit Citibank: RM18,000 (RM1,000 sebulan).

4) Kereta: RM510 (1 tahun 3 bulan).

5) Rumah: RM150,000 (RM1,000 sebulan). Rumah atas loan suami. Bulanan saya bayar.

6) Insurans: RM300 sebulan.

7) Astro: RM145 sebulan.

8) Pinjaman peribadi RHB Easy: RM10,000 (RM300 sebulan).

9) Pinjaman ASB: RM30,000 (RM350 sebulan).

10) HP (Mungkin telefon): RM300.

TOTAL: RM225,300 (RM4,812).

5 Langkah selesaikan hutang untuk keluar daripada beban kewangan.

Berikut adalah jalan penyelesaian yang diberikan oleh saudara Zaidi Ismail untuk membantu wanita ini:

Langkah 1 – Dalam masa 3 bulan, selesaikan kad kredit Public Bank dan terminate.

Langkah 2 – Manakala 4 bulan kemudian, langsaikan hutang kereta.

Langkah 3 – Diikuti dengan pelangsaian hutang Easy RHB 4 bulan berikutnya.

Langkah 4 – Selesaikan hutang kad kredit Standard Chartered 3 bulan.

Langkah 5 – Akhir sekali, selesaikan hutang kad kredit Citibank dalam masa 2 bulan berikutnya.

Dua kesan ketara apabila semua hutang ini selesai.

Apa kesannya selepas semua hutang ini selesai dalam masa 16 bulan? Wanita ini akan mempunyai:

1) Simpanan sebanyak RM3,200 sebulan mulai bulan ke 17 dan seterusnya.

2) 3 tahun kemudian, beliau boleh langsaikan hutang rumah jika mahu.

Apa yang Tok belajar di sini, saudara Zaidi Ismail boleh menyediakan jalan penyelesaian yang berpandukan logik akal dan angka.

Tapi kalau tuan empunya diri masih banyak alasan, walaupun sudah disuap dengan jalan penyelesaian, maka sampai-bila pun hidup tak tenang kerana beban negatif terlalu banyak.

Kita patut berterima kasih kerana ada individu macam Zaidi Ismal ini yang sudi berkongsi ilmu kewangan untuk membantu orang ramai.

Perasan atau tidak, tuan zaidi ismail banyak menekankan tentang melangsaikan hutang kad kredit?

Photo by StockMonkeys.com

Photo by LendingMemo

1K Shares

30 thoughts on “5 Langkah langsaikan hutang RM225,300. Lebih mengejutkan, wanita ini bakal mempunyai simpanan RM3,200 sebulan.

  1. assalamua’laikum.
    saya kurang jelas berkenaan langkah2 yang telah diberikan. saya tidak mempunyai ilmu berkenaan penjelasan hutang kad kredit memandangkan saya tidak memiliki kredit kad.
    mohon penjelasan, bagaimana satu-satu langkah tersebut mahu dilaksanakan? bukankah kalau tiada bayaran diterima, bank akan mengenakan cas lewat? adakah bayaran untuk kad kredit Public Bank perlu dilebihkan dengan mengurangkan perbelanjaan bulanan?
    Mohon penjelasan. terima kasih.

  2. camne nak setelkan hutang (contoh langkah 1)?
    tolong bg idea/pengiraan
    tengah banyak hutang ni.
    terima kasih.

    p/s:blh email untuk pengiraan 🙂

  3. Saya ada persoalan ni TOK.
    Saya kerja industri minyak dah gas.saya ada komitment
    Rumah,kereta,dan lain2 lagi.so skrg saya ada plan nak buat personnel loan untuk selesaikan kereta saya.kira2 nak loan dlm 50k ke 70k.selebihnya saya nak buat simpanan dlm ASB.Dan baru2 ni saya da dpt offer rumah condo.pemaju minta booking fee 3k dri saya.tetapi saya takut untuk teruskan sbb saya cm tak yakin dgn pemaju ni dan dgn pasaran industri minyak dan gas sekarang jatuh so perkerja dlm sektor ni bnyk kena buang kerja.So perlukah saya ambik rumah tersebut dan buat personnel loan.

  4. saya ade hutg hong leong 40k.. kereta hilang insurance xbk cover. nama dh masuk BNM utk senarai hitam.dengan gaji 2700 , lpas tolak umah dan kereta . tinggal dalam 1200. cemane sy nk settle kan dgn cepat 40k ni yee tuan….nama dah ccris n ctos loam ape pomx bole buat.:(

  5. Tuan…tolong ajarkan saya cara selesaikan hutang dengan cepat…Buat masa skrg saya ada hutang personal loan dan hutang kereta….Dengan gaji Rm2k ++ saya bayar hutang…baki tinggal cuma sedikit sahaja

  6. Assalam tuan..saya mpuyai mslh htg kad krdit n pjmn yg menganggu hdp saya…niat nk byr mmg ada..ada sertai akpk slma 3thn tp mvm tk berbaloi byr setiap bln..kini nk buat apa2bpjmn khasnya kereta pun sangkut…ble bntu saya tuan tuk selesaikan mslh hidup yg mkin mncbr ini..t.k

  7. Assalam.. Tlg beri ynjuk ajar..hidup saya terlalu serius dgn bebanan htg..gaji hmpir minos…tlg…plz…plz…bntu saya…

  8. Tuan boleh tak ajar sy cara byr loan keta bir abis byr cepat sy pye komitmen cuma keta je n bg mak kt kg keta baru a amik bulan4 ai tu gaji sy dlm 2800 bersih so bole tak bantu sy mcm
    Mne nk setelkan loan keta biar cepat abis.. bole emel sy di mish.syira@yahoo.com

  9. salam tuan,boleh x tolong sy bagi cara selesaikan loan
    kereta 450/bulan
    personal loan 1—-600/bulan
    personal loan 2— 900/bulan
    gaji sy dlm 3k++++ tolak2 semua bg dlm 1000 je….

  10. gaji saya rm30k bulan2. walau mampu, saya pakai handphone htc second hand, kereta kia sahaja, tak ada apa yg branded, handbag tak ada, yg ada latop bag yg dapat free bila beli laptop. strategi saya, x beli baju, anak2pun pakai baju yg ada selagi muat kecuali raya 2 pasang je and we don’t have plans nak tambah anak, biar kurang tapi cukup serba serbi. bende2 dapur periuk apa bagai mmg tak beli, saya kekalkan cara hidup ni dan guna 90% gaji untuk bayar kad kredit dan focus bayar kereta sebanyak mungkin. hutang rumah tolak akaun 2 kwsp..sekarang hutang kereta lagi 5 bulan akan setel. tinggal hutang rumah dan saya akan plan untuk refinance mungkin 80& gaji untuk 3 tahun pertama, all out bayar hutang. target saya kalau boleh tak ada hutang by the time anak pertama masuk sekolah rendah. Kita hanya fokus duit belajar, makan minum, perubatan, entertainment and emergency fund. live as minimalist, that’s the way to go. jangan terpedaya dgn taktik marketing, offer pinjaman, update gadget..these are all tricks to buat kita jadi slave to big corporation. 0.01% control ekonomi dan politik dunia, i make sure i contribute least to them by settling my loan sebab bank2 ni pun jahat.

  11. Mohon pertolongan pertolongan dr tuan cara nak selesaikan hutang sy yg byk nie ari2 sakit kepala apalagi hujung bulan bila hari gaji bertambah sakit kepala saya memikirkan utang ni

Leave a Reply