PORTAL PELABURAN HARTANAH NO.1* DI MALAYSIA

7 panduan buat bajet bagi anak muda

Salah satu perkara penting dalam merancang kewangan adalah dengan buat bajet. Target kewangan setiap orang berbeza – beza. Jadi pastikan anda tahu apa sebenarnya target anda.

Kali ni Tok nak kongsikan tentang buat bajet kewangan. Apa yang kena ada dalam bajet?

Ha kalau anda nak tahu, jom baca perkongsian yang Tok dapat daripada Bijak Kewangan ni.

Bajet adalah salah satu perkara penting yang perlu ada dalam perancangan kewangan anda. Tanpa bajet, anda mungkin akan terlebih belanja. Lagi parah kalau anda tak berjaya capai target kewangan yang diinginkan contohnya nak beli rumah, nak kahwin. Semua ni boleh terjadi bila anda tak ada bajet dan tak kawal keluar masuk duit. 

Jadi apa yang perlu ada bila kita buat bajet? Kali ni Min nak kongsikan 7 panduan penting dalam membuat bajet. 

#1 : Kategori perbelanjaan yang betul 

Cuba anda lihat senarai perbelanjaan yang anda ada sekarang. Kategorikan setiap perbelanjaan mengikut jenis supaya anda boleh track dengan betul. Bila anda buat bajet, masukkan sekali perbelanjaan bulanan supaya anda tahu ke mana duit anda pergi. 

Anda juga boleh gunakan apps bajet untuk monitor duit anda. 

#2 : Ambil kira perbelanjaan tak tetap 

Bila buat bajet, anda mungkin ambil kira perbelanjaan tetap setiap bulan je. Jangan lupa masukkan sekali jika ada perbelanjaan tak tetap. Contohnya anda kena bayar sesuatu setiap quarter. Masukkan dalam bajet juga supaya bila sampai masa anda kena bayar, anda ada duit untuk bayar. 

#3 : Simpanan 

Simpanan antara perkara wajib yang perlu dimasukkan dalam bajet. Simpan dulu sebelum belanja. Terapkan dalam diri anda perkara ni. Jangan lepas dah belanja, baru nak simpan. Bila anda dah biasa simpan dulu baru belanja, anda mampu bina tabung simpanan dan gunakannya bila perlu. Simpanan ni mungkin anda nak kategorikan sebagai simpanan kecemasan atau untuk beli rumah.

#4 : Kawal pembelian guna duit tunai 

Kalau nak track setiap sen, memang agak leceh. Jadi apa yang anda boleh buat adalah asingkan siap – siap berapa jumlah yang anda boleh belanjakan. Contohnya RM300 untuk duit makan sebulan (contoh je ni). Bila anda dah ada petty cash, anda tak perlu risau terlebih belanja.

#5: Target yang realistik

Target yang realistik adalah perkara penting yang anda harus buat dalam bajet. Setiap orang ada target yang berbeza. Dengan letak target yang realistik contohnya nak beli rumah, beli kereta, keluar daripada hutang, untuk persaraan ataupun dana pendidikan anak – anak, anda boleh mulakan langkah untuk capai target tersebut dan track progress. 

Target yang jelas boleh menjadi sumber motivasi untuk kawal kewangan kita.

#6 : Review 

Anda dah mula buat bajet? Bagus. Bukan senang nak ikut bajet yang ada dan juga kawal diri untuk ikut perancangan. Kadang mungkin anda terbabas. Jadi bajet anda tidak seharusnya menjadi touch-and-go. Anda perlulah review bajet anda selalu dan buat perubahan jika diperlukan. 

#7 : Mindset yang betul 

Akhir sekali, anda perlulah ada mindset yang betul. Adakalanya anda mungkin akan rasa down dan putus asa sekejap bila anda terpaksa bersusah payah kawal kewangan anda. Namun, anda harus ingat balik target yang anda ingin capai. Bersusah susah dahulu. Bersenang senang kemudian. Untuk capai target, anda memang kena tahan sekejap. Nanti anda akan dapat tuai hasilnya. 

Kesimpulan 

Bila buat bajet, pastikan anda berusaha untuk ikut. Ya memang bukan mudah. Min pun adakalanya tergelincir juga dari apa yang dirancang. Kadang bila ada perkara yang tak diingini berlaku, kena ubah rancangan. Namun jangan berputus asa. Kita tahu apa yang kita nak. Maka berusaha untuk dapatkannya. 

Semoga anda dapat capai target kewangan anda mengikut timeline yang diingini. Min doakan. 

Artikel ini memberi manfaat kepada anda? Jemput SHARE biar lagi ramai orang boleh baca. 

Comments are closed