PORTAL PELABURAN HARTANAH NO.1* DI MALAYSIA

IOI Properties sahkan bida RM7.77 billion untuk plot Marina Bay Singapura

Unit IOI Properties Bhd, Wealthy Link Pte Ltd telah dimasukkan ke dalam tawaran sebanyak S $ 2.568bil (RM7.77bil) untuk sebidang tanah di pusat bandar Singapura Marina Bay.

Ia mengesahkan pada hari Rabu yang Wealthy Link telah menghantar tawaran bagi tanah itu kepada Pihak Berkuasa Pembangunan Semula Bandar, yang bertindak sebagai ejen untuk dan bagi pihak Kerajaan Singapura.

“Keputusan mengenai penganugerahan tender akan dibuat selepas semua tawaran telah dinilai. Syarikat itu akan membuat pengumuman berkenaan sebaik sahaja keputusan itu telah dibuat,” katanya.

Bukti keyakinan pelabur semakin pulih

Laporan Wire berkata, bidaan Wealthy Link adalah yang tertinggi dalam tender yang menarik tujuh pemaju hartanah.

Bloomberg melaporkan bahawa tawaran Wealthy Link berharga plot 1.1 hektar di S$18,180 per meter persegi kawasan lantai kasar.

Tawaran ini mencerminkan pemulihan mantap keyakinan pelabur dalam pasaran pejabat Singapura, jelas Christine Li, pengarah penyelidikan di firma perkhidmatan hartanah Cushman & Wakefield, dipetik berkata oleh Reuters.

Beliau berkata pasaran pejabat gred A telah turun sejak enam suku yang lepas, tetapi berkemungkinan pulih selepas 2017 apabila bekalan baru selesai.


[Sumber berita asal: Star Property]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *