PORTAL PELABURAN HARTANAH NO.1* DI MALAYSIA

Desa Water Park jadi tapak projek perumahan mampu milik yang baru

Tiga ribu unit Perumahan Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP) akan dibina di bekas tapak Desa Water Park di Taman Danau Desa, Jalan Kelang Lama, Kuala Lumpur.

Tanah seluas 16,99 hektar, sebelum ini diduduki oleh sebuah taman tema dan restoran, telah dijual kepada pemaju Aset Kayamas Sdn Bhd dengan harga RM500 juta.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, projek pembangunan bercampur yang terdiri daripada unit RUMAWIP, projek-projek komersial dan kediaman akan memberi nafas baru ke dalam kawasan itu.

“Taman air itu tak berkekalan dan pengenalan mengadu bahawa mereka telah kehilangan wang sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk memastikan perniagaan berjalan seperti biasa.”

“Kami telah mengambil balik tanah itu dan pengendali telah dibayar,” katanya semasa pelancaran 3 projek RUMAWIP di bekas tapak Desa Water Park.

Capai 63% daripada sasaran keseluruhan sebanyak 80,000 unit

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), ketika itu, telah memajakkan tanah kepada Berjaya Corp.

“Sebagai sebahagian daripada syarat penjualan, kami bertegas bahawa 3,000 unit RUMAWIP dibina di sini. Tetapi, kita sedang berunding untuk tambahan 2,000 unit yang akan dibina.”

“Sudah tentu akan ada pembangunan komersial yang lain, tetapi perkara ini tak diputuskan lagi oleh pihak pemaju,” jelas beliau.

850 kaki persegi unit RUMAWIP akan menelan kos tak lebih daripada RM230,000.

Tengku Adnan turut melancarkan 3 projek serentak – Residensi Desamas di Taman Desa, Residensi Wangsamas yang akan dibina di Wangsa Maju dan Residensi Jalilmas di Bukit Jalil.

Unit sebesar 900 kaki persegi di Desamas berharga RM300,000. Manakala 2 unit di lokasi lain berharga RM198,000 bagi sebuah unit sebesar 800 kaki persegi.

“Sejak 2013 hingga November tahun ini, kita telah mencapai sejumlah 50,455 unit RUMAWIP, atau 63% daripada sasaran secara keseluruhan sebanyak 80,000 unit menjelang 2020,” katanya.

26 projek ditawarkan daripada tahun 2013 hingga 2016

Beliau berkata, 26 projek telah ditawarkan kepada rakyat daripada tahun 2013 hingga 2016, sejak program RUMAWIP dilaksanakan.

“Beberapa unit telah dijual dan masih terdapat beberapa fasa yang dalam permeriksaan permohonan atau jualan,” kata Tengku Adnan.

Turut hadir pada majlis itu adalah Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Ahmad Fauzi Zahari, Setiausaha Agung Kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Adnan Md Ikhsan, Pengarah Eksekutif (Perancangan) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Datuk Mohd Najib dan juga pengerusi Aset Kayamas, Tan Sri Chai Kin Kong.


[Sumber berita asal: Star Property]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *