1. Home
  2. Featured

Category: Tips Kewangan

    Bank terbaik untuk pembiayaan perumahan? Baca ni dulu

    “BANK APA PALING BAGUS UNTUK BUAT HOME FINANCING? SAYA NAK YANG INTEREST PALING RENDAH TAU.” Soalan hang tu umum sangatlah, dik oi. Lagi satu, orang pilih home financing bukan tengok bank profit/interest yang paling rendah…

    8 idea buat ‘duit tepi’ untuk beli rumah pertama

    Zaman sekarang ni, berapa lama RM50 boleh bertahan dalam dompet korang? Mungkin ramai yang tak sampai sehari. Lagi teruk, sejam. Paling teruk? Setiap jam. Duit keluar kalah air paip bocor. Kalau biarkan perangai ni berlarutan,…

    3/4 rakyat Malaysia tak ada simpanan kecemasan (walaupun RM1,000)?

    Ayat ni, tak terbit sekadar suka-suka. Ini adalah fakta berasaskan kajian. Bayangkan, 75% rakyat Malaysia susah nak menyimpan. Walaupun RM1,000 untuk simpanan kecemasan. Hanya 25% je yang terselamat. Ubat utama untuk masalah ni adalah kesedaran…

    5 langkah gempak kukuhkan kewangan fresh graduate

    Rata-rata anak muda yang dah graduate dan baru mula bekerja, akan lupakan dulu hal menyimpan dan mengurus kewangan. Harus la, kan? Dah penat-penat belajar, takkan nak terus mula menyimpan. Kena la enjoy dulu, balas dendam…

    Ajar pasangan anda 7 ilmu kewangan ini sebelum kahwin

    Kalau ada ilmu, korang boleh hidup dan survive di mana-mana celah pelusuk dunia. Setuju? Dengan ilmu, baru kita boleh uruskan sesuatu perkara dengan efisyen. Dan ini termasuk dalam bab kewangan. Hari ni, Tok nak sentuh…

    Lelaki ini hanya bayar RM15K+ untuk hutang RM20K+. Ini caranya

    Baru-baru ni Tok ada terbaca satu posting pasal ada mamat ni buat pengakuan terbuka yang dia ada hutang yang banyak dan dia rasa lagi baik dia tak ada kat dunia ni. Sedih pula Tok baca.…

    10 matlamat kewangan anak muda wajib ada. Ikut nasihat lelaki ini

    Kalau tak dijaga sebaik mungkin, ada potensi kewangan korang akan ke laut untuk tempoh masa yang panjang. Itu sebab, Tok selalu cadangkan korang supaya bermula awal. Tok tak suka tengok anak muda hanyut, enjoy sana-sini…

    “Makin hari, makin tua. Tapi simpanan kau tak ke mana”

    Ini soalan paling famous yang semua orang ada : “Berapa banyak kena simpan setiap bulan, supaya masa depan kewangan aku tak rabak?” Dah macam-macam jawapan dan tip yang pakar kewangan berikan. Ada yang cadangkan 20%…

    Cara kawal kewangan supaya anda susah jatuh miskin. Semua orang patut buat No. #7

    Apa cara terbaik untuk mengurus kewangan pada pendapat korang? Pada Tok, yang penting adalah cara kita mengawal perbelanjaan. Kalau awal-awal lagi bab ni dah kantoi, takde orang lain boleh tolong. Tok ada baca nukilan Tuan…

    Siapa kata gaji bawah RM2,000 tak boleh kumpul banyak duit? Buat tip ini dan simpan RM27,000 dalam masa 5 tahun

    Tok pernah cakap sebelum ni (tak ingat? Klik sini untuk baca). Kalau nak menyimpan, memang kita kena paksa diri sendiri. Kalau tak, sampai ke sudah takkan berjaya kumpul duit. Dan halangan paling besar (yang banyak…