PORTAL PELABURAN HARTANAH NO.1* DI MALAYSIA

6 tips pengurusan kewangan untuk anak muda

Nak capai matlamat kewangan ni ibarat macam kita tengah mendaki gunung. Pada permulaan, anda takkan nampak penghujung dan puncak gunung macam mustahil je untuk capai. Namun, tak kisahlah betapa peritnya perjalanan anda, kuncinya simple je. Ambil satu langkah untuk satu masa dan jangan berputus asa. 

Semua orang nak capai matlamat kewangan. Ada yang mula bina simpanan, rancang untuk persaraan, dan mula jaga keluar masuk duit. Namun, ada juga yang sedang terjebak dengan hutang yang banyak, tak ada simpanan dan hidup dari gaji ke gaji. 

Dalam keadaan yang sukar macam ni, jangan berputus asa. Masih ada jalan keluar. 

Jika anda baru bermula dalam menguruskan kewangan, Tok akan kongsikan 6 tips untuk anda mulakan langkah menjadi bijak kewangan. 

Tip #1 : Mulakan membuka akaun simpanan 

Setkan akaun yang anda ingin simpan duit anda. Sama ada anda nak simpan dekat Tabung Haji ataupun ABS, terpulanglah. Simpan dan jangan usik jika bukan keperluan. 

Paksa diri anda untuk menyimpan setiap bulan jika anda ada kemampuan. 

Tip #2 : Jangan terlalu selesa dengan pendapatan sekarang 

Bila anda sedang bekerja sekarang, memang adakalanya anda rasa dah selesa. Dapat kerja, gaji dah stabil. Namun anda boleh mulakan langkah untuk tambah pendapatan dengan buat side hustle ataupun cari peluang yang baru dengan gaji yang lebih tinggi. Anda juga boleh minta naik gaji daripada majikan anda. 

Dengan kenaikan gaji, anda boleh mula simpan lebih lagi. 

Tip #3 : Berbelanja kurang daripada pendapatan 

Tak kisahlah berapa yang anda dapat setiap bulan, jangan terlebih berbelanja daripada yang sepatutnya. Kalau anda boleh konsisten buat ni, anda boleh kawan perbelanjaan anda. Nanti bila pendapatan anda bertambah, anda boleh tambah simpanan dan juga pelaburan anda. Ini semua hasil daripada training yang anda buat terhadap diri sendiri. 

Tip #4 : Elakkan diri daripada menambah hutang kad kredit

Untuk mencapai kebebasan kewangan, sangat penting untuk anda kawal hutang anda. Bayar hutang on time dan jangan miss tambah lagi kalau hutang kad kredit. Jika anda ada kad kredit, pastikan anda cakna tentang pembayaran hutang kad kredit supaya anda boleh elakkan daripada kena interest charges. 

Tip #5 : Track perbelanjaan anda dengan aplikasi pengurusan kewangan

Adakah anda tahu berapa banyak anda belanjakan dekat makan di restoren, kopi dan sebagainya? Ambil tahu amalan perbelanjaan anda sangat penting untuk membina simpanan dan juga kekal di landasan yang betul dalam mencapai matlamat kewangan. 

Gunakan aplikasi pengurusan kewangan, kategorikan perbelanjaan bulanan anda dan ikut bajet yang ditetapkan. Bila anda sedar tentang amalan perbelanjaan anda, anda boleh kawal keluar masuk duit. 

Tip #6 : Bersedia untuk perkara yang tak sepatutnya

Dana kecemasan sangat penting. Sama ada nak baiki kereta, masuk hospital atau tiba – tiba kena melawat ahli keluarga yang sakit, anda perlukan wang untuk biaya. 

Dana kecemasan ni boleh mengelakkan anda tambah hutang kad kredit dan juga selamatkan anda daripada meminjam duit orang lain. Kejayaan dalam pengurusan kewangan adalah bila anda ada perancangan dan ikut perancangan tersebut. Gunakan tips yang saya bagi ni untuk mulakan simpanan dan strategi perbelanjaan yang mana sesuai untuk anda. 

Tak nak terlepas info dan tips terkini berkaitan hartanah dan kewangan? Tok nak ajak anda join Channel Telegram rasmi Gilahartanah. Klik gambar untuk join.

[KLIK GAMBAR SEKARANG]

Jom join Channel Telegram rasmi GilaHartanah.

Comments are closed