PORTAL PELABURAN HARTANAH NO.1* DI MALAYSIA

Skim FundMyHome – 3 persoalan yang rakyat Malaysia patut tahu

Tok akui, Tok bukan seorang pakar kewangan macam ‘pro’ yang ada dekat luar sana.

Cuma, Tok selalu ingat 2 pesan yang mak ayah Tok ajar dari kecil ni:

“Tak ada benda yang percuma dalam dunia ni, dan kita tak boleh cipta sesuatu daripada benda yang tiada (create something out of nothing, bak kata mat saleh)”

Baru-baru ni, kecoh tentang kemunculan skim FundMyHome yang pada permukaannya, nampak seperti sinar harapan kepada mereka yang belum memiliki rumah pertama.

Tapi sebelum memohon, baca dan fahamkan apa yang Tok nak sampaikan. Jadi, apa yang patut korang tahu tentang skim ini?

Idea dah inovatif dan kreatif. Tapi, banyak kesan negatif?45546571 2177854122265078 4675248227283369984 o

Ini komen Tuan Faizul Ridzuan tentang skim ini yang suka Tok nak kongsikan dekat korang. Korang boleh follow beliau rapat-rapat di Facebook.

Inisiatif baru ini pada permukaannya adalah inovatif dan kreatif, namun boleh memberikan banyak kesan yang negatif jika tidak dikawal perlaksanaannya.

Hartanah yang patut dimasukkan dalam skim ini perlu dipantau secara ketat, supaya skim ini bukannya tempat pemaju melupuskan stok tidak laku mereka yang sebenarnnya melebihi harga pasaran. 

Bagi kami, antara impak negatif yang boleh muncul dari skim ini adalah:

#1: Hartanah tak laku, dijual kepada pembeli yang kurang ilmu?

Berdasarkan hartanah yang disenaraikan dalam FundMyHome, kami dapati ada hartanah dah siap di sana yang dijual pada harga lebih mahal, berbanding pasaran sekunder (pasaran subsale, atau rumah second hand) oleh pemaju.

Sebagai contoh, pangsapuri Zeva di Equine ada beberapa unit di laman web iProperty yang dijual pada harga tidak sampai RM270,000.

Namun di website FundMyHome, ianya bermula dengan harga RM345,000.

Dalam kes ini, rumah Zeva di FundMyHome ini dijual pada harga 20% lebih mahal berbanding harga pasaran.

Yang bakal paling untung disini adalah pemaju yang dapat jual stok tak terjual pada harga yang mereka mahu. Untuk pengetahuan korang, saya sendiri beli Zeva pada harga RM250,000 sahaja beberapa tahun lepas). 

#2: Ada potensi peningkatan statistik NPL (non-performing loan)?

Kami meramalkan mereka yang akan menyertai skim ini adalah mereka yang hari ini, tidak berjaya mendapatkan pinjaman hartanah dari bank kerana kredit mereka kurang baik atau belum ada kemampuan.

Situasi ini adalah persis dengan situasi sub-prime mortgage di Amerika tahun 2003-2009 yang hampir melumpuhkan Amerika.

Kalau hartanah yang dibeli hari ini pada harga RM350,000 itu jatuh kepada RM270,000, yang bakal teraniaya adalah pembeli rumah dan pelabur dalam skim ini.

Pemaju pulak, masih selamat kerana mereka sudah dapat 20% dari mula lagi. 

Jadi, siapa yang ‘terkena’ dalam hal ini? Korang pasti dah tahu jawapannya.

#3: Satu penindasan kepada mereka yang kurang berkemampuan?

Skim ini memerlukan 20% deposit, dan secara purata berdasarkan hartanah yang dipaparkan, pembeli perlu bayar sekurang-kurangnya RM60,000 hingga RM80,000.

Besar kemungkinan, bakal pembeli ini perlu membuat pinjaman peribadi (personal loan) semata mata untuk membuat bayaran deposit ini.

Dan selepas 5 tahun, mereka perlu membuat pinjaman rumah baru, dan perlu membayar 2 pinjaman pula (loan rumah dan pinjaman peribadi).

Adakah pembeli yang untung dalam senario sebegini? 

“Patut ke saya memohon skim ini?” – Lan

Secara ringkasnya, idea menggunakan P2P ini sebenarnya bagus.

Cuma stok hartanah yang dimasukkan kedalam skim sebegini, wajib dipantau secara ketat supaya pembeli dan pelabur, tidak terperangkap membeli stok hartanah tak-laku pada harga yang bakal merugikan. 

Sebenarnya ada beberapa solusi lain yang boleh diguna-pakai untuk membantu pembeli rumah selain menggunakan P2P, yang langsung tidak membebankan kerajaan, pembeli dan pelabur yang memberikan pinjaman, yang diguna-pakai oleh beberapa negara di Eropah.

Kami akan kongsikan solusi ini bila ada kesempatan, dan di dalam forum yang betul. 

Pandangan peribadi saya, lebih baik cari ejen hartanah yang bagus, dan mohon mereka carikan rumah yang tak perlukan modal tinggi untuk dibeli, dan beli pada harga bawah pasaran. Lebih bagus kan? 

Tok dah pesan awal-awal lagi. Bukan kerja senang nak beli hartanah yang betul.

Tapi, benda ni akan jadi mudah kalau korang sediakan diri dengan ilmu. Ada ilmu yang betul, korang sendiri boleh nampak benda yang ‘indah khabar dari rupa’ ini.

Apa pun, terpulang kepada korang untuk buat keputusan. Tok dah sampaikan apa yang perlu korang tahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *