Login

Register

Login

Register

Tak pernah beli rumah? Hati-hati dengan 6 kos ekstra yang owner kena tanggung

Korang dah berjaya dapatkan loan rumah, dah dah siap sedia nak berpindah ke rumah baru? Tok nak korang relax dulu. Urusan korang tak berhenti takat tu je. Ada banyak lagi perkara penting yang perlukan perhatian…

Formula mudah kira kos valuasi untuk beli rumah second hand RM150,000

Ada satu benda yang korang wajib buat sebelum beli rumah second hand. Sebab rumah second hand memang dah lama terbina, kita wajib buat valuation (valuasi) supaya korang tak terlebih bayar daripada harga yang sepatutnya. Bank…

Berapa modal perlu anda sediakan untuk beli rumah second hand RM150,000?

Ada beza kalau korang beli rumah dalam primary market (pasaran primer), secondary market (pasaran sekunder), dan juga tertiary market (pasaran tertiari). Kalau beli dalam pasaran primer (undercon), pembeli boleh nikmati rebat atau diskaun yang pemaju…

Kenapa ramai pelabur otai suka beli rumah second hand?

Korang mampu tanggung deposit 10% dan nak jana untung sewa cepat dalam pelaburan hartanah? Rumah subsale atau second hand boleh jadi pilihan terbaik korang. Senang. Rumah dah sedia ada, dan dah tak payah labur masa…

Bekerja dalam sektor awam dan plan nak beli rumah second hand?

Boleh tahan ramai yang lebih tertumpu untuk membeli dalam pasaran subsale. Sebab pasaran ni dah ada data yang pelbagai. Lebih mudah untuk kita kaji anggaran keuntungan pada masa akan datang. Bagi yang bekerja dalam sektor…

Semak 6 perkara penting ini dulu sebelum anda beli rumah second hand

Beli rumah second hand (subsale) tak sama risiko macam beli rumah undercon dan lelong. Tapi kalau korang nak melabur dengan hartanah, subsale memang antara pilihan yang terbaik. Sebab korang dah sedia ada data tentang hartanah…

6 langkah mudah beli rumah pertama dengan pemaju

Bukan satu perkara mudah kalau korang nak membeli rumah. Ada banyak benda yang korang perlu sediakan dulu. Dan salah satu yang utama adalah ilmu. Korang takkan berani bertindak selagi tak ambil tau tentang proses membeli…

5 perkara anda wajib kaji sebelum beli mana-mana projek undercon

Siapa yang tak suka dapat benda baru? Tambah-tambah lagi kalau kita bercakap pasal rumah. Kalau mampu, mesti korang tak teragak-agak untuk pilih dan beli rumah baru. Dan kita wajib pastikan setiap pembelian yang dibuat, buat…

Belum duduk lagi, dah bercela? 9 langkah tuntut pemaju baiki kerosakan rumah baru

Tok perati je korang ni. Nampak seronok dan teruja sangat dapat kunci rumah baru. Tapi siapa tak suka, betul? Semua orang pasti berkongsi perasaan yang sama bila pemaju bagi VP rumah baru. Cuma, tak semuanya…

Nak beli rumah sebelum umur 30 tahun? Buat semua 20 tip power ini

Lagi awal korang boleh beli rumah, lebih baik. Yang suka bertangguh tu, lambat-laun akan terasa rugi jugak akhirnya. Terpulang. Tok hanya berpesan supaya korang tak buat keputusan yang kurang bijak. Maksud kurang bijak tu seperti…

Secured By miniOrange