Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. tip kewangan

Tag: tip kewangan

    Persediaan selepas kahwin 101: Berapakah kos menjaga anak anda yang bakal lahir nanti?

    Alhamdulillah. Tok nak ucapkan tahniah kat korang yang baru berkahwin. Maka, bermulalah satu episod baru dalam hidup korang. Tentu korang tak sabar nak menimang cahaya mata sulung, kan? Bukan bidang kuasa Tok dan korang nak…

    8 idea buat ‘duit tepi’ untuk beli rumah pertama

    Zaman sekarang ni, berapa lama RM50 boleh bertahan dalam dompet korang? Mungkin ramai yang tak sampai sehari. Lagi teruk, sejam. Paling teruk? Setiap jam. Duit keluar kalah air paip bocor. Kalau biarkan perangai ni berlarutan,…

    Nak beli cincin kahwin dan jimat sehingga RM10,000?

    Banyak Tok dengar cerita orang berkahwin gunakan pinjaman. Tindakan ni terang-terang boleh buatkan kewangan korang mudarat lepas kahwin nanti. Patut lepas kahwin nak hidup bahagia dengan pasangan. Last-last kena tanggung masalah kewangan yang korang jemput…

    Pengurusan kewangan lepas kahwin: 4 langkah untuk berbincang dengan pasangan anda

    Duit bukan satu perkara yang patut dipandang remeh. Lagi-lagi lepas dah berkahwin. Dah berapa banyak kes cerai yang melibatkan isu ini kat negara kita. Susah payah kita nak bina masjid, tapi ia runtuh dek sebab…

    Cara kumpul duit kahwin dalam masa 5, 6, atau 7 tahun. Anda nak buat yang mana satu?

    Nak kumpul duit kahwin bukan perkara senang nak buat. Mana tak. Korang sendiri dah sedia maklum berapa banyak dugaan yang ada. Dengan kedai hipster, YES (Year End Sale, atau seangkatan dengannya), dan macam-macam lagi yang…

    Pelabur baru, tahu 5 perkara wajib ini sebelum anda mula melabur

    Mungkin ada yang baru nak bermula, tak modal pulak tak berapa hensem. Dan atas sebab ni, ada satu konsep yang dipanggil leverage. Tapi bila nak melabur guna ‘duit orang lain’ (other people’s money, OPM), korang…

    3/4 rakyat Malaysia tak ada simpanan kecemasan (walaupun RM1,000)?

    Ayat ni, tak terbit sekadar suka-suka. Ini adalah fakta berasaskan kajian. Bayangkan, 75% rakyat Malaysia susah nak menyimpan. Walaupun RM1,000 untuk simpanan kecemasan. Hanya 25% je yang terselamat. Ubat utama untuk masalah ni adalah kesedaran…

    5 langkah gempak kukuhkan kewangan fresh graduate

    Rata-rata anak muda yang dah graduate dan baru mula bekerja, akan lupakan dulu hal menyimpan dan mengurus kewangan. Harus la, kan? Dah penat-penat belajar, takkan nak terus mula menyimpan. Kena la enjoy dulu, balas dendam…

    Ajar pasangan anda 7 ilmu kewangan ini sebelum kahwin

    Kalau ada ilmu, korang boleh hidup dan survive di mana-mana celah pelusuk dunia. Setuju? Dengan ilmu, baru kita boleh uruskan sesuatu perkara dengan efisyen. Dan ini termasuk dalam bab kewangan. Hari ni, Tok nak sentuh…

    10 matlamat kewangan anak muda wajib ada. Ikut nasihat lelaki ini

    Kalau tak dijaga sebaik mungkin, ada potensi kewangan korang akan ke laut untuk tempoh masa yang panjang. Itu sebab, Tok selalu cadangkan korang supaya bermula awal. Tok tak suka tengok anak muda hanyut, enjoy sana-sini…