Rumah sendiri: Sewa atau Beli? Jangan buat kesilapan ini.

Rumah sendiri: Sewa atau Beli? Jangan buat kesilapan ini.

129311
35
SHARE
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Rumah pertama yang anda bakal beli nanti, apa yang anda akan buat? Tok bagi pilihan yang paling popular di Malaysia:

  1. Beli dan duduk sendiri.
  2. Beli dan sewa.

Tok terbaca status FB daripada rakan pelabur hartanah kita iaitu Rohaniah Noor. Beliau sudah lama melabur dalam hartanah dan sudah berjaya membeli lebih dari sepuluh hartanah walaupun tanpa berpendapatan tinggi.

Beliau beritahu ada 1 amalan berfikir yang agak pelik ditanam dalam otak rakyat Malaysia. Khususnya bangsa Melayu.

“Rumah pertama saya mesti landed (rumah teres, banglo dsb). Rumah pertama saya mesti duduk sendiri. Bukan untuk sewa.”

Perkongsian yang boleh tepuk kepala otak bagi sedar.

Lebih menarik, Cik Rohaniah Noor ini tidak sekadar berdiam diri dan membisu. Beliau berkongsi sudut pandangnya tentang pembelian rumah landed untuk duduk sendiri.

Tok yakin perkongsiannya sangat bermanfaat dan boleh tepuk kepala otak orang ramai untuk faham tentang selok belok pengurusan duit, dan pelaburan hartanah pada peringkat paling asas.

RN

Rumah landed. Beli duduk sendiri VS sewa?

Cik Rohaniah Noor menjelaskan bahawa yang majoriti pembeli rumah pertama biasanya akan membeli rumah yang paling mahal mereka mampu nak beli. Ini adalah satu kesilapan besar kerana :

1) Kebanyakan hartanah landed harganya RM550,000 ke atas. Biasanya teres dua tingkat unit tengah. Kategori, subsale a.k.a rumah second hand.

2) Manakala kalau beli rumah daripada pihak pemaju, 100% dara, lagi tinggi harganya. Ramai yang suka beli rumah baru sebab mereka geli nak pakai rumah 2nd-hand.

4) Jika beli rumah harga RM550,000, modal minimuma perlu ada RM55,000. Ini belum masuk caj-caj peguam dan lain-lain. Untuk pinjaman 90% selama 30 tahun, pada kadar faedah 5%, bayaran bulannya lebih kurang RM2,657.

5) Ini bermaksud, kita akan bergadai duit untuk membayar ansuran bulanan sebanyak RM2,657 selama 30 tahun. Kalau umur kita 30 tahun, umur 60 tahun baru selesai hutang.

6) Paling menyedihkan, ia merabakkan duit poket kita sendiri. Sebab kita duduk sendiri di rumah itu. Kos segala bagai, kita yang tanggung.

7) Itu baru kos bayar rumah setiap bulan. Belum campur lagi kos kereta, barang dapur, makan, minum, duit belanja ibu dan ayah tercinta, serta lain-lain lagi. Tok boleh sahkan stres dan pening kepala akan berlaku setiap bulan.

8) Daripada beli untuk duduk sendiri, lebih baik beli dan sewa. Tetapi, ada sedikit cabaran bila masuk bab sewa rumah landed.

9) Sewa biasanya jauh lebih rendah dari ansuran bulanan. Sebab biasanya matlamat pembeli rumah landed ini lebih fokus kepada kenaikan harga rumah dari semasa ke semasa. Tapi ada juga beli sekadar suka mahu beli.

11 Langkah duduk rumah landed dan dapat tunai RM1,600 sebulan dalam masa 30 tahun.

Cik Rohaniah Noor juga berkongsi satu sifir yang dapat membantu kita memahami potensi dan peluang.

Strategi asasnya adalah: Sewa sahaja. Jangan beli duduk sendiri.

Penerangan spesifik dan contoh yang beliau berikan pula adalah seperti berikut:

1) Rumah landed di Bangi Avenue pada masa ini (tahun 2015) berharga RM550,000 hingga RM580,000.

2) Jika beli rumah di kawasan ini, bayaran komitmen bulanan kita sekurang-kurangnya RM2,657.

3) Tapi nilai sewaan cuma sekitar RM1,200 hingga RM1,400 sebulan sahaja. Perbezaan yang sangat ketara jika dibandingkan dengan kos komitmen bulanan RM2,657.

4) Lebih baik kita sewa sahaja jika mahu duduk di kawasan ini. Lebih jimat berbanding kena bayar komitmen bulanan yang tinggi.

5) Apabila kita menyewa rumah, ia tidak masuk dalam CCRIS. Maksudnya, ia tidak mengganggu kelayakan pinjaman kita di masa akan datang.

6) Kelayakan pinjaman yang ada boleh digunakan untuk beli rumah yang boleh disewakan a.k.a rumah pelaburan.

7) Dengan kelayakan pinjaman RM2,657 sebulan, apa kata beli 2 apartment yang bayaran ansurannya RM1,300 setiap satu. Kemudian sewa apartment itu untuk dapatkan aliran tunai ekstra setiap bulan.

8) Sebagai contoh, kita dapat sewa apartment itu dengan harga RM1,600 sebulan, dan kadar maintenance RM150, maka kiraan ringkasnya adalah seperti berikut (baca poin nombor 8).

9) RM1,600 (Nilai sewa) – RM150 (Kadar maintenance) – RM1,300 (Ansuran bulanan) = RM150 (Untung bersih daripada 1 apartment).

10) Jika ada 2 apartment dengan kadar nilai yang sama seperti di atas, kita dapat aliran tunai bersih sebanyak RM300 sebulan.

11) Cukup 30 tahun apabila hutang rumah selesai, wang sewa 100% milik kita (dalam kes apartment tadi, nilainya RM1,600 sebulan). Ini boleh dijadikan sebagai duit persaraan.

Jalan sudah ada di depan mata. Pilihan sekarang di tangan kita.

Ini adalah pendapat dan nasihat tok :

1. Pastikan hartanah yang dibeli boleh dipakai atau disewakan : Kalau boleh, pilih hartanah yang boleh disewakan dgn nilai tinggi walaupun anda nak pakai sendiri buat masa ini. Nanti bila korang nak pindah, rumah ni boleh disewakan pada nilai yang melebihi ansuran bulanan dan tidak membebankan korang.

2. Ansuran rendah : Untuk rumah sendiri, pastikan ansuran bulanan tak melebihi 20% dari pendapatan bersih korang. Contoh, pendapatan bersih korang RM6000, pastikan ansuran bulanan korang tak melebihi RM1,500 sebulan. Kalau lagi kurang, lagi bagus!

3. Kurangkan komitmen bulanan : Kalau ansuran bulanan untuk hartanah tu at least 100% lebih dari sewa, baik korang sewa je lah. Contohnya macam kes Bangi Avenue, sewa cuma RM1,200 tapi ansuran bulanan RM2,657. Tok lagi suka menyewa dari beli dalam kes seperti Bangi Avenue. Lagipun, kalau sewa komitmen sewaan takkan masuk dalam CCRIS dan ianya tidak akan dikira.

4. Pentingkan pelaburan dulu : Kalau rumah yang korang pakai sendiri mahal dan korang tak dapat apa-apa income/pendapatan dari hartanah tu, potensi pelaburan korang pasti akan terbantut. Sebab bila korang nak cuba nak apply loan lagi, mesti tak lepas sebab komitment peribadi terlampau tinggi. ( Selalu Tok tgk orang yang beli hartanah mahal untuk pakai sendiri mesti ada banyak hutang credit card dan personal loan?)

5. Pakai rumah kecil dulu : Kalau korang baru je kahwin dan belum dapat anak lagi, duduk rumah 1 bilik pun dah cukup. Kenapa nak pening kepala duduk rumah besar dgn 4-5 bilik padahal korang cuma gunakan rumah untuk tidur dan berehat? Tak perlu membazir tak tentu pasal dan orang yang membazir memang susah nak kaya. Tak percaya, cuba tanya pelabur hartanah terkenal macam Cik Rohaniah atau Faizul Ridzuan jenis rumah apa yang mereke guna sekarang?

6. Guna duit orang lain untuk dapatkan rumah idaman : Guna pendapatan sewaan untuk bayaran ansuran/sewa rumah yang dipakai sendiri. Kalau gunakan contoh diatas, kalau korang boleh jana pendapatan bersih sewaan RM1200, korang boleh duduk rumah di Bangi Avenue ni secara percuma!

Jadi korang boleh pilih untuk nampak bergaya tetapi sengsara semata-mata nak duduk rumah lawa, atau pilih kesederhanaan dari mula dan melabur secara bijak untuk dapatkan rumah idaman korang yang dibayar oleh orang lain. Dapat rumah best yang FREE! Korang nak kaya atau kekal bergaya-tak-kaya, itu pilihan korang masing-masing.

“Manusia akan terus kekal bodoh kalau tak ada kemahuan untuk berubah walaupun ditunjukkan jalan. Miskin itu adalah satu pilihan.”

16 pelabur hartanah otai ini suka beli rumah second hand. Kenapa? 

Soalan ni pasti akan muncul dalam kepala korang yang baru nak mulakan pelaburan hartanah.

Dah tentu ada sebab ‘keras’ kenapa ramai pelabur buat benda ni, berbanding beli rumah undercond atau lelong.

Mesti mereka ada ‘game plan‘ yang tersendiri. Klik link bawah ni sekarang untuk belajar:

KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK ‘TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?’

35 COMMENTS

    • cari rumah yang byran bulanannya bole ditampung sepenuhnya dgn kadar sewa..cari yg bwh 150k…yg penting bole disewakan pada kadar tersebut….sebaik2nya cari ROI melebihi 8%

    • cari rumah yang harganya rendah…cari yg bawah 150k….mesti ade punya….pastikan tempat tu kadar sewanya boleh mencapai ROI 8%…dan senang nak dapat penyewa….

    • Syukur kak dkt smenanjung byk rumah murah2..tak payah landed,beli lowcost flat pun jd,tgkat dua atau tiga(exercise sikit haha),kmi kat sarawak ni overinflation,,,ni pun bru2 sy dh submit loan utk rmh bharga 230,000 walhal gaji baru 2500 sbln,boleh tu kak,kna rjin cri location sesuai dan bajet yg setimpal dgn pendapatan..jauh dari tmpt krja xpe klau ada krta/moto atau bas awam

  1. maknanya tok, kita beli rumah, lepas tu kita sewakn kepada org, hutang bank tu kita bayar dgn duit sewaan… mcm mne kalau terikat dgn hutang kereta?…

    • sekiranya kereta dijual…masih ade hutang atau tidak?…

      jika ade lebihan…jual kereta yang ade….beli kereta cash (kancil atau viva atau sewaktu dengannya)…
      jika tak….buat la sesi 1 on 1 dengan org2 yg pakar kewangan ni…

      pastikan sewaan korang tu….dapat pulangan tinggi…
      contoh bulanan bayar kat bank rm 500… sewaan dapat rm 1000…ade lebihan rm 500…kene tolak maintenance…cukai pintu…indahwater…..

      sebab tu jgn dptkan sewaan yang cukup2 utk byr bank sahaja….biar dpt lebih skit…tp masih dalam market rental….so duit lebih tu boleh buat menyimpan utk hartanah no 2 plak…

  2. xknla spnjng hidup nk mnyewa…mmg la sewa tu lebih rendah tapi x stabil hidup..berpindah randah..kte bkn boleh jamin dpt sewa rumah tu smpai 5 tahun pun…nk tetiba tuan rumah jual or nk duduk blk x k kne pijndah..kne plak ank da skolah..haihh

    • berpindah randah tu sementara je…sementara untuk mengumpul dana untuk pelaburan….sehingga passive income dapat melebihi expense….kumpul sikit2…insya-Allah..sampai masanya dapat juga membeli rumah idaman….kelebihan membeli hartanah…..bile mati….ade takaful cover bayar habis….so pemilikan dapat kat waris…..bole dapat pada isteri dan anak2….dan boleh juga diwasiatkan wakaf sebahagiannya….masa depan anak2 dan isteri terjamin…..sedekah jariah pon dapat

  3. Xpaham…klu mampu amek loan 2.7k, beli 2 apartment then buat sewa utk pelaburan, habis nak duduk mana? Duit pulangan baru dpt rm300 sebulan, kena fork out lg rmxxx utk sewa duduk kt rumah lain

    • itu la pasal, 2 apartment disewakan dan pulangan rm300 sebulan, nak kena sewa rumah so rm300 tu boleh buat subsidi bayar rumah kita mneyewa la ye

    • En tak paham,

      Kalau bank boleh bank anda loan RM2.7K untuk beli 2 apartment maknenye bank dah cek kemampuan kewangan anda (@ gaji nak kire ayat mudah) mampu untuk bayar 2.7K tu setiap bulan. Bile beli apartment kemudian sewa, duit yang dapat dari sewa tu boleh guna bayar loan bank, pada masa same kat tgn masih ade lagi gaji kite tak sentuh tu. Kat sini terpulang nak buat ape dgn duit gaji yang ada kat tgn. sudah tentu sebahagian gaji tu kite guna untuk sewa rumah, guna kan sebahagian lagi untuk bayaran tambahan loan ke atas 2.7K tu. Kalau katekan 2.7K tu kite akan habis bayar loan apartment dalam mase 30 tahun, kalau kite bayar lebih dapat la kurang 20 ke 25 tahun.

      camtu la cite die

  4. itula pasal ..penat do nk menyewa… kalo tanah lembah klang ni.mkin lame mkin naik .. so buat bisnes ..beli lah nk beli apepon time dah byk duit… jji pandai rolling ….

  5. Satu tip yang cukup bernas dan saya sokong 100%. Sebagai pelabur jangan ikut hawa nafsu. Create your passive income cash flow dulu.

  6. Sy setuju dgn tok. Sy bernasib baik last year tengah pening2 cari umah harga mahal tetibe ade seseorg terdesak nk pakai duit nk jual rumah flat dgn harga rm55k tp harga pasaran 80-90k.cepat2 sy bayar deposit tp takot jugak ditipu tp sy cekalkn hati jugak. So Alhamdulillah segala okay. Lg satu tentang loan ni wajib kne p sume bank(walau bank sama tp cawangan berbeza) sebab sy apply loan bnk rakyat pandan indah tp ditolak then sy ke bank rakyat ampng alhamdulillah approve. So loan sy amik 45k then komitment bulanan dlm rm370. Range sewa area situ dlm rm650-700. So ade lg pasif income sy dpt. Blasah je rumah flat skalipon bcoz walaupon murah tp berbaloi kalo nk invest.

  7. Alhamdulillah,
    Saya dah ada 6 rumah sewa (2 landed, 4 apartment) di Penang walaupun keja makan gaji sebagai cikgu ja..saya pakai kereta proton saga 2nd hand (beli cash)..Insha Allah dengan perancangan dan tindakan yang betul semua orang boleh..yang penting jangan berkira dengan ibubapa dan keluarga..

    • jangan tamak sgt beli sampai 6 buah rumah. disebabkan kes mcm ni rumah makin lama mahal. yg kaya bertambah kaya. berpada pada nak beli rumah. ye, anda mampu tp beringatlah pd yang lain. disebabkan org2 seperti anda, harga rumah makin meningkat & golongan sederhana tak mampu nak beli rumah apatah lg golongan berpendapatan rendah.

      just my two cent. assalamualaikum cikgu 🙂

      • Kesian kat komen mcm ni hihihi..ade peluang usaha la..tayah la ckp org tamak..org mcm cikgu tu die pandai rebut peluang..ni asal x dpt beli rumah nak salahkan org lain..grow up sikit ye

      • Bro..cer hang pk jauh sket..kalo.org mcm cikgu ni xbeli n buat sewa..katakan hang baru sampai area sana nk cari rumah sewa mcm mana?nak dok hotel bayar tiap hari kaa?kalo hang ada peluang pon hang akan beli n beli lg rumah.xyah sembang la..

  8. Rumah2 keperluan asas manusia, tidak patut kerajaan membenarkan orang membuat duit sampai orang yg tak mampu mendiami. Kalau smua org beli2 apartment pastu sewa, bila la orang yg gaji sikit bole idup selesa.
    Nak buat bisness buatla benda lain, nnt jadi monopoly kalau sorang ada >5 buah rumah utk buat duit. Limit kepada 2 rumah ke utk sorang. Entahla.. dunia ni truk btul nk duduk satu tempat pon kena bayar sparuh nyawa utk duduk.

  9. Assalamualaikum,
    Sy nk berikan pandangan saya berkenaan perkara ni. Saya sgt2 bersetuju dgn cara pelaburan ni. Sila komen kalau salah ye. Perkiraannya macam ni:

    Situasi 1
    Beli rumah RM500,000
    Bayar RM2600 sebulan
    Akhirnya dpt duduk rumah besar berharga RM500K, tapi terpaksa byr RM2600 sebulan.

    Situasi 2
    Beli 2 buah rumah berharga RM250,000 seunit = RM500K
    Sewakan dgn cashflow RM200/unit = RM400
    Byr sewa rumah RM500K = RM1300
    Akhirnya, dpt duduk rumah besar berharga RM500k dgn bayaran bulanan cuma RM900 (RM1300 – RM400). At the end, tetap memiliki 2 buah rumah yang berharga RM500K. 🙂

  10. Sy mmg bfikir spt yg tok fikirkn.. Sy sdg mncari rmh yg mampu milik. Dgn rumah baru pd mase skrg, harga sgt tgi. Sy cume bcdg utk mbeli rumah subsale yg bayaran ansurannye tdk melebihi budget sy dn sy bcdg untuk sewakan.. Skrg sy jg tgl di rumah sewa yg sy rase selesa dn lokasinye yg strategik.. Dgn mberi sewa, sy tdk perlu mengeluarkan duit utk mbyr ansuran bulanan rumah yg sy beli..tp sy hnye mgeluarkn duit untuk rumah yg sy sewa.. Insya allah cukup mase nnt sy akan mbeli rmh baru.. Boleh ke mcm tu tok? Hihi…

  11. Skrg buat sewa pon bermasalah….sewa bawah 500 sebulan pon org tak mampu inikan pula kalu sewa atas 900…..kalu dpt penyewa yg baik itu rezeki….dpt yg makhluk perosak leh pening nak repair balik….

    Penyewa pon pandai….setiap 3 atau 5 tahun dorang pindah cari rumah baru….yg lagi dasyat terus duduk tak bayar dan tak mau keluar….

    At the end pemilik rumah yg terpaksa topup bayaran bulanan dan jual balik sebab tak mampu nak maintain 3 4 bijik rumah….

    Dalam semua bisnes bukan sesenang atau seindah yg dirancang…..

  12. Harga rumah makin lama makin tinggi,belum jumpa harga rumah turun,tp mcm mana pun rumah adalah keperluan masa kini,klw nk sewa je payah juga,rumah org kan,so klw dpt rumah yg harga berpatutan tu better ler beli,bole juga buat perlaburan masa dpn nt,backup plan.

  13. Tok nk tnye..kalau kita ada landed house yg bulanan bank lagi mhal dri pendapatan sewa bulanan..wajar teruskn sewa tak?

  14. as salam,sy sdang mnghadapi situasi berikut,sy bercadang utk beli rumah kerana kdudukan tmpt krja n lokasi skolah ank2 yg sgt strategik.cuma sy sedang mnghadapi situasi sperti ini;
    menyewa sebulan rm700-akn ada potensi utk dinaikkn tahunan
    klu membeli sebulan rm1450x30 thun,dp 30k
    soalan sy berbaloi ke x?dengan kenaikan kadar bayaran bulanan sekali ganda,membuatkn sy berfikir sjenak.mohon beri pandangan@pilihan yg tepat utk sy.tq

LEAVE A REPLY