Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. housing loan

Tag: housing loan

    9 sebab popular bank reject loan rumah anda

    Siapa tak sakit hati bila bank reject permohonan loan rumah? Tapi, bukan semuanya 100% salah bank. Kebanyakan masa, pemohon sendiri yang tak cukup bersedia. Ada sesetengah kes, dokumen yang diperlukan tak cukup. Ada juga yang…

    “Kenapa susah sangat nak lulus loan rumah ni?” – Aiman

    Makin ramai pulak orang mengadu susah nak dapat loan rumah sekarang ni. Dan masalah utama yang Tok nampak, adalah kurang ilmu dalam perkara ini. Apa-apa pun, kena kira dulu berapa jumlah pinjaman yang korang layak dapatkan. “Macam…

    Bank senang approve permohonan loan rumah anda berkali-kali. Jaga 8 perkara ini

    Kalau mudahkan kerja pegawai bank, tak mustahil mereka senang-senang luluskan setiap permohonan loan rumah korang. Bayangkan. Dah la mereka kena uruskan beratus (mungkin beribu) permohonan dalam satu hari. Dan korang pulak, tak sediakan semua dokumen…

    4 perkara yang anda wajib kaji sebelum pilih loan untuk rumah pertama

    Boleh jadi korang akan susah kalau tersilap pilih loan rumah. Bayangkan kalau tersalah pilih. Pasti kewangan korang sedikit sebanyak akan terjejas. Tambahan pula, duit tu akan dibazirkan begitu saja. Dan mesti korang tak nak perkara…

    Bank tak tengok CCRIS dan CTOS je untuk luluskan loan rumah. Ini perkara yang ramai orang tak tahu

    Ada berlambak strategi dekat Google yang korang boleh baca. Tapi Tok tahu. Masalah utama korang adalah tak tahu nak amalkan yang mana satu. Banyak sangat maklumat pun tak elok jugak. Takpe. Tok ada dekat sini…

    Kenapa ada orang beli rumah pertama tak dapat 90% loan?

    Ramai dah sedia tahu. Semua orang layak dapatkan LTV (margin pembiayaan, juga dikenali sebagai Loan to Value) sebanyak 90% untuk beli 2 biji rumah pertama. Tapi, betul ke dapat 90%? Tak semua. Ramai je yang…

    Nak beli rumah, tapi anda tak tahu jenis-jenis loan yang ada?

    Secara asas, kat Malaysia ni ada 3 jenis loan rumah yang biasa digunakan. Jenis pinjaman yang Tok maksudkan adalah basic term, semi-flexi, dan juga full-flexi. Mesti korang pernah dengar, kan? Tok baca ilmu ni kat…

    Semua yang anda perlu buat untuk bank approve loan rumah (supaya boleh beli rumah berkali-kali)

    “Bila nak beli rumah, apa perkara pertama yang wajib korang buat?” Kacang je soalan ni. Mestilah nak kasi CCRIS dan CTOS cun melecun. Kalau tak, bank mana yang berani pinjamkan duit kepada korang? Tok dah…

    5 kepercayaan karut tentang loan rumah. Buat, dan kewangan anda pasti sakit

    Bukan senang nak beli rumah. Proses ni perlukan kesabaran dan juga usaha yang wajar (due dilligence). Kalau silap langkah, kewangan kita boleh sengsara untuk satu tempoh yang lama. Dan Tok percaya. Korang pasti nak elak…

    Jaga-jaga. Ini padah bila anda ‘kantoi’ bayar ansuran rumah

    Nak beli rumah, bukan satu kerja yang senang. Pasti ramai yang setuju dengan ayat ini. Pembeli rumah bukan saja kena sediakan down payment semata. Tapi jugak kena tanggung ansuran bulanan, kos maintenance, cukai tanah dan…