Simpan duit sebenarnya lagi susah berbanding belanja duit. Korang setuju tak dengan kenyataan Tok ni? Kalau ikutkan nafsu, tengok baki akaun bank ada RM50 pun rasa macam nak kena habiskan hari ini juga.
Tok sangat setuju dengan kenyataan jutawan terkenal, Kevin O’Leary. Beliau selalu tekankan yang menyimpan ni satu perjuangan mental, lebih-lebih lagi untuk golongan kita yang berumur bawah 35 tahun.
Kenapa umur macam ni? Sebab inilah fasa di mana darah tengah muda, keinginan tengah membuak-buak, dan rasa macam dunia ni kita yang punya.
Masalah utama kita sekarang adalah kita lebih suka beli barang yang orang lain boleh nampak. Kita beli gajet mahal, baju berjenama, atau makan di kafe hipster semata-mata nak tunjuk dekat media sosial. Kita beli barang yang jadi idaman orang ramai supaya kita rasa “setaraf” dengan mereka.
Tapi, bila kita simpan duit, kita tak ada apa yang boleh ditunjuk secara fizikal. Takkan korang nak screenshot baki akaun Tabung Haji lepas tu post dekat IG Story? Orang akan kata kita riak.
Jadi, mahu tunjuk disiplin? Mahu tunjuk pengorbanan? Ada sesiapa kisah? Biasanya tak ada. Sebab itulah perjalanan simpan duit ni terasa sunyi dan membosankan.

Korang perasan tak, kenapa kita rasa susah sangat nak ketepikan walaupun 10% daripada gaji? Perkara paling susah dalam hidup bukan bangun pagi hari Isnin, tapi menyimpan 10% daripada jumlah pendapatan secara konsisten setiap bulan.
Kenapa susah? Sebab kita rasa 10% ini boleh digunakan untuk membeli barang-barang yang kita idamkan sekarang.
Kita rasa “rugi” kalau tak guna duit tu untuk beli skin game baru, beli tudung limited edition, atau tukar rim kereta. Kita nampak 10% tu sebagai “peluang belanja yang hilang” dan bukannya “peluang masa depan yang cerah”.
Orang yang gigih simpan duit 10% daripada pendapatan mungkin tidak dapat beli gajet idaman mereka hari ini. Mereka mungkin tak dapat nak sertai kawan-kawan lain pergi bercuti sakan dekat luar negara setiap tahun.
Tapi, korang kena ingat, menyimpan ni mendekatkan kita dengan tiga perkara paling mahal dalam hidup: Kuasa, Keselamatan, dan Kebebasan.

Cara paling bijak untuk simpan duit secara konsisten, menurut Tok Guru kewangan Kevin O’Leary, adalah dengan satu peraturan emas:
“Jangan bagitahu sesiapa pun!”
Kenapa kena rahsia? Sebab lagi ramai orang tahu kita ada simpanan, lagi kuat keinginan kita untuk keluarkan duit itu. Sama ada keinginan tu datang dari diri sendiri sebab nak menunjuk, atau datang dari “external factor” macam kawan nak pinjam duit atau keluarga minta belanja.
Tabung simpanan 10% ini perlu kita jaga setiap masa daripada dikeluarkan. Ia umpama benih pokok yang baru nak tumbuh. Kalau korang asyik gali balik tanah tu nak tengok akar dah tumbuh ke belum, lama-lama pokok tu mati.
Begitu juga dengan simpanan. Biarkan ia “senyap” dan membesar tanpa gangguan sesiapa, termasuk nafsu korang sendiri.
Bagi korang yang rasa gaji kecil tak mampu nak menabung, Tok nak kongsikan cara paling berkesan untuk korang mula hari ini juga.
Zaman sekarang dah canggih. Jangan tunggu hujung bulan baru nak simpan duit. Kalau tunggu baki, memang jawapannya baki tu jadi kosonglah.
Sebaik saja gaji masuk, buat standing instruction terus ke akaun simpanan lain (seperti Tabung Haji atau ASB). Biar sistem yang “curi” duit korang sebelum korang sempat nak tengok.
Ini cara klasik tapi berkesan. Setiap kali dapat duit kertas RM5 atau RM20, jangan belanja. Masukkan dalam tabung khas. Korang akan terkejut tengok hujung tahun berapa banyak korang boleh kumpul. Ini melatih disiplin kita untuk tidak menggunakan setiap sen yang ada di tangan.
Kalau gaji memang betul-betul kecil sampai nak makan pun tak cukup, korang kena tambah pendapatan. Zaman sekarang ada banyak peluang buat duit secara online. Guna kemahiran yang korang ada untuk tambah dana simpanan.
Asingkan 10% untuk simpanan untuk pendapatan sampingan yang korang dapat.

Sebelum korang belajar melabur dalam saham, kripto, atau hartanah, belajar menyimpan dahulu. Duit yang kita kumpul secara konsisten inilah yang akan jadi tabung keselamatan apabila kita perlukan kelak.
Tok selalu pesan, jangan gatal tangan nak melabur kalau dana kecemasan (emergency fund) pun tak ada. Dana kecemasan ni penting supaya kalau kereta rosak atau hilang kerja, kita tak perlu meminjam atau berhutang.
Ingat, simpan duit adalah asas kepada kekayaan. Tanpa simpanan, pelaburan korang akan jadi sangat berisiko.
Lagi cepat kita bertindak untuk simpan minimum 10%, lagi cerah peluang kita untuk hidup bebas, selamat, dan berkuasa di masa depan. Itu adalah duit kita, hasil titik peluh kita, jadi kitalah yang bertanggungjawab menjaganya.
Akhir kata dari Tok, simpan duit bukanlah bermaksud kita kedekut atau tak nak enjoy hidup. Ia adalah tentang memberi “hadiah” kepada diri kita di masa hadapan.
Korang nak ke masa umur 50 tahun nanti masih tercungap-cungap cari duit nak bayar sewa? Mesti tak nak, kan?
Mula sekarang, walaupun sikit. Disiplin itu lebih penting daripada jumlah. Kalau gaji RM1,500, simpanlah RM150. Kalau tak mampu, mulakan dengan RM50. Yang penting, buat secara konsisten setiap bulan tanpa gagal.
Jom kita buktikan yang golongan muda pun boleh ada simpanan yang mantap!

©2026 GH Media Ventures Sdn. Bhd. All Rights Reserved.