PORTAL PELABURAN HARTANAH NO.1* DI MALAYSIA

Nak beli rumah under construction,tapi tak tahu macam mana?

Waktu tengah buyer’s market ni la, kita boleh beli hartanah yang sesuai dengan apa kita nak.

Sekarang ni, banyak pilihan yang ada dalam pasaran. Boleh kata, pembeli boleh pening kepala nak pilih yang mana satu.

Bagi yang berupaya (dari segi kewangan), ini memang waktu untuk anda beli rumah.

Dan untuk anda yang tengah buat kira-kira tu, jemput hadamkan perkongsian Tok ini untuk refresh balik langkah-langkah beli rumah under construction.

Yang baru nak beli rumah pertama pun boleh join sekaki. Senang anda nak beli rumah bila dah ada ilmu macam ni.

Step #1 : Bayar booking bila dah pilih mana yang berkenan

Duit booking ni, umpama macam “duit pengeras awal” yang buktikan kepada developer anda serius nak beli.

Dan setiap developer mungkin akan letakkan kadar yang berbeza. Ada yang sekadar RM500 je, dan ada jugak cecah sehingga RM5,000.

Yang ni, Tok nak anda kaji poket sendiri dulu sama ada mampu tanggung atau tak. Tak semua orang ada kemampuan yang sama.

Anda jangan risau. Booking fee adalah ditolak daripada 10% downpayment. 

Katakan, rumah tu harga RM280,000. Anda pulak berjaya dapatkan MOF (margin pembiayaan) 90%. Loan yang bakal anda dapat adalah RM252,000.

Sebelum anda beli mana-mana rumah under construction,

Sebelum anda tandatangan Letter Offer untuk loan rumah, elakkan bayar duit booking tu.

Ini apa yang Tok belajar daripada perkongsian Tuan Salkukhairi Abd Sukor. Hampir 90% pembeli takkan dapat balik duit booking yang dah dibayar.

Kalau seringgit dua, mungkin tak kisah sangat. Tapi kalau main ribu-ribu, berpeluh jugak. Bukan mudah nak tengok duit banyak tu, burn macam tu je.

Cara paling selamat untuk anda buat, adalah kaji dulu kemampuan anda untuk dapatkan pinjaman daripada bank.

Bila dah tau loan anda confirm lulus, baru letak duit booking laju-laju. Selagi tak, sila buat bagi confirm dulu.

Step #2 : Apa anda perlu tahu tentang loan rumah?

Yang paling utama, anda wajib sediakan :

●     Salinan kad pengenalan,

●     Slip gaji untuk tempoh 3 bulan (ada juga bank yang minta sehingga 6 bulan),

●     Bank statement, dan

●     Penyata KWSP terkini.

Kalau dah berkahwin, anda kena buat double copy untuk semua yang Tok sebutkan tadi. Dan kalau single, satu salinan.

Loan pulak, anda ada banyak pilihan.

Untuk yang kerja dalam sektor kerajaan, anda boleh apply loan kerajaan untuk beli rumah. Selain daripada ini, ada juga loan konvensional dan Islamik.

Dan semua loan ni, anda boleh apply daripada bank yang ada dalam Malaysia. Sebelum buat keputusan nak pilih yang mana satu, kaji dulu baik-baik pilihan yang ada.

Pastikan anda mampu bayar ansuran bulanan tanpa sebarang masalah.

Bagi yang pertama kali nak beli rumah, Tok cadangkan anda guna khidmat ejen hartanah berdaftar kalau nak selamat.

Jaga-jaga, jangan bagi CCRIS rabak

Untuk dapatkan loan, memang tak senang.

Benda ni bergantung banyak dekat prestasi kredit peribadi anda. Kalau CCRIS rabak sangat, memang susah loan rumah bank nak kasi lepas.

Ada banyak je kes orang apply loan ambil masa yang agak lama (1 hingga 2 bulan, atau lebih) untuk dapatkan kelulusan bank.

Setiap bank pulak, berikan peratus faedah dan cara pembayaran yang berbeza. Jadi. tawaran memang takkan sama. Dan ada banyak pro and cons jugak.

Anda boleh cari loan mana yang paling tinggi supaya pembayaran deposit dan kos guaman dapat dikurangkan, sambil nikmati kadar faedah yang rendah.

Lepas bank dah bagi offer pinjaman tu, anda ada masa sebulan je untuk buat pertimbangan. Kalau terlambat, anda kena la buat permohonan baru daripada awal.

Kalau anda senyap je tanpa bagi sebarang respon kepada bank, secara automatik, bank akan batalkan tawaran tadi.

Step #3 : Bab Sales & Purchase Agreement dan guaman

Bila dah selesai pilih bank mana yang anda nak buat loan, anda boleh maklumkan kepada pihak pemaju untuk urusan Sales & Purchase Agreement.(S&P).

Proses ini akan mula melibatkan peguam. Bab ni pula, anda boleh cari sendiri lawyer yang anda nak gunakan atau gunakan khidmat panel lawyer developer untuk menyediakan S&P.

Lepas dah siap dokumen S&P tu nanti, panel peguam pemaju akan hubungi anda untuk datang dan tandatangan surat perjanjian.  

Dan sila bersedia masa ni. Anda akan tengok setiap helaian muka surat S&P tu sampai tangan anda terasa kebas. Paling kurang, ada dalam 100 helai jugak tu. Baca betul-betul.

Lepas tu, pihak pemaju akan buat salinan dan duti setem yang disediakan oleh peguam juga. 

Ada yang pemaju cover, ada yang tak?

S&P (Sales and Purchase Agreement) akan disediakan oleh panel peguam pemaju.

Urusan agreement ni pulak, jika anda menggunakan panel peguam pemaju, ada pemaju yang tidak mengenakan sebarang bayaran. 

Untuk bayar kos peguam pemaju, takde la mahal sangat. Stamping, salinan agreement tu mungkin akan makan dalam RM200 hingga RM300.

Yang ni, anda kena bayar cash. 

Step #4 : Siap sedia untuk bayar progressive payment

Kalau secara biasa, kita akan mula bayar loan rumah tu dari mula rumah tu dibina mengikut fasa yang dah siap. Setiap fasa ni pulak, kita yang kena tanggung bayar interest.

Bermakna, kerja pasang tiling, naik tiang, letak bumbung, pasang tingkap, masuk api air, sampai la siap sepenuhnya – semua ni kita yang tanggung.

Bayangkan. Bila projek siap 10%, waktu ni anda dah kena mula bayar interest. Tapi bukan secara penuh. Mungkin dalam RM200 hingga RM300 je. 

Tapi kena ingat. Itu baru permulaan.

Setiap kali rumah tu siap mengikut peratus, bayaran bulanan ni akan meningkat. Sampai la rumah tu siap sepenuhnya, baru korang akan mula bayar secara full.

Contohnya, kalau rumah anda harga RM250,000, jumlah bayaran permulaan mungkin sekitar RM450 atau RM600 (bawah RM1,000 sebulan, bergantung kat harga rumah).

Tapi setiap kali projek siap setiap fasa pembinaan, bayaran ni akan meningkat setiap bulan  antara RM50 hingga RM100, sampai la rumah korang siap sepenuhnya.

Waktu tu, mungkin anda kena bayar RM1,000 lebih sebulan dan kekal sampai sampai 3 tahun (mengikut perjanjian bank), dan akan bertambah mengikut interest.

Step #5 : Ready dah nak pindah ke rumah baru anda?

Lepas rumah dah siap, anda hanya perlu tunggu developer keluarkan VP (serah kunci) dan anda dah boleh mula pindah masuk ke rumah tu.

Sambil tengah happy tu, periksa setiap sudut dalam rumah tu dan pastikan takde apa-apa yang rosak atau cacat cela. Anda boleh claim balik dengan pemaju untuk sebarang kerosakan yang ada semasa defect liability period.  

Apa lagi, kasi hias rumah baru anda tu cantik-cantik!

Ramai yang takut beli rumah sebab tak tau apa langkah-langkah yang terlibat. Tapi anda tak perlu risau pun. Banyak ilmu yang anda boleh hadam kat dalam blog Tok ni.

Bab yang paling penting, sediakan dulu kewangan anda supaya tak kantoi bayar loan rumah. Susah korang kalau benda ni jadi.

Semoga apa yang Tok kongsi ni dapat bantu anda untuk beli rumah dengan lancar.

Tak nak terlepas info dan tips terkini berkaitan hartanah dan kewangan? Tok nak ajak korang join Channel Telegram rasmi Gilahartanah. Klik gambar untuk join.

[KLIK GAMBAR SEKARANG]

Jom join Channel Telegram rasmi GilaHartanah.

Comments are closed