1. Home
  2. Featured

Category: Tip pelaburan

    Pelabur baru, tahu 5 perkara wajib ini sebelum anda mula melabur

    Mungkin ada yang baru nak bermula, tak modal pulak tak berapa hensem. Dan atas sebab ni, ada satu konsep yang dipanggil leverage. Tapi bila nak melabur guna ‘duit orang lain’ (other people’s money, OPM), korang…

    Haram atau harus? – Pandangan pelabur ini tentang hukum ASB

    Hari Jumaat lepas, Amanah Saham Bumiputera (ASB) dah keluarkan agihan pendapatan serta bonus bagi pemegang unit bagi tahun 2017 secara rasmi. Dividen yang pelabur dapat adalah sebanyak 7.00 sesaham, beserta bonus sebanyak 0.25 sen sesaham,…

    Cara power dapatkan tunai segera selain refinancing

    Tujuan utama ramai orang nak buat refinancing, adalah untuk dapatkan lebihan tunai. Dengan cash yang korang dapat tu, boleh la korang buat renovation atau beli perabot supaya dapat tingkatkan nilai rumah yang nak disewakan. Bermakna,…

    Melabur dalam hartanah dengan modal serendah RM100?

    Seringkali orang kaitkan ‘profesion’ sebagai seorang pelabur ini hanya layak untuk mereka yang memegang portfolio jutaan ringgit, atau mudah kata, hanya terbuka untuk orang yang ‘have-have’ saja. Dah 2019 ni, mohon buang dan lempar jauh-jauh…

    Berhenti kerja dan melabur secara full-time? Baca ini dulu

    Pelaburan hartanah adalah ‘alat’ terbaik untuk kembangkan duit korang. Ini, Tok tak nafikan. Pasti ada yang terfikir macam ni : “Kalau macam tu, baik saya tumpukan perhatian 100% kat pelaburan yang saya tengah buat. Betul…