Berapa Base Rate (BR) bank di Malaysia selepas penurunan OPR?

| | ,


Pada 22 Januari yang lepas, Bank Negara Malaysia bertindak menurunkan kadar OPR sebanyak 0.25 basis point (mata asas). 

Ini menjadikan kadar OPR berubah menjadi 2.75% daripada 3% sebelumnya, di mana penurunan sebelum ini dibuat pada 7 Mei 2019 tahun lepas. 

Bila BNM buat pengumuman ni, maka ramai marhaen tertanya-tanya satu soalan ini: 

“Berapa BR terbaru bank kat Malaysia ni selepas penurunan OPR?”

Nah. Buat yang tengah mencari, Tok sajikan jawapan terbaik untuk korang. Hadamkan tanpa was-was. 

“Kalau pinjaman fixed rate, terkesan jugak ke Tok?”

Perubahan kadar OPR beri kesan kepada Base Rate (BR) dan Base Lending Rate (BLR, atau BFR – Base Financing Rate) bank yang ada di Malaysia. 

Pada masa yang sama, peningkatan (atau penurunan) ini juga mempengaruhi jumlah ansuran bulanan yang dibayar bila korang buat pinjaman perumahan. 

Kalau awal-awal lagi korang ambil loan jenis fixed rate (kadar terapung), korang tak perlu risau. Korang hanya perlu servis kadar faedah yang tetap walaupun kadar OPR berubah. 

Tapi kalau korang ambil loan dengan kadar faedah terapung (floating rate), ini yang korang wajib tahu. 

Tok sediakan contoh supaya korang mudah faham. Katakan, korang buat pinjaman perumahan selama 30 tahun pada kadar faedah 4.3%, dan OPR pula turun sebanyak 0.25%. 

Berapa ansuran bulanan baru yang anda kena bayar? 

Bermakna, kadar faedah terbaru yang korang kena servis adalah 4.05%. 

Buat korang yang tengah baca perkongsian ini, pasti ada yang tengah tersenyum lebar. Kenapa? 

Salah satu sebab adalah, pembayaran ansuran bulanan pinjaman perumahan korang akan menjadi lebih rendah berbanding sebelum ini. 

Katakan, sebelum ini, korang kena bayar RM1,336.15 sebulan untuk pinjaman perumahan sebanyak RM300,000 untuk tempoh 30 tahun. 

Selepas penurunan OPR, bayaran bulanan ni akan menurun menjadi RM1,296.82. Beza pengurangan adalah sebanyak RM39.33. 

3 perkara anda wajib tahu sebelum pilih loan rumah

Fungsi penurunan OPR ni adalah untuk beri suntikan kepada ekonomi negara, dan buatkan penduduk di Malaysia lebih rancak membuat pinjaman. 

Ini berita baik buat korang yang sedang shopping (mencari) bank terbaik untuk memohon pinjaman perumahan. 

Cuma, ada beberapa perkara yang korang kena tahu: 

#1: BR rendah, tak semestinya ELR (Effective Lending Rate) sama rendah

Ada bank yang tak kisah jana keuntungan yang lebih rendah, untuk bersaing antara satu sama lain. 

Contohnya, katakan Bank Rimau (bukan nama sebenar) mengenakan BR sebanyak 3.5%, dan Bank Sotong (juga bukan nama sebenar) pula kenakan BR sebanyak 3.7%. 

Tapi, kadar ELR (Effective Lending Rate) Bank Rimau lebih tinggi pada 4.5% berbanding Bank Sotong pada kadar 4.35%. Ini sebab nilai spread (kadar keuntungan bank) yang Bank Sotong kenakan adalah lebih rendah. 

Mereka (Bank Sotong) tak kisah kurang buat untung, janji mereka dapat volume (jumlah peminjam) yang banyak berbanding Bank Rimau. 

Sebab ni, korang kena rajin buat perbandingan kadar ELR setiap bank yang ada di Malaysia. Sebagai peminjam, ini perkara yang korang WAJIB buat. 

#2: “Boleh nego lagi tak?”

Nilai BR mungkin tetap dan tak berubah. 

Tapi korang masih boleh berunding dengan bank untuk menetakan kadar spread atau faedah dalam mendapatkan ELR yang terbaik. 

Cuma, nak dapatkan ini, kena pastikan CTOS dan CCRIS korang cun melecun la. Suka atau tak, bank akan tengok profil risiko korang sebagai peminjam. 

#3: Minta Product Disclosure Sheet (PDS) kat banker

Kenapa kena mintak? Sebab semua maklumat tentang ELR terkandung dalam ni. Lepas baca, korang akan tahu berapa banyak jumlah yang korang kena bayar. 

Kalau nak tahu lebih, korang boleh rajinkan diri tanya banker apa faktor yang beri kesan kepada perubahan BR. 

Dan satu lagi perkara penting. Korang juga kena buat pertimbangan kalau ELR meningkat pada masa depan. Kalau naik tinggi sangat dan melebihi bajet yang korang mampu, koyak pulak nak bayar, kan? 

Ini dia, kadar Base Rate bank di Malaysia terkini

Tanpa lengahkan masa korang, Tok sajikan kadar Base Rate (BR) terbaru untuk tatapan korang. Tok dapat makumat ini melalui pengumuman dari setiap bank dan sumber berita yang sahih. 

Korang boleh klik dan save gambar kat atas ni, dan kongsikan pada kawan-kawan yang nak beli rumah tahun ini. 

Lepas habis baca, rajinkan diri buat survei kat bank yang korang nak meminjam dan dapatkan kadar ELR mereka. Baru boleh buat keputusan terbaik mengikut situasi masing-masing.  

OPR turun, bukan situasi yang indah semata

Betul, bayaran ansuran bulanan akan menurun. Tapi, ini akan berikan kesan kepada keuntungan yang dibuat dalam simpanan tetap (fixed deposit) dan juga akaun simpanan (saving account). 

Pendek kata, kalau OPR naik, kadar faedah yang bank kenakan kepada peminjam akan meningkat. Benda yang sama juga akan berlaku kalau OPR turun. Senang je nak faham, kan?

Mohon kongsikan (share) perkongsian ini supaya lebih ramai dapat manfaat. Nampaknya, 2020 adalah tahun terbaik untuk korang beli rumah. Setuju? 

Nota: Nak tahu lebih lanjut tentang Base Rate? Klik sini dan baca sekarang.

Baca juga: Ini akibat kalau korang ‘kantoi’ bayar ansuran bulanan pinjaman perumahan. Klik sini dan baca sekarang.

Previous

Bank tak tengok CCRIS dan CTOS je untuk luluskan loan rumah. Ini perkara yang ramai orang tak tahu

7 jenis pelaburan yang kurang risiko dan berpotensi tinggi jana banyak untung

Next
Secured By miniOrange