Sumber gambar: Freepik

Cara buat bank senang luluskan pinjaman rumah walaupun tak ada slip gaji. Orang bekerja sendiri mesti tahu ilmu ini

Agak susah nak buat pinjaman bank sekarang ini berbanding waktu dulu.

Bank sekarang sudah jadi lebih kedekut nak bagi pinjam duit secara sebarangan.

Ada juga kes yang Tok baca, si peminjam cukup layak nak meminjam, tapi mereka benamkan juga impian si peminjam ini tanpa rasa belas kasihan.

Buat yang nak buat pinjaman, boleh cuba tip yang Tok akan kongsikan kat korang ini.

Janji kita cuba buat yang terbaik dahulu. Kalau tak ada, baru kita ikhtiar cari jalan lain. Dengan izin-Nya, semua masalah dalam dunia ini boleh selesai.

Ini sebab utama bank susah nak luluskan pinjaman kita.

Kalau kita bekerja sendiri, agak susah nak yakinkan pihak bank supaya senang berikan pinjaman. Mereka tak yakin yang kita mampu untuk bayar ansuran bulan-bulan (tanpa tersangkut).

Tapi, boleh sahaja kalau nak dapatkan pinjaman. Ada caranya. Dan korang bakal belajar salah satu cara lembutkan hati pihak bank untuk bagi pinjam duit kat korang.

Tok baca tip kali ini daripada Tuan Mohd. Zulkiflie Shafie. Tip ini berasal dari pengalaman beliau sendiri, dan Tok rasa ia cukup berharga untuk dikongsikan kepada korang.

Cara bagi pihak bank ‘cair’ dan tak kedekut beri pinjaman kat kita.

Seperti yang korang dah tahu, orang yang tak bekerja makan gaji memang susah nak buat pinjaman (sebab tak ada slip gaji). Besar mana pun pendapatan kita dalam bisnes, bank tak dapat cari bukti untuk luluskan pinjaman.

Salah satu cara yang terbaik adalah melalui pengurusan current account (akaun semasa) kita.

Tak kisah apa pun jenis perniagaan kita (walaupun menjual nasi lemak atau pisang goreng), uruskan semua duit masuk dan keluar itu gunakan satu jenis akaun sahaja.

Banyak kes yang Tok perasan, ramai peniaga yang ambil mudah perkara kecil ini (termasuk peniaga part-time). 

Nampak sahaja kecil, tapi impak perkara ini sangat besar kepada mereka yang nak buat sebarang pinjaman (seperti perumahan, kereta, atau lain-lain).

5 langkah mudah uruskan current account (yang buatkan bank suka pinjamkan duit kepada kita).

  1. Setiap jualan (atau sebarang urusniaga melibatkan bisnes kita), duit itu dibayar ke akaun bisnes kita.
  2. Setiap bayaran juga, duit itu dikeluarkan daripada akaun bisnes kita.
  3. Setiap komisyen jualan (kalau jadi agen mana-mana syarikat), minta syarikat itu bayar ke dalam akaun bisnes kita.
  4. Minimumkan urusniaga yang libatkan duit tunai. Kalau dapat bayaran dalam bentuk tunai, masukkan duit itu ke dalam akaun bisnes kita. Perkara ini kita apply sama juga untuk pembayaran (transfer daripada akaun bisnes kita) kepada pembekal.
  5. Simpan penyata current account kita sekurang-kurangnya untuk tempoh 6 bulan (paling elok, 12 bulan). Kalau guna online banking, screenshot penyata itu dan simpan dalam bentuk pdf.

Nota penting: Bank suka tengok duit keluar masuk yang aktif, beserta bukti kukuh yang bisnes kita buat duit. Segala duit keluar masuk kita direkod dengan jelas untuk rujukan mereka.

Ini pula cara buatkan bank bertambah-tambah yakin nak pinjamkan duit kat kita. 

Selain uruskan current account dengan baik, bank juga nak tengok penyata cukai pendapatan kita.

Ada sesetengah bank yang minta penyata ini untuk luluskan pinjaman. Hantar borang dan bayar cukai kepada Lembaga Hasil setiap kali sampai masanya.

Bagi orang yang bekerja sendiri (berniaga, atau sebagainya), deadline untuk hantar borang dan buat bayaran cukai ialah 30 Jun setiap tahun.

Berikut adalah senarai dokumen yang bank nak sebagai bukti kita berduit (walaupun tanpa slip gaji):

  1. Current account (sekurang-kurangnya untuk tempoh 6 bulan),
  2. Penyata cukai pendapatan (untuk tempoh 2 tahun),
  3. Resit Zakat Pendapatan,
  4. Surat perlantikan sebagai agen (kalau jadi agen syarikat),
  5. penyata komisyen sebagai agen (untuk tempoh 12 bulan),
  6. rental agreement (kalau ada rumah sewa),
  7. buku akaun simpanan (Tabung Haji, ASB, atau sebagainya),
  8. borang daftar perniagaan SSM,
  9. penyata KWSP (bagi yang pernah makan gaji).

Pokoknya, semua hasil perniagaan dan pendapatan, pihak bank boleh kaitkan (match) dengan current account kita.

Kalau kita dibayar komisyen (sebagai agen), kita boleh pastikan komisyen yang syarikat itu bagi matching dengan yang masuk dalam current account kita itu.

Bagi akaun Tabung Haji atau ASB, kita boleh pastikan dalam buku itu tunjukkan kita simpan duit secara konsisten (sekurang-kurangnya 6 bulan tanpa sebarang pengeluaran) untuk amaun ansuran pinjaman yang bakal kita bayar kepada pihak bank.

Ini sebagai bukit yang kita ada disiplin menyimpan duit secara konsisten, dan mampu bayar ansuran bank tanpa sebarang masalah.

Bonus: Tip ini berdasarkan pengalaman personal Tuan Mohd. Zulkiflie Shafie sendiri (dan anda juga boleh buat).

Ada satu ketika, Tuan Mohd. Zulkiflie tak pasti apa yang perlu dibawa semasa berjumpa dengan pihak bank.

Atas sebab ini, beliau dapat satu idea bernas (dan ia jadi sebab 2 permohonan pinjaman beliau lulus dengan mudah).

Beliau sediakan sebuah fail yang dinamakan “Profil Kewangan Peribadi”. Dalam fail ini, beliau siapkan semua dokumen (yang telah disebutkan diatas) secara tersusun, beserta summary dan separator (untuk bagi pihak bank mudah baca).

profil-kewangan

Sumber: MohdZulkifli.com

Bila berjumpa dengan pegawai bank, beliau akan akan bawa fail ini bersama. Dengan ini, pegawai bank boleh terus buat penilaian sama ada beliau layak (atau tak) untuk dapatkan pinjaman.

Pihak bank juga boleh terus fotostat setiap dokumen yang mereka perlukan untuk urusan pinjaman. Kerja bank dan kerja kita boleh bertambah-tambah senang dengan fail ini.

Banyak ilmu berharga yang boleh kita belajar daripada pengalaman orang lain.

Tok sendiri suka tip kali ini, sebab ia datang 100% daripada pengalaman Tuan Mohd. Zulkiflie sendiri.

Pengalaman berharga macam ini yang kita nak hadam dan belajar. Kalau ada lagi, Tok akan ringankan tangan untuk tulis dan kongsikan kepada korang. Korang tak perlu risau.

Janji korang fahamkan dan terus buat. Tapi Tok yakin, korang tak suka sia-siakan ilmu premium macam ini, kan? Semoga berjaya, Tok doakan sentiasa.

 

16 thoughts on “Cara buat bank senang luluskan pinjaman rumah walaupun tak ada slip gaji. Orang bekerja sendiri mesti tahu ilmu ini

  1. terima kasih tok atas perkongsian artikel yang menarik ni. Saya perlu kongsikan artikel ini kepada rakan2 saya.

    terima kasih dan teruskan posting artikel2 bermanfaat agar bangsa kita celik mata mengenai hartanah ini.

  2. Salam, Tok, terima kasih atas tips yang amat berguna ini. Sememangnya, Allah S.W.T akan permudahkan urusan kita jika kita permudahkan urusan orang lain.

  3. Terima kasih banyak tok atas maklumat yg d berikan…
    Bagai mana plak bila kita bekerja
    X ada potongan kwsp…
    Adakah bank akan luluskan loan kita

  4. Betul tu tok..nak tambah lagi..klau boleh kita buat la siap2 salinan dokumen2 yg bank perlukan..tunjuk la yg kita mempunyai karektor yg baik dan komitmen yg tggi utk meminjam.jgn sampai arahkan pegawai bank tu yg tolong buat salinan sbbnya dlm penilaian pinjaman anda mempunyai sikap yang tak bertangungjawab.

  5. macam sy kerja part time di sebuah syarikat geotech, sy mempunyai slip gaji,bank stetment,surat pengakuan kerja,lesen.. bole ke sy membeli kereta harga Rm30 000 dng gaji sy Rm1000 sebulan

  6. sy tak baca artikel tok pun sy dah boleh fikir sendiri tok apa nak buat..tapi ada tambahan sedikit info terima kasih tok! sy pernah buat loan cimb express untuk peribadi. Dia tanyakan peribadi untuk apa..sy jawab untuk beli motorsikal. Memang niat untuk beli motorsikal. Pengurusan dia amat mudah. Dia minta penyata kwsp dan slip gaji saja. sy pinjam untuk setahun. Empat bulan lagi nak habis, sy mohon akpk. lulus. pinjaman sy dari rm300 sebulan untuk setahun dikurangkan menjadi rm50 sebulan untuk selama hampir 5 tahun.

Leave a Reply