Featured image bagi artikel ringkasan beli rumah pertama.

‘Hangus’ duit aku. Menyesal tak belajar prosedur beli rumah pertama.

Ramai yang ‘cuak’ nak beli rumah pertama. Antara sebab utama, adalah tak tahu cara yang betul.

Ye la. Kalau nasib tak baik, duit ribu-ribu Ringgit boleh lesap macam tu saja. Beli rumah, bukan murah.

Tapi tak elok jugak kalau lama sangat menunggu. Harga rumah takkan turun pun.

Jangan risau. Buat korang yang baru nak bermula, ini ilmu pertama yang patut korang ada.

Anda pasti berani bertindak bila dah tahu prosedur ini

Prosedur beli rumah mungkin asing bagi korang yang bercadang membeli hartanah pertama.

Membeli hartanah secara amnya, melibatkan 5 langkah:

  1. Membuat persediaan pembelian,
  2. membuat tawaran,
  3. mendapatkan khidmat guaman dan pinjaman,
  4. menandatangani perjanjian,
  5. Urusan pindah milik.

Mengetahui prosedur adalah penting kerana ianya dapat:

  • Membantu anda membuat perancangan, dan
  • Mengelakkan kelewatan yang boleh menyebabkan kerugian.

Dalam tutorial kali ini, saya akan berkongsi tentang jangkamasa dan prosedur membeli hartanah.

Apa yang anda perlu sediakan sebelum membeli rumah? 

Korang dah bersedia bersedia untuk membeli rumah, kalau cukup syarat di bawah ini:

  1. Ada 10% tunai dari nilai rumah untuk deposit (30% deposit untuk rumah ketiga dan seterusnya). Untuk pengeluaran KWSP, kebanyakan pemilik masih memerlukan korang membayar deposit dahulu & kemudian baru buat pengeluaran,
  2. Ada tunai 4% dari nilai rumah untuk kos guaman dan duti setem,
  3. Layak buat pinjaman dengan bank atau perunding hartanah,
  4. Untuk pinjaman sedia ada (pinjaman peribadi, kad kredit), korang dah urus bayaran dengan baik dan tak ada sebarang kelewatan,
  5. Jika berkerja tetap, status perkerjaan korang dah confirm sebagai pekerja tetap, atau melebihi 6 bulan,
  6. Dokumen untuk permohonan pinjaman dan guaman lengkap,
  7. Mesti ada sedikit komitmen. Kalau bersih, tak pernah ada pinjaman, susah juga bank nak terima. Dapatkan credit card, guna sikit, bayar terus dalam tempoh grace period yang ditetapkan.

Masuk pula bab surat tawaran

Setelah memilih hartanah untuk dibeli, korang akan menandatangani surat tawaran.

Korang dinasihatkan supaya meneliti terma-terma dalam surat tawaran tersebut.

Korang juga akan membuat bayaran sebanyak 3% sebagai wang tanda jadi, atau booking fee dekat agensi hartanah.

Agensi hartanah akan bertindak sebagai pemegang amanah. Ini bagi memastikan wang diurus dengan selamat dan adil.

Tip elakkan booking fee anda hangus begitu saja

  • Pastikan kita berurusan dengan perunding hartanah berdaftar. Minta mereka tunjukkan tag & business card,
  • Kalau beli terus dengan pemilik, wang tanda jadi dibayar dekat peguam sebagai pemegang amanah,
  • Baca, teliti dan patuh klausa perjanjian (offer to purchase),
  • Pastikan kita layak meminjam berkadaran dengan harga rumah. Letak klausa wang tanda jadi (booking fee) akan dipulangkan kalau pinjaman tak lulus.

Macam mana nak dapatkan khidmat guaman dan pinjaman perumahan?

Apabila tawaran dipersetujui pemilik, kita perlu mendapatkan pinjaman jika belian dibuat melalui pembiayaan.

Selain itu, kita juga perlu mendapatkan khidmat guaman untuk mengurus pindah milik hartanah dan pinjaman.

Untuk kemudahan, kebanyakan ejen hartanah boleh membantu untuk menghubungkan pembeli dengan peguam dan juga jurubank.

Tip memilih peguam yang ohsem

Peguam ni ada kepakaran masing-masing.

Seeloknya pilihlah yang berpengalaman dalam mengurus jual beli hartanah.

Jangan tergesa-gesa dalam memilih. Terutama kalau kita pakai pinjaman kerajaan yang perlukan banyak bantuan dari mereka. Minta pendapat rakan taulan atau perunding hartanah.

Sediakan semua dokumen ini sebelum buat pinjaman perumahan

Untuk mereka yang berkerja tetap, berikut adalah senarai dokumen yang perlu disediakan untuk memohon pinjaman perumahan dan juga untuk tujuan guaman:

  • Salinan kad pengenalan,
  • slip gaji 3 bulan,
  • bank statement 3 bulan,
  • EPF statement dan /atau borang EA,
  • dokumen sokongan untuk pendapatan sampingan (sewa, ASB, atau lain-lain),
  • Surat tunjuk minat membeli rumah (surat tawaran / tunjuk minat / booking form).

Tiba masa untuk tandatangan surat perjanjian

Dalam tempoh 14 hari berkerja selepas surat tawaran dipersetujui, anda dan pemilik akan menandatangani perjanjian jual beli atau Sales and Purchase Agreement (S&P).

Kita juga perlu membuat bayaran baki 7% kepada peguam. Wang tanda jadi 3% ditambah dengan baki 7% ini menjadi deposit 10% untuk rumah tersebut.

Proses uruskan pindah milik hartanah jenis pegangan bebas (freehold)

Kemudian, proses pindah milik bermula. Proses ini diurus dengan bantuan peguam dan perlu diselesaikan dalam tempoh 90 hari.

Bayaran baki 90% harga hartanah juga perlu dibuat oleh kita atau bank dalam tempoh ini.

Untuk hartanah berstatus hakmilik kekal atau ‘freehold’ tempoh 90 hari ini bermula dari tarikh perjanjian jual beli.

Apa nak buat kalau hartanah itu bukan jenis pegangan bebas (freehold)?

Ini adalah berbeza untuk hartanah selain freehold. Contohnya hartanah:

  • Berstatus hakmilik pajakan (atau leasehold),
  • geran induk belum disempurnakan.

Pindah milik untuk hartanah ini perlu mendapat kebenaran dari pihak berkuasa negeri atau pemaju.

Proses ini boleh memakan masa antara 1 hingga 6 bulan. Tempoh 90 hari untuk menyelesaikan pindah milik hanya bermula setelah kebenaran diperoleh.

Apa akan jadi kalau terlewat?

Kalau proses pindah milik dan bayaran 90% baki harga hartanah tak diselesaikan dalam tempoh 90 hari, pembeli akan diberi tempoh tambahan 30 hari.

Dalam tempoh ini pembeli dikenakan penalti, amnya pada kadar faedah 8% setahun.

Ambil kunci rumah

Setelah kesemua proses ini selesai, pembeli akan menerima kunci rumah daripada pemilik.

Macam mana? Masih rasa susah lagi ke nak beli rumah?

Tok yakin korang semua orang yang bijak belaka, yang nak ubah nasib kewangan diri sendiri dan keluarga. In Shaa Allah dengan ilmu ini, korang lebih berani bertindak selepas ini.

Normal. Manusia takut pada sesuatu perkara yang mereka tak tahu. Dan sekarang, korang dah tahu. Tok yakin korang dah tak takut macam dulu. Jadi, tunggu apa lagi?

Tak nak terlepas info dan tips terkini berkaitan hartanah dan kewangan? Tok nak ajak korang join Channel Telegram rasmi Gilahartanah. Klik gambar untuk join.

[KLIK GAMBAR SEKARANG]

Jom join Channel Telegram rasmi GilaHartanah.

5 Replies to “‘Hangus’ duit aku. Menyesal tak belajar prosedur beli rumah pertama.”

  1. saya telah membeli rumah berharga rm 350,000 direct dari pemilik rumah. Harga rumah sebenarnya adalah rm 299,000 tetapi disebabkan saya menjalankan perniagaan sendiri maka pihak bank tidak mahu memberikan pijaman 90% daripada harga rumah dengan alasan pendapatan komissen saya tidak tetap. Oleh sebab itu bolehkah saya menaikan harga rumah daripada rm 299,000 kepada rm 350,000 dengan harga pasaran value? sekiranya penjual bersetuju. duit yang berkaitan lebihan rm 51,000 saya akan membayarkan rpgt, kerana untuk mendapatkan loan rumah seratus peratus. Mungkin saya akan mendapat loan sebanyak rm 300,000.

    saya ingin tahu berapakah jumlah keseluruhan guaman fee yang perlu saya bayarkan untuk harga rumah rm, 350,000? dan sebagai pembeli rumah pertama saya juga layak mendapat kecualian di stem duty. Oleh itu jumlah yang erlu dibayar oleh pembeli untuk rumah subsale adalah sebanyak berapa? rakan saya telah dikenakan bayaran sebanyak rm 9038 hanya untuk s&p kerana dengan alasan menguruskan bank lawyer dan penjual sekali.

  2. salam tok.
    baru ni saya berminat dengan rumah teraebut..saya tengah cari rumah pertama.. lepas tu saya pun agent minta saya bayar 4,000.. saya pn bayar 2,000 cash dan 2,000 lagi agent cakap owner rumah suruh saya bayar lawyer firm.. saya pun transfer 2,000 tu ke acc lawyer.. doc semua saya dah bagi agent.. dari bulan 1 sampai ke bulan 4 pun masih tidak dapat jawapan loan .. jadi apa perlu saya buat ye..

  3. Hi, saya dah dapat kunci rumah baharu saya dan developer suruh saya return Borang Defect dalam masa 5 hari bekerja. Adakah tempoh ini mencukupi atau ada undang2 mengatakan tempoh submit borang defect? Tolong clearkan saya. Terima kasih.

  4. saya beli rumah dengan harga rm20k tapi saya pinjam nama adik saya untuk membuat loan rumah bank luluskan rm35k.semua kos saya yang tanggung.saya dah repair segalanya.sekarang saya ingin menukar nama balik kepada nama saya bank luluskan rm170k.lepas tu tolak baki rumah tinggal rm153k bersih.kemudian adik saya dia berubah hati dan ingin berkongsi atas baki loan saya..apakah tindakan yang perlu saya buat.untuk mendapatkan rumah saya ini saya dah habis banyak wang untuk repair rumah tersebut.segala dokumen semua ada pada saya macam mana cara saya nak memperjuangkan hak saya.saya terinaya sangat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.