1. Home
  2. Author Blogs

Author: Tok Penghulu

Tok Penghulu

Analisa kawasan: Seri Kembangan, kawasan segitiga emas?

Hari ini, Tok nak kongsikan analisa kawasan dari otai pelabur hartanah Azlan Majid, yang sudah agak lama berada dalam dunia pelaburan hartanah. Kawasan yang dimaksudkan adalah Seri Kembangan. Untuk yang tinggal di Selangor, mesti tahu…

Awas! Sebelum beli hartanah pelaburan, kaji dulu 5 faktor ini

Dunia pelaburan hartanah semakin mencabar dari hari ke hari. Tak macam dulu, beli apa pun confirm boleh untung. Banyak pelabur hartanah otai selalu ulang nasihat berharga ini: “Korang buat untung semasa membeli. Bukan semasa menjual…

8 idea buat ‘duit tepi’ untuk beli rumah pertama

Zaman sekarang ni, berapa lama RM50 boleh bertahan dalam dompet korang? Mungkin ramai yang tak sampai sehari. Lagi teruk, sejam. Paling teruk? Setiap jam. Duit keluar kalah air paip bocor. Kalau biarkan perangai ni berlarutan,…

Lelaki ini hanya bayar RM15K+ untuk hutang RM20K+. Ini caranya

Baru-baru ni Tok ada terbaca satu posting pasal ada mamat ni buat pengakuan terbuka yang dia ada hutang yang banyak dan dia rasa lagi baik dia tak ada kat dunia ni. Sedih pula Tok baca.…

Upperville @ Melawati, Kediaman di Balik Gunung

Upperville @Melawati adalah antara projek yang sedang diusahakan oleh Mitraland, pemaju yang mempunyai rekod pembinaan yang cemerlang. Antara projek yang mereka bina adalah seperti berikut: C180 @ Cheras South Taman Sri Minang Cascades Kota Damansara…

7 kesilapan ‘gila’ pelabur hartanah newbie buat

Pelaburan apa pun, pasti ada perkara yang wajib elak kalau tak nak rugi. Tak kira sama ada beli rumah untuk jana keuntungan bila jual balik atau nak jana untung sewa, pelaburan hartanah adalah pelaburan terbaik…

“Patut beli sebiji rumah RM700K, atau 2 rumah RM350K?”

Tok pernah dapat satu soalan daripada pembaca GH. Dan soalan tu berbunyi macam ni: “Kalau saya mampu buat pinjaman perumahan RM700,000, patut saya beli hartanah bernilai RM700,000 atau 2 biji hartanah RM350,000?” Kebanyakan orang akan…

7 ‘checklist’ penting sebelum beli kondo pertama

Sekarang ni, cukup susah nak cari rumah pada harga yang murah. Kalau ada pun, rata-rata pasti bermula pada harga RM300,000 ke atas. Generasi Y (Gen-Y) adalah golongan yang paling terkesan. Niat nak beli rumah pertama,…

“68% rakyat Malaysia hanya ada RM50K selepas bersara?”

Pada Oktober tahun lepas, The Star ada keluarkan satu artikel yang buatkan ramai netizen terkejut beruk. Sebanyak 2/3 (68%) pemilik akaun KWSP berumur 54 mempunyai simpanan kurang RM50,000. Kalau belanja bulanan RM930, RM50,000 tu akan…

eNESTa Kepong – Apartmen servis serendah 258 unit, booking hanya RM3K

Buat korang yang tengah mencari kediaman jenis bertingkat (rumah high-rise) dekat Kepong, ada satu projek ni yang Tok suka nak kongsikan kat korang. Projek kediaman jenis apartmen servis ini merupakan usahasama antara Thriven Global Bhd…