Sumber gambar CARI Infonet 1

15 lagi tip ekstra beli rumah dengan modal ciput. Ikut cara pelabur ini

Soalan kat bawah ni memang popular daripada dulu lagi :

“Ada tak cara beli rumah tanpa perlukan modal besar?“

Sekarang ni zaman serba canggih dan pantas. Siapa yang tunggu ‘disuap,’ memang lambat la korang nak bertindak. Padahal, senang-senang je korang boleh jumpa.

Jadi, korang tengah mencari ilmu beli rumah tanpa guna modal yang besar?

Tak payah susah-susah mencari dah. Hadamkan sekarang perkongsian Tuan Mohd Fadhli Mohd Fauzi ni.

Bagi yang baru nak berjinak tu, confirm banyak yang korang akan belajar.

Tip #1 : Cara beli rumah subsale tanpa letak down payment tinggi

Salah satu cara yang boleh korang buat, adalah dengan membeli rumah subsale pada harga bawah market value.

Buat ni, dan korang boleh jimatkan kos down payment berbanding beli rumah tu pada harga market value semasa.

Katakan rumah X, dijual pada harga RM200,000. Dan nilai market value semasa rumah tu adalah RM300,000.

Kalau korang bernasib baik dan dapat beli pada rumah X harga bawah market value, korang tak perlu pun keluar banyak sangat duit untuk bayar down payment.

Nah, Tok tunjuk sekali kira-kira supaya korang senang nak faham :

  • Market value semasa rumah X =
    • RM300,000
    • RM300,000 X 10% (down payment) =
    • RM30,000
  • Harga jual rumah X =
    • RM200,000
    • RM200,000 X 10% (down payment) =
    • RM20,000

Apa yang korang boleh nampak kat sini?

Beza yang korang kena bayar untuk down payment, akan jadi lebih murah sehingga RM10,000!

Tip #2 : Banyak anda boleh jimat bila beli rumah murah

Yang ni pun sama. Korang boleh jimat duit down payment macam tip kat atas tadi.

Jom kita tengok perbezaan kalau korang beli rumah murah dan rumah kos sederhana. Katakan :

  • Harga jualan rumah A = RM400,000
    • Bermakna, down payment yang korang kena bayar =
    • RM400,000 X 10% =
    • RM40,000
  • Harga jualan rumah B = RM100,000
    • Bermakna, down payment yang korang kena bayar =
    • RM100,000 X 10% =
    • RM10,000

Mana satu down payment yang lebih murah? Tok yakin korang boleh jawab soalan ni tanpa ambil banyak masa.

Tip #3 : Macam mana pula dengan duti setem?

Cara ke-3 pulak, korang boleh jimatkan banyak duit sebab tak perlu tanggung (atau bayar sikit je) kos duit setem.

Kalau korang beli rumah guna loan kerajaan (LPPSA), korang akan dapat pengecualian Surat Cara Pinjaman & Gadaian. Tak payah bayar langsung. Free je.

Untuk orang kerja sektor swasta yang nak beli rumah pertama, korang jugak tak perlu bayar apa-apa untuk bayaran duit setem pindah milik, dan duti setem dokumen utama pinjaman.

Dengan syarat, korang beli rumah pada harga RM300,000. ke bawah.

Kalau harga rumah lebih RM301,000 hingga RM500,000, jangan korang bersedih pulak. Korang layak dapat peremitan sebanyak:

  • RM5,000, yang akan ditolak dengan amaun sebenar duti setem pindah milik yang akan dikenakan,
  • RM1,500, yang juga akan ditolak dengan jumlah amaun sebenar duti setem dokumen utama pinjaman yang akan dikenakan.

Lagi satu. Korang jugak akan dapat peremitan sebanyak 20% untuk urusan dokumen pembiayaan perumahan Islamik.

Tip #4 : Jimat kos peguam bila beli rumah baru dengan ‘cara’ ini

Korang boleh jimat banyak lagi bila beli rumah baru, dengan mengambil pakej ‘percuma’ kos guaman.

Bermakna, kos guaman yang korang kena bayar tu, akan diserap sekali dalam jumlah loan rumah yang korang pinjam kat bank. Korang tak payah dah sediakan tunai untuk urusan ini.

Cuma, korang kena bayar ansuran bulanan yang lebih tinggi daripada biasa.

Tip #5 : Gunakan rebat yang ada sebaik mungkin

Dengan rebat, korang boleh jimatkan kos deposit dan mungkin boleh dapat pulangan tunai.

Contohnya macam ni.

Katakan, harga rumah yang dinyatakan dalam S&P RM500,000. Bermakna, pembiayaan korang akan jadi RM450,000 (katakan, korang dapat MOF sebanyak 90%).

Lepas tu, korang gunakan pulak rebat yang ada. Katakan, pemaju bagi korang 15%. Dari harga rumah tu (RM500,000), korang boleh jimat RM75,000 dah kat situ.

Tambah lagi dengan pelan zero-down payment. Korang dah tak payah pening kepala fikir nak bayar down payment sebanyak 10% tu. Kat sini, dah boleh jimat RM50,000 pulak.

Ada pulak pulangan tunai sebanyak 5%. Dapat pulak cash back RM25,000. Nah, nak sangat beli rumah dan dapat duit, tanpa keluarkan duit deposit, kan?

(NOTA PENTING : Nantikan siri terakhir artikel ini pada Isnin minggu depan. Tunggu!)

Tahniah, sekarang korang dah tau 5. Minggu depan, korang akan tau lagi baki 10 tip yang awesome ni.

Cukup ada 15 ilmu ni, korang dah boleh mula cari dan beli rumah pada harga yang murah daripada biasa.

Tok dah cakap dari dulu. Kalau korang ada ilmu, apa pun baleh jadi. Sekarang dah tau, tunggu apa lagi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *