Home Tip pelaburan hartanah ‘Hangus’ duit aku. Menyesal tak belajar prosedur beli rumah pertama

‘Hangus’ duit aku. Menyesal tak belajar prosedur beli rumah pertama

78813
19
SHARE
Sumber gambar - petalingjayaproperty.com.my
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Ramai yang ‘cuak’ nak beli rumah pertama. Antara sebab utama, adalah tak tahu cara yang betul.

Ye la. Kalau nasib tak baik, duit ribu-ribu Ringgit boleh lesap macam tu saja. Beli rumah, bukan murah.

Tapi tak elok jugak kalau lama sangat menunggu. Harga rumah takkan turun pun.

Jangan risau. Buat korang yang baru nak bermula, ini ilmu pertama yang patut korang ada.

Jemput hadamkan perkongsian Tuan Arif Hussin yang bermanfaat ni. Dah habis baca, terus buat laju-laju.

Anda pasti berani bertindak bila dah tahu prosedur ini

Prosedur beli rumah mungkin asing bagi korang yang bercadang membeli hartanah pertama.

Membeli hartanah secara amnya, melibatkan 5 langkah:

  1. Membuat persediaan pembelian,
  2. membuat tawaran,
  3. mendapatkan khidmat guaman dan pinjaman,
  4. menandatangani perjanjian,
  5. Urusan pindah milik.

Mengetahui prosedur adalah penting kerana ianya dapat:

  • Membantu anda membuat perancangan, dan
  • Mengelakkan kelewatan yang boleh menyebabkan kerugian.

Dalam tutorial kali ini, saya akan berkongsi tentang jangkamasa dan prosedur membeli hartanah.

Apa yang anda perlu sediakan sebelum membeli rumah? 

Korang dah bersedia bersedia untuk membeli rumah, kalau cukup syarat di bawah ini:

  1. Ada 10% tunai dari nilai rumah untuk deposit (30% deposit untuk rumah ketiga dan seterusnya). Untuk pengeluaran KWSP, kebanyakan pemilik masih memerlukan korang membayar deposit dahulu & kemudian baru buat pengeluaran,
  2. Ada tunai 4% dari nilai rumah untuk kos guaman dan duti setem,
  3. Layak buat pinjaman dengan bank atau perunding hartanah,
  4. Untuk pinjaman sedia ada (pinjaman peribadi, kad kredit), korang dah urus bayaran dengan baik dan tak ada sebarang kelewatan,
  5. Jika berkerja tetap, status perkerjaan korang dah confirm sebagai pekerja tetap, atau melebihi 6 bulan,
  6. Dokumen untuk permohonan pinjaman dan guaman lengkap,
  7. Mesti ada sedikit komitmen. Kalau bersih, tak pernah ada pinjaman, susah juga bank nak terima. Dapatkan credit card, guna sikit, bayar terus dalam tempoh grace period yang ditetapkan.

Masuk pula bab surat tawaran

Setelah memilih hartanah untuk dibeli, korang akan menandatangani surat tawaran.

Korang dinasihatkan supaya meneliti terma-terma dalam surat tawaran tersebut.

Korang juga akan membuat bayaran sebanyak 3% sebagai wang tanda jadi, atau booking fee dekat agensi hartanah.

Agensi hartanah akan bertindak sebagai pemegang amanah. Ini bagi memastikan wang diurus dengan selamat dan adil.

Tip elakkan booking fee anda hangus begitu saja

  • Pastikan kita berurusan dengan perunding hartanah berdaftar. Minta mereka tunjukkan tag & business card,
  • Kalau beli terus dengan pemilik, wang tanda jadi dibayar dekat peguam sebagai pemegang amanah,
  • Baca, teliti dan patuh klausa perjanjian (offer to purchase),
  • Pastikan kita layak meminjam berkadaran dengan harga rumah. Letak klausa wang tanda jadi (booking fee) akan dipulangkan kalau pinjaman tak lulus.

Macam mana nak dapatkan khidmat guaman dan pinjaman perumahan?

Apabila tawaran dipersetujui pemilik, kita perlu mendapatkan pinjaman jika belian dibuat melalui pembiayaan.

Selain itu, kita juga perlu mendapatkan khidmat guaman untuk mengurus pindah milik hartanah dan pinjaman.

Untuk kemudahan, kebanyakan ejen hartanah boleh membantu untuk menghubungkan pembeli dengan peguam dan juga jurubank.

Tip memilih peguam yang ohsem

Peguam ni ada kepakaran masing-masing.

Seeloknya pilihlah yang berpengalaman dalam mengurus jual beli hartanah.

Jangan tergesa-gesa dalam memilih. Terutama kalau kita pakai pinjaman kerajaan yang perlukan banyak bantuan dari mereka. Minta pendapat rakan taulan atau perunding hartanah.

Sediakan semua dokumen ini sebelum buat pinjaman perumahan

Untuk mereka yang berkerja tetap, berikut adalah senarai dokumen yang perlu disediakan untuk memohon pinjaman perumahan dan juga untuk tujuan guaman:

  • Salinan kad pengenalan,
  • slip gaji 3 bulan,
  • bank statement 3 bulan,
  • EPF statement dan /atau borang EA,
  • dokumen sokongan untuk pendapatan sampingan (sewa, ASB, atau lain-lain),
  • Surat tunjuk minat membeli rumah (surat tawaran / tunjuk minat / booking form).

Tiba masa untuk tandatangan surat perjanjian

Dalam tempoh 14 hari berkerja selepas surat tawaran dipersetujui, anda dan pemilik akan menandatangani perjanjian jual beli atau Sales and Purchase Agreement (S&P).

Kita juga perlu membuat bayaran baki 7% kepada peguam. Wang tanda jadi 3% ditambah dengan baki 7% ini menjadi deposit 10% untuk rumah tersebut.

Proses uruskan pindah milik hartanah jenis pegangan bebas (freehold)

Kemudian, proses pindah milik bermula. Proses ini diurus dengan bantuan peguam dan perlu diselesaikan dalam tempoh 90 hari.

Bayaran baki 90% harga hartanah juga perlu dibuat oleh kita atau bank dalam tempoh ini.

Untuk hartanah berstatus hakmilik kekal atau ‘freehold’ tempoh 90 hari ini bermula dari tarikh perjanjian jual beli.

Apa nak buat kalau hartanah itu bukan jenis pegangan bebas (freehold)?

Ini adalah berbeza untuk hartanah selain freehold. Contohnya hartanah:

  • Berstatus hakmilik pajakan (atau leasehold),
  • geran induk belum disempurnakan.

Pindah milik untuk hartanah ini perlu mendapat kebenaran dari pihak berkuasa negeri atau pemaju.

Proses ini boleh memakan masa antara 1 hingga 6 bulan. Tempoh 90 hari untuk menyelesaikan pindah milik hanya bermula setelah kebenaran diperoleh.

Apa akan jadi kalau terlewat?

Kalau proses pindah milik dan bayaran 90% baki harga hartanah tak diselesaikan dalam tempoh 90 hari, pembeli akan diberi tempoh tambahan 30 hari.

Dalam tempoh ini pembeli dikenakan penalti, amnya pada kadar faedah 8% setahun.

Ambil kunci rumah

Setelah kesemua proses ini selesai, pembeli akan menerima kunci rumah daripada pemilik.

Macam mana? Masih rasa susah lagi ke nak beli rumah?

Tok yakin korang semua orang yang bijak belaka, yang nak ubah nasib kewangan diri sendiri dan keluarga. In Shaa Allah dengan ilmu ini, korang lebih berani bertindak selepas ini.

Normal. Manusia takut pada sesuatu perkara yang mereka tak tahu. Dan sekarang, korang dah tahu. Tok yakin korang dah tak takut macam dulu. Jadi, tunggu apa lagi?

19 COMMENTS

  1. Tok, kalau nak re-sell balik rumah yg baru beli apakah kos2 yg bakal d tanggung? Jual sebab owner rumah transfer ke bandar yg lain.

  2. sy beli rmh yg dah siap.maknanya klau dah lulus pinjaman (pnjmn krjn) lps sain surat akuan stuju terima dan urusan di pej. tanah, pbeli layak terima kunci ke?atau ada prosedur lain lagi sblm dpt kunci?

  3. Sy kecewa dgn proses jual uma sy d seremban 2…. Date refer 13/5/2016… Now Jan 2017.. Proses smpe arini..Buyer br lulus loan lppsa… N buyer dah submit lppsa…ble tnye pej loyer mcm2 alasan d beri… Ckp freehold bkn pegangan bebas mcm2 alasan… Dr bln mei 2016 rupe nye staff pej loyer makan angin sj… X buat pape.. X submit ape pn..
    Pedap2… X tau silap n salah d mane….
    Nk tnye lg.. Mmg kalo buyer loan goverment mmg lmbt n lewat ke proses nye……

  4. Saya br beli rumah..tp pemaju kenakan penalti 18k..sebab pmaju bgtau bank release lewat… Sedang kan saya sain snp 11 julai 16.sijil layak duduk 4 julai 16…… Bulan 0gos pmaju dh minta bank bayar.. Selepas bank lulus loan pd bln ogos…..sedangkan consent to charge bln 10 br siap…bank release payment ke pmaju bln 1 2017…x sampai 90 hari lg yg mcm tok bgtau… Tp pmaju minta bayar penalti lewat tu…mcmne nk buat ye…. ### dekat mn nk tau bila spttnya pmaju boleh minta duit ngn bank tu….dlm snp xde cite pulak…..

  5. Dekat mana nk rujuk bila pemaju boleh minta duit ngn bank selepas lulus loan… Sedang kan pindah milik belum selesai…tapi pemaju dh minta duit. Pastu kekn penalti lewat sebab bank lambat release payment

  6. saya membuat pinjaman kerajaan dan telah dikenakan penalti sebanyak 10% mengikut jumlah hari..sepanjang proses saya perhatikan berlaku kelewatan dari pihak peguam semasa proses pertukaran hak milik juga quiry disebabkan dokumen yang dihantar peguam tidak lengkap..adakah penalti hanya ditanggung oleh saya sahaja atau saya boleh membuat tuntutan daripada pihak peguam juga

  7. Saya beli rumah dan buat deposit kepada pemaju
    Betul ke x dapat balik deposit sb bile saya tnye pemaju dia cakap sebab tolak deposit air
    Boleh bagi pencerahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here