Tak pernah beli rumah? Hati-hati dengan 6 kos ekstra yang owner kena tanggung

Korang dah berjaya dapatkan loan rumah, dah dah siap sedia nak berpindah ke rumah baru?

Tok nak korang relax dulu. Urusan korang tak berhenti takat tu je. Ada banyak lagi perkara penting yang perlukan perhatian korang.

Salah satu perkara adalah kos yang seorang tuan rumah perlu tanggung bila dah dapat rumah nanti.

Ramai jugak yang terkena sebab tak cukup bersedia. Tergerak hati Tok untuk kongsikan kat korang ilmu ini dengan kadar segera supaya korang tak buat kesilapan yang sama.

Hadamkan sekarang nukilan ilmu Cikpuan Fiona Ho yang terbaik ni.

#1: Cukai pintu (Cukai taksiran, atau Property Assessment Tax)

Cukai pintu atau property assessment tax, dikenakan kepada korang oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Duit ini akan digunakan untuk tanggung semua perbelanjaan bagi kerja-kerja penyelenggaraan infrastruktur, pembersihan, atau kerja-kerja menaik taraf dibawah bidang kuasa mereka.

Jumlah cukai ini dikira berdasarkan kadar peratus ke atas nilai tahunan. Nilai tahunan ini adalah “anggaran kasar sewa tahunan” yang diperoleh oleh tuan tanah, atau tuan rumah.

Kemudian, nilai ini akan didarab pulak dengan satu set kadar yang kerajaan negeri tetapkan.

Ini formula mudah untuk kira berapa jumlah cukai pintu yang korang kena bayar:

  • Cukai taksiran = Nilai sewa tahunan X Kadar peratusan (yang kerajaan tempatan tetapkan)

Tok bagi satu contoh untuk mantapkan pemahaman korang. Katakan:

  • Nilai sewa tahunan = RM12,000,
  • Kadar peratusan = 4%,
  • Jumlah cukai taksiran yang korang kena bayar:
    • RM480 setahun, atau RM40 setiap 6 bulan

Nak pilih mana satu – Sekali setahun atau 2 sekali setahun?

Biasanya, kadar ini dalam sekitar 4% untuk unit kediaman, atau 10% untuk hartanah berstatus komersial.

Pembayaran cukai pintu ni boleh dibuat secara ansuran sebanyak 2 kali setahun.

Yang pertama, korang kena buat pembayaran masa atau sebelum tarikh 28 atau 29 Febuari (untuk tempoh bulan Januari ke Jun).

Yang ke-2 pulak, korang kena bayar semasa atau sebelum 31 Ogos (untuk tempoh daripada bulan Julai hingga Disember).

Nota: Nilai sewa tahunan akan jadi berbeza, mengikut faktor-faktor seperti kadar pasaran semasa, lokasi, dan keadaan hartanah tu.

#2: Cukai tanah (Quit Rent)

Selain cukai pintu, ada lagi kos lain yang berkaitan dengan pemilikan hartanah di Malaysia yang perlu ditanggung pemilik rumah.

Tok maksudkan cukai tanah.

Ini adalah satu bentuk cukai yang dikumpul daripada semua pemilik hartanah di negara ini, biasanya sebelum 31 Mei setiap tahun. Bayar cuma setahun sekali je dekat Pejabat Tanah.

Amaun cukai tanah yang korang kena bayar berbeza daripada negeri ke negeri yang lain.

Di Kuala Lumpur, kadar yang boleh dikenakan cukai untuk cukai tanah adlaah kira-kira RM0.035 untuk setiap kaki persegi.

Nota: Kadar ini mungkin berbeza dekat lokasi lain.

Ini adalah penyumbang pendapatan tertinggi kepada Majlis Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Katakan, korang ada rumah seluas 2,500 kaki persegi. Bermakna, korang kena bayar cukai tanah sebanyak RM87.50 setiap tahun.

Liabiliti cukai tanah bagi hartanah kediaman biasanya dianggarkan kurang daripada RM100 setahun.

#3: 3 jenis insuran rumah yang anda boleh gunakan

Insuran rumah (juga dikenali sebagai insuran pemilik rumah, insuran isi rumah atau insuran empunya rumah) menyediakan perlindungan bagi pemilik rumah.

Insuran ni akan lindungi rumah daripada kerosakan yang disebabkan kecurian, bencana alam, kemalangan, vandalisme, dan risiko lain.

Terdapat 3 jenis utama polisi insuran rumah di Malaysia untuk melindungi pemilik rumah, harta benda, dan barang-barang isi rumah.

a) Polisi insuran kebakaran

Polisi ini lindungi kerugian atau kerosakan kepada bangunan kediaman korang.

Segala kecelakaan yang disebabkan oleh kebakaran, kilat, letupan gas yang digunakan untuk tujuan domestik saja.

b) Polisi insuran pemilik rumah

Polisi ini sediakan perlindungan tambahan berbanding polisi insuran kebakaran asas.

Ia meliputi bangunan, temasuk kelengkapan dan lekapan, garaj, dinding, pintu pagar dan pagar, terhadap risiko tertentu.

Ini termasuk kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh:

  • Banjir,
  • Paip pecah,
  • Kecurian,
  • Ribut,
  • Gempa bumi, atau lain-lain bentuk kecelakaan.

c) Polisi insuran isi rumah

Polisi ni pulak akan cover barang-barang yang ada dalam rumah korang, termasuk harta benda alih (moveable possession), terhadap risiko tertentu.

Selain tu, ia juga sediakan perlindungan kecederaan maut. Cuma, ia tak lindungi kerosakan terhadap rumah tu sendiri.

Semua polisi ini boleh dibeli secara berasingan atau sekali harung. Dan satu lagi yang korang perlu tau. Bank Negara tak wajibkan kita ambil insuran ni.

Cuma, kalau korang ambil, sekurang-kurangnya korang tau yang rumah korang terlindung daripada sebarang bencana yang Tok sebutkan kat atas tadi.

Yang paling penting, keluarga korang turut sama terlindung.

Nak pilih yang mana satu? Korang boleh pilih berdasarkan gaya hidup dan faktor-faktor risiko korang.

Contohnya, korang mungkin akan pertimbangkan untuk membeli polisi insuran isi rumah dan juga pemilik rumah, kalau kawasan rumah korang kerap dilanda banjir.

#4: Insuran gadai janji (mortgage insurance)

Dalam negara kita, ada 2 jenis insuran gadai janji yang boleh kita gunakan:

  1. Mortage Reducing Term Assurance (MRTA), ATAU
  2. Mortgage Level Term Assurance (MLTA).

Pendek cerita, ini adalah perlindungan insuran kepada loan rumah yang korang pinjam daripada bank.

2 insuran ini tawarkan perlindungan kepada tuan rumah, dengan membantu mereka bayar baki loan rumah kalau mereka jatuh sakit, TPD (Total and Permanent Disability), atau kematian.

Walaupun banker bagitau pengambilan insuran ini bukan satu perkara yang wajib, korang akan lebih tenang kalau tau ahli keluarga dan rumah korang terlindung daripada risiko kehilangan rumah.

Korang boleh rujuk jadual bawah ni untuk bandingkan antara MRTA dan MLTA:

Jumlah premium yang korang kena bayar untuk MRTA atau MLTA bergantung kepada:

  • Berapa umur semasa korang,
  • Jumlah pinjaman yang korang buat,
  • Tempoh pinjaman.

Semakin tinggi umur korang dan jumlah loan rumah yang korang pinjam, semakin tinggi harga premium yang korang kena bayar.

Dan jenis insuran gadai janji yang korang perlukan, juga bergantung kepada keperluan korang, bilangan tanggungan kewangan, dan gaya hidup.

“Mana satu yang sesuai untuk saya pilih?”

Sebagai contoh, MRTA mungkin sesuai untuk orang bujang yang takde tanggungan kewangan. Tapi, ini adalah dengan syarat yang mereka mempunyai kemampuan pembayaran sekaligus.

Lain pula cerita kalau korang ambil MLTA.

MLTA lebih sesuai untuk korang yang ada satu atau lebih tanggungan kewangan. Dan yang paling ngam, MLTA akan bayar terus kepada penama kalau sesuatu yang buruk berlaku.

Pada masa yang sama, ia juga sediakan pengumpulan nilai wang tunai (accumulation cash value), dan korang boleh akses ini selepas dah tempoh pinjaman habis.

Kekurangan yang ada pulak, adalah kena bayar harga yang lebih premium.

#5: Bil utiliti Indah Water

Indah Water Konsortium (IWK) bertanggungjawab untuk menyenggara dan kendalikan loji rawatan kumbahan awam, dan rangkaian saliran paip pembentungan bawah tanah.

Masa tahun 1994, Kerajaan Persekutuan telah menganugerahkan syarikat konsesi bagi perkhidmatan pembetungan di seluruh negara.

Sebelum ni, ia di bawah tanggungjawab pihak berkuasa tempatan (PBT).

Sejak peralihan ni berlaku, IWK mengambil alih perkhidmatan pembentungan daripada PBT di semua kawasan kecuali negeri Kelantan, Sabah, Sarawak, dan Johor Baru.

Untuk perkhidmatan pelupusan sanitari sisa rumah, premis domestik seperti rumah biasanya akan dicaj RM8 sebulan (27 sen setiap hari) untuk sistem pembentungan, yang disambung ke loji rawatan kumbahan awam.

Atau korang kena bayar RM6 sebulan (20 sen sehari) bagi korang yang mempunyai tangki septik individu.

#6: Fi penyelenggaraan

Kalau korang tinggal dalam hartanah berstrata, pasti korang ada bayar yuran penyelenggaraan (maintenance fee) dan juga yuran pelepasan (sinking fund).

Yang ni, korang kena bayar dekat pejabat urusan setiap bulan.

Fi penyelengaraan yang korang bayar ni, akan cover segala kos umum dan juga kos pengurusan untuk penjagaan kawasan umum dan kemudahan yang ada di kondominium.

Sinking fund ni dibayar terlebih dulu untuk sebarang pembaikian yang diperlukan untuk bangunan, apa-apa lekapan, atau kelengkapan, termasuk cat bangunan dan lain-lain.

Sama juga macam cukai tanah, fi ini ditentukan oleh keluasan (saiz) hartanah yang korang beli tu.

Bermakna, lebih besar rumah korang, lebih tinggi yuran penyelengaraan yang korang kena bayar.

Dan sebelum pihak pengurusan gunakan duit tu, mereka perlu dapatkan undi majoriti penduduk yang tinggal dalam bangunan.

Kadar purata bagi yuran penyelenggaraan di kawasan Lembah Klang adalah kira-kira RM0.20 bagi setiap kaki persegi.

Jadi, kondominium seluas 1,200 kaki persegi, akan dikenakan fi penyelenggaraan sebanyak RM240 sebulan.

Betul. Kos nak beli rumah memang tak murah macam beli tembikai dekat pasar borang..

Lepas korang dah bayar segala kos awal yang perlu, masih ada lagi bayaran yang menanti untuk sedut duit daripada akaun bank korang.

Sebab tu, Tok selalu berpesan supaya korang sediakan apa yang patut sebaik boleh. Kalau tak, menggagau la korang nak cari duit last minute.

Apa teknik 16 lelaki ini gunakan untuk beli rumah tanpa letak down payment?

Dalam pasaran rumah second hand, korang ada peluang untuk beli rumah yang korang suka tanpa sebarang down paayment.

Best tu. Dengan duit lebih tu, boleh la korang buat ubah suai rumah tanpa perlu seluk poket sendiri.

Korang serius nak belajar? Klik link yang Tok kongsikan kat bawah ni sekarang:

>>> KLIK SINI UNTUK BACA eBOOK “TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?” <<<

Sertai #genghartanah
Setuju untuk data saya disimpan ke MailChimp ( more information )
Sertai lebih 50,000 #genghartanah untuk dapatkan konten terus ke inbox anda dan hadiah eklusif yang lain.
Kami tidak akan menjual emel anda dan kami juga benci spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *