Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. simpan duit

Tag: simpan duit

    Nak beli cincin kahwin dan jimat sehingga RM10,000?

    Banyak Tok dengar cerita orang berkahwin gunakan pinjaman. Tindakan ni terang-terang boleh buatkan kewangan korang mudarat lepas kahwin nanti. Patut lepas kahwin nak hidup bahagia dengan pasangan. Last-last kena tanggung masalah kewangan yang korang jemput…

    Cara kumpul duit kahwin dalam masa 5, 6, atau 7 tahun. Anda nak buat yang mana satu?

    Nak kumpul duit kahwin bukan perkara senang nak buat. Mana tak. Korang sendiri dah sedia maklum berapa banyak dugaan yang ada. Dengan kedai hipster, YES (Year End Sale, atau seangkatan dengannya), dan macam-macam lagi yang…

    3/4 rakyat Malaysia tak ada simpanan kecemasan (walaupun RM1,000)?

    Ayat ni, tak terbit sekadar suka-suka. Ini adalah fakta berasaskan kajian. Bayangkan, 75% rakyat Malaysia susah nak menyimpan. Walaupun RM1,000 untuk simpanan kecemasan. Hanya 25% je yang terselamat. Ubat utama untuk masalah ni adalah kesedaran…

    5 langkah gempak kukuhkan kewangan fresh graduate

    Rata-rata anak muda yang dah graduate dan baru mula bekerja, akan lupakan dulu hal menyimpan dan mengurus kewangan. Harus la, kan? Dah penat-penat belajar, takkan nak terus mula menyimpan. Kena la enjoy dulu, balas dendam…

    Ajar pasangan anda 7 ilmu kewangan ini sebelum kahwin

    Kalau ada ilmu, korang boleh hidup dan survive di mana-mana celah pelusuk dunia. Setuju? Dengan ilmu, baru kita boleh uruskan sesuatu perkara dengan efisyen. Dan ini termasuk dalam bab kewangan. Hari ni, Tok nak sentuh…

    “Makin hari, makin tua. Tapi simpanan kau tak ke mana”

    Ini soalan paling famous yang semua orang ada : “Berapa banyak kena simpan setiap bulan, supaya masa depan kewangan aku tak rabak?” Dah macam-macam jawapan dan tip yang pakar kewangan berikan. Ada yang cadangkan 20%…

    Penjelasan mudah kenapa anda patut pentingkan “volume” dalam ASB Financing (dan jana keuntungan 5 kali ganda berbanding biasa).

    Ada macam-macam teknik dan strategi supaya kita boleh manipulasi ASB Financing, dan kaut keuntungan yang lumayan. Dan bila Tok cakap macam ni, dah tentu ia berkait secara langsung dengan ilmu. Dengan ilmu yang betul dan…

    Strategi bijak (dan mudah) untuk orang bujang simpan RM55,000 dalam masa 3 tahun

    Lepas dah dapat kerja nanti, apa yang korang nak buat dengan duit gaji tu? Masa belajar dulu, tak banyak benda yang korang boleh beli. Semua ni sebab dek kapasiti kewangan yang amat terhad. Jadi, ramai…

    Tak usah gatal tangan nak melabur selagi tak belajar dan buat 8 perkara ini

    Macam mana nak bergerak ke perkara yang lebih advance, selagi perkara asas kita tak buat dan master? Nak mula melabur, kena ada simpanan. Kalau yang ni pun dah kantoi, Tok nasihatkan baik tak usah melabur…

    7 jenis pelaburan yang kurang risiko dan berpotensi tinggi jana banyak untung

    Tahniah. Korang dah mula selangkah maju ke arah bebas masalah kewangan. Korang dah tahu yang korang kena mula bertindak daripada sekarang. Kalau korang sendiri tak jaga ekonomi diri, siapa lagi? Untuk tujuan ini, ramai yang…