Login

Register

Login

Register

“68% rakyat Malaysia hanya ada RM50K selepas bersara?”

Pada Oktober tahun lepas, The Star ada keluarkan satu artikel yang buatkan ramai netizen terkejut beruk. Sebanyak 2/3 (68%) pemilik akaun KWSP berumur 54 mempunyai simpanan kurang RM50,000. Kalau belanja bulanan RM930, RM50,000 tu akan…

eNESTa Kepong – Apartmen servis serendah 258 unit, booking hanya RM3K

Buat korang yang tengah mencari kediaman jenis bertingkat (rumah high-rise) dekat Kepong, ada satu projek ni yang Tok suka nak kongsikan kat korang. Projek kediaman jenis apartmen servis ini merupakan usahasama antara Thriven Global Bhd…

Kepong – Berbaloi ke beli rumah high-rise dekat sini?

Apa yang terpacul dalam minda korang bila Tok sebut perkataan ‘Kepong’? Mungkin korang terbayang tempat yang bersuasana oldschool, atau mungkin, masih lagi dalam fasa membangun? Kalau korang jawab dalam fasa membangun, betul. Tapi korang silap…

7 rahsia power orang kaya kawal kewangan mereka

Tok tergerak nak buat sesi santai agar kita semua dapat hadam ilmu berguna tentang mindset orang kaya buat duit (dan buat lebih banyak duit). Pepatah “orang kaya berfikir dan bertindak dengan cara berbeza daripada orang…

Kantoi buat 4 perkara ini, kewangan anda confirm barai?

Apa tanda-tanda ketara yang kesihatan kewangan korang di tahap yang merbahaya? Pada pendapat personal Tok, kewangan korang ada masalah kalau masih tak mampu menyimpan (walaupun sikit) setiap bulan. Kalau dibiarkan masalah ini berterusan, korang akan…

Kokuyo – Pelopor konsep ABW untuk perabot dan alatan pejabat

Pada  21 Ogos bulan lepas, Tok dapat jemputan untuk menghadiri satu majlis pelancaran produk oleh satu syarikat perabot terkemuka dari Jepun iaitu Kokuyo di KL Gateway, Bangsar. Ok, majlis ni pada Tok sangat power,. Sebab…

Gaji bawah RM2K, mampu beli rumah + kahwin dalam masa 6 tahun?

Ramai yang anggap, gaji bawah RM2,000 sebulan tak ada peluang untuk membeli rumah. Ungkapan ini adalah tak tepat. Ada je cara untuk kita kumpul duit dan beli rumah dalam masa 6 tahun akan datang. Syarat…

Gaji RM3K, masih tak beli kereta? Baca perkongsian wanita ini

“Penat saya belajar dulu, Tok. Dah dapat kerja, kena la keluar kereta dulu!” Bait ayat ini masih lagi jelas berkumandang dari mulut mahasiswa dan mahasiswi dalam negara kita. Masih ada, tapi bukan semua. Selagi ayat…

5 idea mantap buat bajet. Kaki shopping, wajib baca tip #1

Bajet adalah salah satu alat terbaik yang korang ada untuk mengawal dan memperbaiki keadaan kewangan. Tapi untuk konsisten secara jangka masa panjang, tak semua orang boleh buat. Korang wajib berusaha dan bekerja keras untuk ‘kekal…

5 tip padu elak kena tipu skim cepat kaya

“Labur duit jangan biar sampai lebur.”  Pepatah ini, mungkin korang dah dengar berulang kali. Mesti ada yang dah naik boring. Tok perhatikan, istilah ‘tersontot’ juga semakin bertambah popular, selari dengan kewujudan pelbagai jenis ‘scammer’ dan…

Secured By miniOrange