Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. tips uruskan duit

Tag: tips uruskan duit

    Persediaan selepas kahwin 101: Berapakah kos menjaga anak anda yang bakal lahir nanti?

    Alhamdulillah. Tok nak ucapkan tahniah kat korang yang baru berkahwin. Maka, bermulalah satu episod baru dalam hidup korang. Tentu korang tak sabar nak menimang cahaya mata sulung, kan? Bukan bidang kuasa Tok dan korang nak…

    Nak beli cincin kahwin dan jimat sehingga RM10,000?

    Banyak Tok dengar cerita orang berkahwin gunakan pinjaman. Tindakan ni terang-terang boleh buatkan kewangan korang mudarat lepas kahwin nanti. Patut lepas kahwin nak hidup bahagia dengan pasangan. Last-last kena tanggung masalah kewangan yang korang jemput…

    Pengurusan kewangan lepas kahwin: 4 langkah untuk berbincang dengan pasangan anda

    Duit bukan satu perkara yang patut dipandang remeh. Lagi-lagi lepas dah berkahwin. Dah berapa banyak kes cerai yang melibatkan isu ini kat negara kita. Susah payah kita nak bina masjid, tapi ia runtuh dek sebab…

    Cara kumpul duit kahwin dalam masa 5, 6, atau 7 tahun. Anda nak buat yang mana satu?

    Nak kumpul duit kahwin bukan perkara senang nak buat. Mana tak. Korang sendiri dah sedia maklum berapa banyak dugaan yang ada. Dengan kedai hipster, YES (Year End Sale, atau seangkatan dengannya), dan macam-macam lagi yang…

    Ajar pasangan anda 7 ilmu kewangan ini sebelum kahwin

    Kalau ada ilmu, korang boleh hidup dan survive di mana-mana celah pelusuk dunia. Setuju? Dengan ilmu, baru kita boleh uruskan sesuatu perkara dengan efisyen. Dan ini termasuk dalam bab kewangan. Hari ni, Tok nak sentuh…

    Cara kawal kewangan supaya anda susah jatuh miskin. Semua orang patut buat No. #7

    Apa cara terbaik untuk mengurus kewangan pada pendapat korang? Pada Tok, yang penting adalah cara kita mengawal perbelanjaan. Kalau awal-awal lagi bab ni dah kantoi, takde orang lain boleh tolong. Tok ada baca nukilan Tuan…

    Siapa kata gaji bawah RM2,000 tak boleh kumpul banyak duit? Buat tip ini dan simpan RM27,000 dalam masa 5 tahun

    Tok pernah cakap sebelum ni (tak ingat? Klik sini untuk baca). Kalau nak menyimpan, memang kita kena paksa diri sendiri. Kalau tak, sampai ke sudah takkan berjaya kumpul duit. Dan halangan paling besar (yang banyak…

    Ilmu urus duit yang anak anda patut tahu. Wajib ajar mereka ilmu ini

    Pengurusan kewangan adalah ilmu yang cukup penting. Malangnya, subjek ini tak diajar kat sekolah. Sebagai ibu bapa yang baik, dah jadi tanggungjawab korang untuk mengajar anak-anak supaya mereka tahu cara uruskan duit yang betul. Dan…

    Strategi bijak (dan mudah) untuk orang bujang simpan RM55,000 dalam masa 3 tahun

    Lepas dah dapat kerja nanti, apa yang korang nak buat dengan duit gaji tu? Masa belajar dulu, tak banyak benda yang korang boleh beli. Semua ni sebab dek kapasiti kewangan yang amat terhad. Jadi, ramai…

    Cara betul nak beli kereta baru harga RM65,000. Siap dapat duit lebih minimum RM5,000

    Kalau diberi pilihan, siapa saja yang tak nak berkereta baru, kan? Tapi Tok perhatikan, ramai anak-anak muda sekarang yang bergaya bukan main. Nak kereta jenama Jepun saja. Myvi atau Saga, dah tolak tepi siap-siap. Tak…