Login

Register

Login

Register

  1. Home
  2. ilmu kewangan

Tag: ilmu kewangan

    8 idea buat ‘duit tepi’ untuk beli rumah pertama

    Zaman sekarang ni, berapa lama RM50 boleh bertahan dalam dompet korang? Mungkin ramai yang tak sampai sehari. Lagi teruk, sejam. Paling teruk? Setiap jam. Duit keluar kalah air paip bocor. Kalau biarkan perangai ni berlarutan,…

    3/4 rakyat Malaysia tak ada simpanan kecemasan (walaupun RM1,000)?

    Ayat ni, tak terbit sekadar suka-suka. Ini adalah fakta berasaskan kajian. Bayangkan, 75% rakyat Malaysia susah nak menyimpan. Walaupun RM1,000 untuk simpanan kecemasan. Hanya 25% je yang terselamat. Ubat utama untuk masalah ni adalah kesedaran…

    5 langkah gempak kukuhkan kewangan fresh graduate

    Rata-rata anak muda yang dah graduate dan baru mula bekerja, akan lupakan dulu hal menyimpan dan mengurus kewangan. Harus la, kan? Dah penat-penat belajar, takkan nak terus mula menyimpan. Kena la enjoy dulu, balas dendam…

    10 matlamat kewangan anak muda wajib ada. Ikut nasihat lelaki ini

    Kalau tak dijaga sebaik mungkin, ada potensi kewangan korang akan ke laut untuk tempoh masa yang panjang. Itu sebab, Tok selalu cadangkan korang supaya bermula awal. Tok tak suka tengok anak muda hanyut, enjoy sana-sini…

    “Makin hari, makin tua. Tapi simpanan kau tak ke mana”

    Ini soalan paling famous yang semua orang ada : “Berapa banyak kena simpan setiap bulan, supaya masa depan kewangan aku tak rabak?” Dah macam-macam jawapan dan tip yang pakar kewangan berikan. Ada yang cadangkan 20%…

    Jaga-jaga. Kewangan anda ‘barai’ kalau ada 6 petanda ini

    Korang pernah terjebak tak dengan masalah macam ni : “Tiap-tiap bulan dapat gaji, tak pernah nak cukup. Nak simpan pun, tak menyempat” Ini bukti penting yang kewangan korang tengah sakit. Dan tak ramai yang boleh…

    Gaji RM2,100 sebulan, mampu kumpul belanja kahwin dan beli 2 biji rumah?

    Siapa kata gaji bawah RM3,000 tak layak ada kehidupan yang nyaman, bebas masalah kewangan? Selain bergantung kat rezeki yang diberi oleh-Nya, kita sendiri wajib merangka pelan tindakan yang terbaik untuk diri kita. Tok nampak, semakin…

    Strategi malas beli rumah, kereta, dan ASB sekaligus dengan cash RM100,000

    Semalam, ada pembaca GH yang ajukan soalan ini kat Tok : “Apa nak buat kalau saya ada cash RM100,000? Patut laburkan, atau bayar 30% deposit rumah RM200,000?” Jawapan Tok, semua tu bergantung kat matlamat yang…

    “Gaji – Simpanan = Belanja” – 8 cara orang bijak urus kewangan

    Kecoh pulak pasal orang bergaji RM2,000, boleh survive kat bandar Kuala Lumpur yang mencabar pada hari ini. Hakikatnya, orang gaji RM7,000 sebulan pun tak boleh survive kalau berbelanja ikut nafsu. Bila gaji banyak tu, tak…

    “Anak muda, ini 5 benda anda patut ada sebelum 35 tahun” – Harith

    “Gagal merancang, merancang kegagalan” Siapa yang rajin dengar radio, korang mesti pernah dengar potongan lirik lagu Mentera Beradu karya Malique ni. Atas dunia ni, kita bukan sekadar nak ‘hidup’ je. Ada amanah dan tanggungjawab bahagian…

    Secured By miniOrange