1. Home
  2. harith faisal

Tag: harith faisal

    Bank terbaik untuk pembiayaan perumahan? Baca ni dulu

    “BANK APA PALING BAGUS UNTUK BUAT HOME FINANCING? SAYA NAK YANG INTEREST PALING RENDAH TAU.” Soalan hang tu umum sangatlah, dik oi. Lagi satu, orang pilih home financing bukan tengok bank profit/interest yang paling rendah…

    Gaji tak lebih RM3,000 sebulan, tapi boleh beli lebih 3 biji rumah?

    “Takde benda yang mustahil kalau kita ada ilmu.” – TOk penghulu Tok yakin korang pun mesti setuju keras dengan statement atas ni. Dunia ni memang takde benda yang mustahil. Kalau korang usaha, korang pasti akan…

    Nak miliki 4 buah rumah sebelum umur 30 tahun? Baca 20 panduan ini

    Anda nak miliki 4 buah rumah sebelum umur 30 tahun? Baca 20 tip ini sekarang. Tip kali ni memang sengaja saya kumpulkan banyak sekali harung. Penerangan setiap tip pun panjang-panjang. Bahasa yang saya gunakan ringkas…

    Nak kahwin ke atau nak beli rumah dulu? Ini jawapannya

    Posting ni agak panjang. Kalau anda spesis yang memang tak rajin nak baca, jangan mula membaca. Kalau tak, menyesal nanti. Nak LIKE saja pun takpa. Saya benarkan. Beberapa kali saya dapat soalan, “Beli rumah atau kahwin…

    Strategi pencen dengan RM9,000++ sebulan selepas 25 tahun

    Ramai lagi anak muda yang ambil mudah tentang bab pencen. Padahal, lebih elok mula merancang perkara ini seawal mungkin. Takde la dah masuk 3 series nanti, baru menggelabah nak mula buat. Dan bagi yang belum…

    “Anak muda, ini 5 benda anda patut ada sebelum 35 tahun” – Harith

    “Gagal merancang, merancang kegagalan” Siapa yang rajin dengar radio, korang mesti pernah dengar potongan lirik lagu Mentera Beradu karya Malique ni. Atas dunia ni, kita bukan sekadar nak ‘hidup’ je. Ada amanah dan tanggungjawab bahagian…

    Siapa kata gaji RM2,000 tak layak beli banyak rumah?

    “Gaji takat RM2,000, mana lepas nak beli rumah?” Ini ungkapan yang selalu Tok dengar, setiap kali orang kongsikan tip membeli rumah untuk yang bergaji bawah RM3,000. Korang silap. Ada je strategi yang korang boleh pakai…

    “Ikut 30 nasihat power ini sebelum beli rumah low cost” – Harith

    Ramai yang ingat nak beli rumah low cost, satu kerja yang mudah. Tok tak suka nak hampakan korang. Tapi kalau korang tergolong sebagai salah seorang dengan anggapan seperti dalam ayat pertama tadi, maaf. Tak semua…

    Mahu beli rumah untuk duduk sendiri. Baca panduan ini

    Tak semua orang berminat nak melabur dalam hartanah. Bagi mereka, dapat satu rumah untuk duduk pun dah sangat sangat sangat okay. Kemudian kerja macam biasa untuk bayar ansuran bulanan sampai tamat pembiayaan. Ia tidak salah.…

    Tolong kongsikan idea tip-top ini kepada semua fresh graduate

    1. Fresh graduate yang baru mula kerja tu, awal-awal lagi dah kena rancang simpan 50% daripada gaji tau. Kalau tak mampu 50%, buat 30% pun boleh, 10% pun takpa. 2. Gaji RM2,000 simpan RM1,000 (50%).…