Login

Register

Login

Register

“Orang kaya, tak buat 7 dosa kewangan ini?”

Rata-rata orang berjaya, ada ilmu urus kewangan yang power dan mantap. Ini fakta yang tak dapat disangkal lagi. Siapa yang pandai mengurus kewangan, susah untuk hidup mereka jadi ’susah.’ Untuk elak masalah kewangan yang besar,…

Brader ini kongsi cara guna ASB dan hasilkan RM56,000 dalam tempoh 5 tahun.

ASB boleh jadi financial tool yang “memaksa” kita menyimpan dan dapatkan pulangan dividen yang thorbaik. Kalau tanya Tok, baik lagi korang menyimpan guna ASB berbanding fixed deposit. Sebab pulangan ASB lebih lumayan, kalau kita gunakan…

Modal RM600, tapi mampu jana ‘duit tepi’ RM2K+ sebulan?

“Apa kelas pakai barang second hand? Kulit I senang gatal-gatal bila pakai baju bundle ni.” Ramai hari ni yang brand conscious. Kalau tak branded (berjenama), rasa kurang berselera nak sarung dekat badan. Tapi bila ekonomi…

Jana ‘duit tepi’ lebih RM3,000 jadi ejen insuran?

Tok nak tanya. Berapa ramai yang skeptikal dengan kerjaya ejen insuran? Walaupun Tok pernah ada sejarah hitam dengan ejen insuran, Tok masih boleh berlapang dada. Sebab Tok percaya, semua orang tak sama. Dan sebab itu,…

4 tip beli barang dapur (tanpa rabakkan poket anda!)

Selalu jugak Tok tanya kawan-kawan, macam mana mereka uruskan perbelanjaan bulanan. Terutama sekali bila beli barang-barang dapur. Dari situ, Tok dan kawan-kawan bertukar pendapat selain berkongsi ilmu pengurusan kewangan secara tak langsung. Cuma yang Tok…

Bandar Baru Setia Awan Perdana – Kediaman mesra keluarga, pada harga (serius) mampu milik

Korang pernah terfikir nak beli rumah yang dekat dengan kawasan perlancongan? Bayangkan. Korang dapat nikmati suasana yang nyaman, sebab dekat dengan kawasan pantai. Orang lain kemain susah nak tengok pantai, korang pulak senang-senang boleh ke…

Perunding hartanah, jadi lubuk lelaki ini buat ‘duit tepi’?

Sesiapa saja boleh mulakan kerjaya sebagai seorang ejen hartanah. Kerja sebagai REN ni, tak ada gaji basic. Tapi kalau rajin, potensi komisyen korang boleh meletup agak tinggi. Setakat RM5,000 tu, In Shaa Allah senang-senang nak dapat. Pada masa…

“Apa ada dekat Manjung tu? Dah la jauh gila!”

Kalau Tok sebut ‘Manjung,’ apa benda pertama yang terlintas dalam fikiran korang? Pasti ada yang terfikir tentang Pulau Pangkor dan Teluk Batik, kan? Jangan risau. Tok pun fikir benda yang sama macam korang jugak. Tapi,…

“Tak perlu urus stok dan penghantaran” – Bisnes apa ini?

Semakin ramai guna media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, dan macam-macam lagi sebagai platform untuk pasarkan produk mereka. Dan boleh korang rajin, memang boleh masyuk. Siap ada yang dah untung puluh ribu Ringgit sebulan. Yang…

“Senang ke buat duit dengan Grab?” – Azroy

Rata-rata orang ramai yang bekerja di kawasan bandar, pasti dah pernah guna servis ini. Paling kurang, sekali. Servis yang Tok maksudkan ini, dikenali sebagai Grab. Seperti yang korang sedia maklum, Grab adalah servis e-hailing yang…

Secured By miniOrange