Login

Register

Login

Register

Anak muda sekarang, miskin 5 kali ganda daripada orang dulu?

Boleh jadi, tajuk dekat atas ni buatkan ramai orang gelisah tak sudah. “Macam mana pulak anak muda sekarang lebih miskin berbanding orang dulu? Bukan gaji lebih banyak ke sekarang?” Betul. Cuma, tak ramai yang sedar.…

‘Orang gila’ ini baru 25 tahun. Tapi, ada 3 biji rumah

Tak mustahil nak capai apa saja yang kita impikan dalam dunia ni. Dengan syarat, usaha keras kena ada. Sambil berusaha tu, cari ilmu yang betul dan belajar dari pengalaman orang lain yang dah berjaya. Semua…

“Mak bapak pilihkan kerjaya aku. Apa nak buat?” – Maryam

Ini dilema yang ramai anak muda terpaksa hadapi sekarang ni. Selagi boleh, semua kena ikut telunjuk ibu bapa. Alasan popular yang mereka selalu gunakan adalah : “Aku makan garam dulu sebelum korang.” Ayat ini, ada…

‘Terbeli’ rumah second hand harga RM300K. Padahal, RM250K je!

Katakan, korang dah jumpa rumah second hand idaman. Duit pulak, tersimpan rapi dalam bank, tunggu masa untuk digunakan. Tapi, setuju tak dengan apa yang Tok cakap ni? Banyak mana pun duit yang ada, korang takkan…

“Owner tak bagi turun harga rumah. Nak berunding macam mana lagi?” – Ben

Jual beli rumah second hand, pasti akan libatkan proses rundingan antara pembeli dan penjual. Memang tak boleh nak elak. Korang boleh pilih sama ada nak berunding sendiri, atau diwakili ejen yang korang pilih. Tapi tak…

Rumah second hand, sama harga dengan rumah baru. Mana satu nak beli ni?

Macam-macam perkara yang korang kena fikirkan bila nak beli rumah. Tak kira siapa korang. Bahkan, pelabur hartanah otai sendiri pun kaji macam-macam perkara sebelum buat keputusan membeli. Lebih-lebih lagi kalau korang nak beli rumah subsale.…

Tak tahu nak beli rumah baru, atau rumah second hand?

Rumah baru dengan reka bentuk moden, atau rumah second hand yang matang, mana satu yang korang akan pilih? Terpulang. Kalau tanya Tok, 2 rumah jenis ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tak kira untuk duduk…

Projek under construction A, lagi murah dari projek B? Aku dah bayar booking kot!

Ada 3 jenis pelabur hartanah dekat atas muka bumi ni : Pelabur yang suka beli rumah under construction (UC), Pelabur yang suka beli rumah second hand (subsale), dan Pelabur yang suka beli rumah lelong (auctioned…

“Susah la macam ni. Banyak pemaju rumah under construction penipu!”

Kalau nak borak pasal isu scammer, memang sampai ke sudah takkan habis. Bila seorang dah ‘kantoi,’ akan ada lagi yang muncul. Pendek kata, seperti cendawan tumbuh lepas hujan. Korang boleh elak masalah ni. Dengan syarat,…

“Daftar Haji? Aku mana ada duit banyak tu.” – Zaki

Kalau ada rezeki dan peluang, semua orang nak buat kewajipan Rukun Islam yang ke-5 ini. Cuma, ramai yang berdepan dengan kekangan duit. Kos tunaikan Haji bukan murah. Kalau Tok ada jumpa cara untuk korang mendaftar…

Secured By miniOrange