Login

Register

Login

Register

Berbaloi ke beli rumah dekat Setia Alam?

Pembangunan akan terus-menerus berkembang pesat. Ini adalah hakikat. Selagi ada permintaan untuk kediaman (rumah), selagi tu pemaju akan terus bangunkan kawasan yang ada potensi. Dan perkara ni tak terkecuali untuk Setia Alam. Ramai yang anggap,…

Macam mana elak duit deposit (atau booking) rumah anda burn?

Kalau duit booking (atau deposit) tu tak banyak, tak kisah nak lepas pandang. Tapi kalau ribu-ribu Ringgit, siapa yang tak menyirap? Semua ni berlaku bila kita takde ilmu asas membeli rumah. Ingat kalau dah cukup…

Fresh graduate, baca 30 pesanan padu pelabur hartanah ini

“Dah penat belajar untuk dapatkan diploma atau degree, takkan tak boleh nak layan nafsu walaupun sikit?” Bukan tak boleh. Tapi kalau dari mula lagi dah biasakan diri tak menyimpan, takut perangai tu dah terlampau sebati…

7 resipi sempoi elak kewangan anak muda rabak

Sebab terikut-ikut sangat trend dan gaya hidup masa kini, ramai anak muda sanggup jadi ‘pak turut’ nafsu. Semua ni, semata-mata nak bagi kawan-kawan pandang tinggi. Padahal, apa pun takde. Simpanan pulak, jangan cakap la. Tiap…

Lepas 8 tahun, lelaki ini berjaya beli rumah impian?

Siapa tak nak ada sebiji rumah landed untuk dihuni bersama keluarga tercinta? Pasti ramai yang pasang impian seperti ini. Cuma yang orang tak tahan, harga rumah atas tanah biasanya lebih mahal berbanding rumah high rise.…

Anak muda, simpan gaji lebih 50% guna 10 tip bijak ini

Pengurusan kewangan adalah topik yang berulang kali Tok kongsikan. Lagi-lagi untuk korang yang fresh graduate. Bila dah habis belajar, korang akan mula masuk ke alam pekerjaan. Bakal bermula episod baru dalam sejarah hidup korang. Dan…

‘Suami tanggung, isteri simpan’ – Strategi gempak uruskan gaji RM7,500

“Gaji banyak, kalau fail (gagal) uruskan dengan baik, takkan ke mana-mana jugak.” Ini ayat yang berulang kali kita dengar kalau tanya otai-otai dalam dunia pelaburan dan pengurusan kewangan. Dan kebenaran dalam ayat ini, susah kita…

Gaji lebih RM7K, masih tak beli rumah? Baca nasihat lelaki ini

Baru-baru ni, kecoh dalam surat khabar tentang isu ini. Patut kalau gaji RM7,500 sebulan, dah takde masalah nak beli rumah. Kalau guna 50% untuk bayar ansuran bulanan rumah pun, ada baki RM3,750 lagi. Tapi kalau…

‘Keperluan VS kemahuan’ – 3 tip simple rangka bajet power

Korang pernah berjalan dalam shopping mall, lepas tu ternampak satu jaket yang korang nak sangat? Okay. Mungkin jaket penting untuk pastikan badan korang sentiasa suam kuku waktu musim hujan. Ini, Tok takde masalah nak terima.…

Kenapa patut beli rumah low cost sebagai rumah pertama?

Berapa ramai yang berselera nak beli rumah jenis low cost? Sila jawab dalam hati dengan jujur. Macam-macam la tomahan kurang enak Tok dengar bila bercakap pasal rumah low cost. Hakikatnya, kalau tahu merangka pelan pelaburan…

Secured By miniOrange