Login

Register

Login

Register

“Anak muda, ini 7 perkara yang lambatkan anda beli rumah pertama” – Amir

Bagi anak-anak muda yang baru dapat kerja, ini akan jadi bulan yang akan test kebolehan korang mengurus kewangan dengan baik. Mana tak. Dari kereta hingga ke baju raya, serba-serbi kena baru. Barang-barang pulak, kena beli…

Aspirasi Metro Maya, kediaman selesa seisi keluarga di Pusing, Perak

Aspirasi Metro Maya Aspirasi Metro Maya dalah rumah baru semi-D satu tingkat yang dibangunkan oleh Pemaju Aspirasi sebuah anak syarikat milik penuh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB). Harga bermula RM281,250 (kira-kira Tok mengatakan sebulan kena…

Tak nak rugi bila jual rumah? Lelaki ini kongsi 5 petanda anda wajib tahu

Tok percaya, takde siapa dalam dunia ni yang suka tanggung rugi. Dalam apa je jenis pelaburan yang kita buat, mesti kita nak buat untung. Paling kurang, sikit pun jadi la. Asalkan tak rugi. Tapi, ada…

Penting ke status freehold atau leasehold dalam pelaburan hartanah?

Kalau beli rumah untuk duduk sendiri, hal ni tak berapa penting sangat untuk korang ambil kira sebelum buat keputusan membeli. Tapi kalau nak beli rumah untuk tujuan pelaburan, itu lain cerita. Kalau tak, korang yang…

Rugi kalau kerja ‘gomen,’ tapi tak guna kelebihan ‘ini’ untuk beli rumah pertama

Bila bercakap tentang bab membeli rumah, loan (pinjaman) adalah salah satu perkara yang korang tak boleh nak elak fikir. Tak kira korang kerja dalam sektor kerajaan atau swasta, korang pasti akan fikir benda yang sama…

Langsai 6 hutang jahat dalam masa kurang 3 tahun. Ikut cara lelaki ini

“Pening kepala saya nak langsaikan semua hutang, Tok” Hutang adalah satu beban. Tok yakin semua orang berdepan dengan masa yang tak enak semasa nak settle-kan hutang. Nah, Tok ada baca perkongsian Tuan Azam Rasid kat…

Jangan beli serviced apartment selagi anda belum tahu 5 perkara ini

Dah jumpa kondo yang korang minat? Tapi bila check balik, korang baru tau yang kondo tu adalah jenis serviced apartment. Ada banyak sub-kategori untuk kediaman jenis macam ni. SOHO, SOVO, SOFO, SOLO, serviced suites, semua…

“Selain harga, ini 5 perkara saya tengok sebelum beli rumah untuk keluarga” – Azly

Banyak benda yang nak kena fikir bila nak beli rumah untuk duduk sendiri bersama keluarga. Daripada sekolah hingga ke pusat membeli-belah, semua ini termasuk sebagai perkara yang akan dikaji oleh pembeli. Yang penting, rumah tu…

Susah beli rumah kalau kerja kontrak? Baca 22 nasihat simple tapi power lelaki ini

Ramai yang tak putus-putus mengeluh, mengadu nasib tentang paras ekonomi semasa. Dan masalah ini tak pernah mengenal siapa. Semua orang ada potensi boleh ‘terkena,’ termasuk mereka yang bekerja dalam industri yang bernilai berbilion Ringgit. Pernah…

Casira 1, Sime Darby – Projek perumahan ideal untuk keluarga pada harga kompetitif

Korang tengah mencari rumah baru, yang lengkap dengan pelbagai kemudahan pada jarak yang tak terlalu jauh? Kalau nak rumah yang simple dan praktikal secara keseluruhan (dan berstatus freehold), mungkin korang berminat dengan projek terbaru Sime…

Secured By miniOrange