Login

Register

Login

Register

Greenwoods Belian, kedai pejabat mampu milik di Salak Perdana

Sebelum Tok kenalkan projek Greenwoods Belian ni, Tok nak cerita sikit pasal hartanah komersil. Kos yang diperlukan untuk membeli hartanah komersil memang lagi banyak dari nak beli rumah biasa. Loan pulak selalunya bank akan bagi…

‘Bukan takat bayar ansuran bulanan je’ – 7 perkara biasa pemilik kereta malas ambil port

Dah jadi lumrah. Biasa sangat kita tengok fresh graduate yang baru bekerja, akan mula berangan-angan nak berkereta. “Inilah masanya. Dah 3 – 5 tahun belajar kot.” Kalau ini jawapan korang, bersedialah untuk hadap kewangan yang…

Layak ke anda beli rumah RM300,000? Buat kira-kira simple ini dulu

Ini antara soalan famous yang boleh tahan ramai jugak yang tanya: “Gaji saya RM ’sekian-sekian.’ Berapa harga rumah yang saya layak beli?” Dan ramai pulak yang ingat gaji RM3,000, confirm lepas beli rumah RM300,000. Belum…

Strategi santai bayar hutang PTPTN RM35,000 secara lump sum

Oh nasib, si fresh graduate. Habis je belajar, dah ada beban yang nak kena tanggung. Banyak pulak tu. Kalau betul guna untuk belajar, takpe jugak. Apa yang Tok perhati, awal semester je, iPhone rapi digenggam…

Wanita ini kongsi pengalaman beli rumah second hand terus dengan owner

Ramai jugak yang tanya Tok: “Boleh ke beli rumah second hand (subsale) tak gunakan ejen?” Boleh je. Tapi kalau korang pertama kali nak buat, Tok tak galakkan. Banyak benda yang korang tak tau. Dan kalau…

Beli rumah banglo pertama anda di Johor dengan deposit RM1 saja

Korang menetap dekat Johor, tapi masih belum beli rumah lagi? Tok nak kongsikan satu berita baik kepada korang. Percaya tak, korang boleh beli rumah banglo pada harga RM1 je? Nampak macam ayat scammer, tapi confirm…

Dihina gaji RM1,400 tak layak beli rumah, gadis ini rela ikat perut beli rumah pertama

Baru umur 22 tahun, dah ada rumah sendiri? Orang sekarang, walaupun gaji RM3,000, belum tentu ada hartanah. Maaf, niat Tok memang nak buat korang sentap. Mesti yang bergaji RM1,500 ke atas dah ada kereta sendiri,…

Serviced apartment atau kondominium? Anda wajib tahu 7 perkara ini dulu sebelum beli salah satu

Sekarang ni, berlambak projek kediaman menjual sentimen seperti kat bawah ni: ‘Live, work, and play, all in one place.’ (Hidup, kerja, dan bermain, semua dalam satu tempat) Bermakna, semakin susah korang nak bezakan antara serviced…

Sebab nak jimat sikit, rela rugi beratus ribu Ringgit. Ramai tak sedar mereka buat ini bila beli rumah

Perkara biasa. Yang mana nak beli rumah, akan pilih untuk gunakan loan konvensional. ‘Loan konvensional murah lagi berbanding pembiayaan Islamik’ Yang nampak depan mata, memang la murah. Tapi kalau korang tau apa yang jadi sebenarnya,…

‘Nampak mahal, tapi murah?’ – Peguam ini jelas kenaikan fi guaman bukan seperti yang anda sangka

Pada tarikh 15 Mac yang lepas, Majlis Peguam ada buat perubahan pada skala nilai kos guaman bila membeli rumah. Tok ada cover topik ni. Kalau korang tak ingat, klik sini untuk baca balik. Tok sarankan…

Secured By miniOrange