Home Tip pelaburan hartanah Hanya dengan gaji RM1500, dapat beli lebih sebiji rumah dan simpan RM33000?

Hanya dengan gaji RM1500, dapat beli lebih sebiji rumah dan simpan RM33000?

11900
3
SHARE
Sumber gambar: PropSocial
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Ramai yang ingat agak mustahil untuk buat sebarang pelaburan dengan gaji RM1,500 sebulan.

Siapa kata?

Ada banyak je strategi yang kita boleh gunakan walaupun bergaji rendah. Duit tak banyak pun, boleh je melabur dalam hartanah. Siap buat untung lagi.

Yang penting, kita sendiri kena rajinkan diri cari ilmu. Kalau duduk melangut je, memang apa pun takkan jadi.

Baca sekarang perkongsian Tuan Hamba Tuhan ini kalau korang serius nak belajar.

Boleh beli rumah, kahwin dan simpan RM33,000 dalam masa 5 tahun je?

Bujang gaji RM1,500 je, tapi boleh beli 3 biji rumah, siap dapat beli kereta, boleh kahwin, siap dapat bina simpanan RM33,000.

Macam tak percaya kan? Tapi takde apa yang mustahil kalau kita berusaha dan cari ilmu yang betul.

Idea ni datang daripada sahabat saya, Tuan Khairul Ezuwan.

Saya bagi contoh seorang yang baru bekerja dengan gaji bersih RM1,500 sebulan.

Andaikan beliau dapat kenaikan gaji RM100 setahun. Target untuk berkahwin lagi 5 tahun dan perlu kumpul duit untuk tujuan ini, nak beli rumah sebelum kahwin, beli kereta, dan bina simpanan untuk masa depan.

Cucuk rapat-rapat bajet yang anda buat

Sumber gambar: Hamba Tuhan

1) Kalau saya suruh simpan RM1,000 sebulan, korang larat nak buat tak?

Memang tak la kan? Memang saja mintak kena maki je dengan korang.

Macam ni. Korang mulakan dengan simpanan tetap sebulan RM300. Dengan bajet ni, korang buat pinjaman ASB RM50,000. DSR (Debt Service Ratio) waktu ni pula adalah 20%.

Kawal juga perbelanjaan harian korang. Tetapkan bajet dan ikut rapat apa yang korang dah buat.

Contohnya:

  1. Sewa rumah = RM200 (sewa dengan kawan-kawan bujang),
  2. Makan minum = RM500,
  3. Minyak motor = 100
  4. Bagi orang tua = RM100 (jangan anggap sebagai beban),
  5. Telefon = RM100,
  6. Lain-lain perbelanjaan = RM200.

2) Gunakan kaedah buat extra income seperti kerja overtime untuk perbelanjaan keperluan. Boleh juga bagi duit lebih dekat ibu bapa.

3) Saya nak kongsi salah satu cara untuk korang raih pendapatan daripada hartanah, dan kaedah ni hanya gunakan modal yang minima.

Sublet. Ya, korang boleh melabur dalam hartanah dengan cara ini.

Mungkin ada yang biasa dengar. Tapi bagi yang tak biasa, sublet bermakna “sewa atas sewa.”

Satu rumah, untung RM200. Berapa anda boleh untung kalau ada 6 biji?

4) Target untuk dapatkan profit untuk 1 rumah sublet RM200 (sublet basic unit), dan buat 6 biji sublet dalam masa 12 bulan.

Maknanya, korang kena dapatkan 1 biji rumah setiap 2 bulan. Lagi cepat korang dapat capai target, lagi bagus.

Simpan semua hasil sewaan tadi tu dalam satu simpanan tetap seperti ASB atau Tabung Haji untuk tempoh 12 bulan.

Saya bagi contoh.

Katakan setiap 2 bulan, korang dapat rumah sublet. Bulan Januari, dapat satu. Lepas tu, Mac, Mei, Julai, September, November.

Jadi, hasil sewaan korang dalam tempoh 1 tahun akan jadi:

  • RM2,400 + RM2,000 + RM1,600 + RM1,200 + RM800 + RM400 = RM8,400

Dengan duit ni, korang boleh beli kereta second hand satu. Contohnya Proton Wira harga RM6,000.

5) Cukup 1 tahun dividen pinjaman ASB RM50,000 yang mula-mula tadi dah hasilkan dividen sebanyak RM4,000.

Cari sebuah rumah lelong low cost yang berharga lingkungan RM50,000.

Gunakan wang dividen RM4,000 tadi sebagai deposit dan  sedikit duit simpanan dari hasil sublet tahun pertama tadi.

Kos peguam, stamp duty, valuation, dan MRTT boleh request untuk masuk sekali dalam pinjaman.

Installment lebih kurang RM250, sewakan RM500 contohnya. Gaji bersih waktu ini RM1,600. DSR waktu ini 37%. Pastikan buat tenancy agreement. Positive cash flow rumah sendiri ini RM250 sebulan.

Gunakan ASB sebagai force saving untuk tempoh 4 tahun

6) Cukup setahun, tambah lagi pinjaman ASB RM150,000.

Pecahkan kepada 3 sijil RM50,000 x 3. Komitmen pinjaman ASB korang sekarang adalah RM50,000 dan RM150,000.

Maka komitment bulanan kesemuanya adalah lebih kurang RM1,200.

Gunakan semua hasil pulangan sublet RM200 x 6 buah = RM1,200 sebagai installment bulanan. Komitmen bulanan asal RM300 pada sijil RM50,000 yang pertama juga telah bebas.

Kekalkan komitmen ini selama 4 tahun tanpa usik dividen, dan cancel kesemua pembiayaan ASB tersebut dalam tempoh 4 tahun.

Dalam tempoh 4 tahun itu akan hasilkan dividen terkumpul dengan value principal = RM67,000 + RM17,000 = RM84,000 cash.

Boleh gunakan RM2,000 setahun dari dividen untuk reward diri pergi bercuti dan keluarkan zakat). Jadi, total cash yang tinggal lebih kurang RM76,000.

Nota #1: ASB boleh rolling dividen sekiranya terputus sewaan sublet. Pecahan sijil sebagai option cancel sebahagian pinjaman sekiranya kurang kemampuan disebabkan terputus sebahagian pendapatan.

Nota #2: Jika terputus satu rumah, cari dan gantikan dengan rumah lain.

7) Gunakan kos RM300 yang bebas tadi, RM200 tambahkan sumbangan bulanan kepada Ibu bapa yang sebelum ini RM100 sahaja.

Baki lagi RM100 dengan cash flow RM250 pada sewa rumah = RM350 sebagai extra payment kepada rumah yang dibeli.

Selepas 4 tahun, baki pinjaman rumah tersebut tinggal RM26,000.

Gunakan tunai RM76,000 dan RM8,000 dari EPF Acc 2 untuk buat full settlement untuk rumah tersebut. RM84K – RM26K = baki cash RM58K

Tambah koleksi rumah lagi-dan lagi

8) Waktu ini, gaji bersih korang dah naik kepada RM2,000.

Cari 1 biji rumah lelong (atau subsale) yang berharga dalam lingkungan RM100,000.  Keluarkan RM10,000.

Bayaran bulanan RM500. DSR waktu ini 21%. sewakan RM700 sebagai contoh dan buat tenancy agreement. Baki cash RM48,000.

9) Gunakan kos RM15,000 untuk kahwin. Jangan terlalu boros untuk majlis perkahwinan. Fikirkan kehidupan korang.

Selepas berkahwin adalah lebih penting. Baki cash sekarang RM33,000.

10) Selepas berkahwin, joint pinjaman rumah dengan isteri dan beli sebuah rumah untuk kegunaan sendiri.

Contohnya, korang boleh beli rumah berharga RM250,000 dengan installment bulanan RM1,200. Cari rumah below market value untuk minimumkan kos deposit.

Boleh je gunakan sebahagian tunai yang ada sebagai persediaan kelengkapan masuk ke rumah tu. Gunakan keuntungan bulanan sublet RM1,200 untuk bayar installment rumah setiap bulan.

Apa yang bakal anda dapat lepas tempoh 5 tahun?

Korang akan ada:

  • 3 biji rumah dan satu rumah habis dibayar,
  • Ada sebiji kereta second hand sebagai kemudahan,
  • Dapat kumpul duit untuk berkahwin,
  • Dapat berikan sumbangan lebih baik kepada ibu bapa,
  • Ada simpanan tunai lebihan RM33,000.

Nota penting #1: Kaedah sublet ni sama juga seperti korang sewakan rumah sendiri. Cuma melibatkan deal dengan owner. Itu antara skill yang perlu anda belajar.

Nota penting #2: Bila bergaji kecil, kita tak banyak option selain tambahkan pendapatan.

Nota penting #3: Ada yang buat sublet untuk dapatkan keuntungan 1 buah rumah RM500 hingga RM1,000. Sebab tu, korang wajib cari ilmu. Ilmu pasti akan mudahkan perjalanan korang.

Nota penting #4: Takde satu pun teori yang sempurna. Perkongsian ini sekadar idea dan pembuka minda.

Mungkin kaedah ni tak sesuai untuk semua orang. Tapi, masih ada orang yang akan nampak ini sebagai peluang untuk ubah diri mereka.

Tak mustahil korang boleh capai apa yang tertulis dalam perkongsian ni. Sama ada korang nak atau tak nak buat je.

Tok selalu tekankan dekat korang. Ilmu tu penting. Betul, bukan semua orang boleh buat perkongsian ni. Tapi tak bermakna korang tak boleh ubah apa yang dikongsi.

Ikut kesesuaian diri masing-masing. Orang yang bersaiz L, memang takkan muat pakai baju saiz S.

Gaji tak banyak, tapi lepas beli rumah macam orang gaji selambak. Macam mana?

Dah ramai yang berjaya beli rumah walaupun gaji tak banyak mana.

Semua ni tak mustahil untuk korang buat. Janji korang tau cara yang betul dan terus-menerus mencari ilmu. Dan korang boleh belajar daripada 16 pelabur otai ni.

Berminat nak belajar? Klik link bawah ni sekarang.

>>> KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK “TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE? <<<

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here