Home Tip pelaburan hartanah Takde duit? Kau tak payah berangan beli rumah dekat MRT

Takde duit? Kau tak payah berangan beli rumah dekat MRT

3274
0
Sumber gambar - expatgo.com
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

“Rumah dekat dengan MRT, mahal gila woi!”

Pasti korang pernah dengar ayat ni keluar dari mulut ramai orang.

Buat pelabur hartanah yang bijaksana, confirm dah nampak peluang emas ni. Dan ini bukan peluang yang senang untuk dilepaskan.

Tapi, betul ke semua rumah dekat dengan MRT, mahal gila b**?

Nah, jemput baca pandangan Tok tentang topik ini.

Harga lebih RM600 untuk setiap kaki persegi? 

Mula-mula sekali, kita tengok dulu kenapa ramai orang cakap rumah dekat dengan MRT mahal.

Ayat tu, ada betulnya. Tok tak nafikan, ada rumah yang harga naik kaw-kaw. Senang cerita, boleh jadi korang mencari Panadol bila tengok harga dia.

Cuma, tak semua tempat macam tu.

Kalau korang kaji tempat yang dah membangun (macam Mutiara Damansara, Bandar Utama, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI), dan sama waktu dengannya), memang boleh menangis bila tengok harga.

“Kan aku dah kata tadi. Sampai bila-bila pun, aku takkan mampu beli rumah dekat dengan MRT.” – Pok Ya

Eh, relax dulu. Tok tak habis cerita lagi

Tok paling tak suka janjikan bulan dan bintang. Itu memang prinsip Tok bila berkongsi apa pun, termasuk bab membeli rumah untuk pelaburan.

Cuma, Tok nak korang fikirkan satu perkara wajib sebelum membeli. Tanya soalan ni dekat diri korang :

“Apa risiko yang aku boleh kurangkan?”

Okay, korang dah ready? Untuk bahagian ni, Tok dapatkan maklumat power ni dekat blog Property Insight.

Antara jalan paling selamat untuk korang buat, adalah dengan membeli hartanah yang dekat dengan MRT. Dengan syarat, dekat situ, ada jugak kemudahan KTM, LRT, atau Monorail (atau semua sekali).

Sebab apa?

Kalau pembangungan MRT ada masalah (lambat siap, atau sebagainya), penyewa korang boleh nikmati kemudahan yang dah sedia ada kat kawasan tu. Nampak tak?

“Tapi Tok, harga rumah yang ada tak murah mana pun”

Sumber gambar – wonderfulmalaysia.com

Korang jangan la tengok dekat kawasan yang dah membangun (macam yang Tok cakapkan kat atas tadi).

Tengok dan kaji dulu tempat baru yang sedang membangun. Sebagai contoh, kawasan Taman Maluri, Cheras.

Semua orang dah tahu, kawasan ni dah ada Ikea ke-2 yang beroperasi sejak November 2015. Dan 2 tahun lepas, ditambah pulak dengan Sunway Velocity Mall. Oh, lupa. Dengan MyTown lagi.

Dah la Taman Maluri, dekat dengan TRX (Tun Razak Exchange), dan ada stesen LRT dan MRT lagi.

Selain Taman Maluri, korang jugak boleh intai rumah dekat kawasan lain yang sedang membangun seperti Kajang dan Sungai Buloh.

Pada kajian Tok, rumah dekat kawasan ni harga masih okay lagi. Tapi lepas dah siap MRT nanti, korang fikir sendiri. Sungai Buloh tu pun, ada stesen KTM yang berdekatan.

Antara kawasan membangun yang korang boleh kaji adalah :

  • Kepong Sentral,
  • Kampung Batu,
  • Titiwangsa,
  • Chan Sow Lin,
  • Sungai Besi.

Lagipun, dah nama kawasan pembinaan MRT. Silap haribulan, korang boleh sewakan unit dekat jurutera MRT Corp.

Projek MRT 2 dijangka akan siap pada 2022. Berapa lama korang boleh sewakan dekat mereka? Korang boleh kira sendiri.

Kemudahan + demand = Formula pelaburan hartanah super power!

Okay, Tok nak bagi korang faham lebih mendalam lagi. Untuk tujuan ni, Tok ambil contoh kawasan Titiwangsa.

Ada beberapa kondominium dengan jarak 200 meter (bukan kilometer ya) daripada stesen LRT dan Monorail Titiwangsa.

Harga? Sekitar RM550 untuk setiap kaki persegi.

Dah la dekat dengan kemudahan pengangkutan awam yang tersedia. Tambah pulak, dengan permintaan (demand) pekerja industri kesihatan seperti Hospital Besar Kuala Lumpur dan Hospital Pakar KPJ Sentosa.

Demand dah siap tersedia. Tinggal korang nak layan saja.

Banyak ke kenaikan nilai yang dekat dengan semua ni?

Tok bagi contoh ringkas yang Tuan Faizul Ridzuan kongsikan, supaya korang mudah nak hadam. Dalam kes ni, kita akan tengok LRT sebagai pemangkin nilai rumah.

Contoh pertama, Zest di Bandar Kinrara 9. Dia beli pada harga RM230,000 pada tahun 2009.

Lepas 6 bulan beli, dia dapat tahu yang stesen LRT akan dibina di kawasan berhampiran dan boom, berjaya dapat capital appreciation sebanyak RM600,000 pada tahun 2016.

Dan satu lagi, Titiwangsa Sentral. Beli projek under construction. Mula-mula beli, harga RM250,000.

Berapa banyak capital appreciation pada tahun 2016? Lebih RM600,000. Sekarang, cuba bayangkan bila MRT siap nanti.

4 resepi beli rumah pelaburan yang susah rugi

Bila dah kaji dan fikir masak-masak, Tok tetapkan 4 kriteria ini sebelum membeli mana-mana rumah (untuk pelaburan) :

  • Stesen MRT dicadangkan untuk dibina di sana,
  • Kawasan baru atau sedang membangun (untuk harga rumah yang lebih murah),
  • Harga rumah maksimum RM550,000 atau kurang (untuk pastikan ansuran bulanan dalam RM2,500 sebulan),
  • Ada stesen KTM, LRT, atau Monorel yang akan berintegrasi dengan stesen MRT baru.

Pastikan semua ni ada, baru korang beli. Itu pun, kalau korang serius nak pastikan pembelian korang selamat. Tugas Tok hanya cadangkan dan bagi petunjuk saja.

MRT adalah satu peluang unik yang tak patut seorang pelabur hartanah lepaskan. Dah tentu ini akan berikan manfaat untuk jangka masa panjang.

Cuma, kalau betul nak main game ni, korang wajib kaji betul-betul dulu. Apa pun, tetapkan objektif utama untuk KURANGKAN RISIKO KERUGIAN.

Eh, panjang pulak Tok membebel. Buat para bujang rupawan dan ketua keluarga, jangan lupa tunaikan solat Jumaat kejap lagi ya.

P/S : Ini sekadar pandangan personal Tok saja. Tok tak bertanggungjawab kat sebarang kerugian yang berlaku ke atas korang. Kaji habis-habis dulu sebelum buat keputusan membeli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here