Beli dan simpan, atau terus jual? – 4 strategi asas pelabur hartanah newbie boleh buat untung

Kalau nak ikutkan, memang banyak strategi pelaburan hartanah yang kita boleh gunakan.

Cuma hakikatnya, manusia ni ada had. Senang rasa takut nak mulakan sesuatu yang sangat kuat.

Salah satu penghalang utama ramai orang untuk mula melabur dalam hartanah, adalah mereka tak tahu strategi-strategi asas yang ada.

Tok nak korang hadamkan perkongsian Tuan Amir Syahir ni.

Ada banyak perkara yang dijelaskan secara mudah khas untuk pelabur newbie.

Tangguhkan kehendak korang untuk beli kereta baru, atau shopping spree dekat luar negara dulu.

Baik lagi korang kuatkan kewangan korang sebelum apa-apa hal.

Boleh ke melabur dalam hartanah kalau kewangan tak stabil?

Anak muda. Sila tetapkan matlamat korang untuk beli hartanah. Belajar untuk tetapkan matlamat dan konsep atau game yang korang yakini.

Korang perlu sesuaikan mengikut ekonomi dan kekuatan kewangan korang sendiri. Sebelum melangkah ke dalam bidang pelaburan hartanah, kewangan korang kena stabil dulu.

Wajib untuk ada tabung kecemasan 3 hingga 6 bulan kalau korang nak selamat.

Tak kisah la korang nak gunakan konsep yang mana satu sekalipun, asalkan perbuatan tu bawa untung untuk korang.

Yang penting, korang kena rajin dan banyakkan mencari ilmu hartanah sebelum apa-apa dulu.

Macam mana nak tahu game plan pelaburan hartanah yang sesuai untuk anda?

Pertama sekali, korang setkan matlamat dan tujuan korang beli rumah untuk tujuan apa.

Adakah korang nak belli untuk tujuan:

  1. Duduk sendiri?
  2. Sewakan?
  3. Flipping? (Beli dan jual)

Biasanya kalau beli rumah untuk duduk sendiri, korang tak perlu rangka pelan yang gempak. Sebab korang hanya boleh dapatkan untung daripada capital appreciation je.

Tapi kalau beli rumah untuk jana aliran tunai positif (positive cash flow) dengan sewaan, korang kena tahu:

  1. Berapa untung aliran tunai yang korang dapat setiap bulan?
  2. Apartmen kos rendah dan kos medium lagi senang untuk kita sewakan.
  3. Modal rendah, harga jualan murah.
  4. Aliran tunai yang tinggi.
  5. Legal fees rendah.
  6. Bab maintenance fee, korang perlu tanggung.
  7. Capital appreciation biasanya rendah (kenaikan harga hartanah).

Kalau korang nak masuk game flipping pulak, korang wajib tahu:

  1. Harga rumah atas tanah. Korang boleh dapatkan capital appreciation yang lebih cepat dan menawan.
  2. Nilai rumah cepat naik tinggi. Lagi-lagi rumah dekat corner lot.
  3. Modal permulaan agak tinggi.
  4. Cukai tanah pun agak tinggi.
  5. Kena tanggung harga legal fees yang tinggi.
  6. Value rumah boleh naik bila renovate.

10 lokasi hartanah yang senang jana aliran tunai positif untuk anda

Ini pula apa yang korang perlu tau tentang lokasi rumah yang cun (dan boleh buat banyak duit untuk pelabur):

  1. Lokasi yang sedang membangun,
  2. Lokasi yang ada demand (permintaan) yang tinggi,
  3. Kemudahan asas seperti bank, kedai makan, masjid, taman,
  4. Kesesakan lalu lintas, ada penambahan penduduk dan perniagaan setempat,
  5. Lokasi berhampiran dengan pengangkutan awam seperti stesen LRT, kereta api, bas, dan sebagainya,
  6. Pejabat kerajaan atau wisma persekutuan,
  7. Berdekatan dengan hospital, kolej, universiti, politeknik, atau sekolah (segala jenis institusi pendidikan),
  8. Industri perkilangan,
  9. Pusat membeli-belah yang ada McDonald’s,
  10. Pusat bandar.

Baca:  Strategi power buat untung 3 kali ganda dengan pelaburan hartanah. Klik sekarang untuk baca.

4 game plan yang pelabur hartanah newbie boleh buat

Berikut adalah game plan bias yang ada dalam pelaburan hartanah:

#1: Konsep beli dan jual

Konsep beli dengan harga murah dan jual balik pada harga mahal untuk dapatkan keuntungan.

Sama je macam konsep seperti asas perniagaan yang biasa. Beli dengan harga murah, dan jual balik harga mahal untuk dapatkan untung.

Ada 2 cara korang boleh buat:

i) Beli rumah dengan harga lelong. Bermakna, harga rumah tu lebih rendah berbanding harga biasa dan jual balik pada harga semasa.

Korang perlukan kemahiran dalam pengiraan CKHT (RPGT), Kalau tak, ada potensi tinggi korang kena tanggung rugi.

Untuk belajar lebih lanjut tentang konsep ni, korang boleh rujuk Cikpuan Shariza Abd Latif.

ii) Beli semasa rumah tu dalam pembinaan (under construction) dan jual balik rumah tu lepas siap dibina dan dah dapat kunci.

Korang boleh rujuk Abe Nazz Zain untuk konsep ini.

#2: Konsep beli, simpan, dan jual

Beli hartanah pada harga semasa (atau bawah harga pasaran).

Lepas tu, simpan hartanah tu untuk satu tempoh tertentu, dan jual balik hartanah tu bila harga dan melebihi harga asal yang korang beli.

#3: Konsep beli, baik pulih, dan jual

Ada banyak rumah yang dilelong dan dijual pada harga yang murah sebab banyak kerosakan, terbiar, atau faktor bencana alam.

Korang boleh beli hartanah ni di bawah harga pasaran atau secara lelong. Kemudian, buat baik pulih, wangikan rumah tu, dan jual balik pada harga lebih tinggi.

#4: Konsep beli, simpan, dan dapatkan aliran tunai positif

Beli rumah di bawah harga pasaran ataupun lelong, kemudian korang sewakan.

Beli rumah kos rendah atau sederhana hanya perlukan modal yang rendah dan akan beri pulangan yang tinggi kalau korang ada kemahiran dan ilmu.

Korang boleh rujuk Anis Hafiza (a.k.a Keknis) untuk konsep ni.

Sampai bila nak bertangguh untuk beli paling kurang satu (1) hartanah?

Memang banyak teknik pelaburan hartanah. So, korang tak boleh ikut orang dan nak orang lain ikut apa yang korang buat.

Tak salah untuk raikan perbezaan. Jangan pulak korang kata game plan korang je bagus, orang lain tak bagus.

Rakyat Malaysia makin bertambah dari hari ke hari. Kalau korang tak berusaha untuk memiliki sekurang-kurangnya satu (1) hartanah.

Kesian dekat anak-anak korang nanti. Sebab persaingan akan jadi lebih sengit pada masa depan.

Kalau korang tak nak menyewa sampai ke tua, ubah la gaya hidup korang daripada sekarang. Usaha untuk tambah pendapatan.

Baca: Nak tahu cara buat duit kaw-kaw dengan pelaburan hartanah? Klik sini untuk belajar sekarang.

5 tahun je, dan anda boleh layan kemahuan tanpa guna duit sendiri

Ini tak. Hujung minggu je keluar dengan kawan-kawan lepak minum dekat kedai kopi mahal. Tu tak termasuk shopping dan kereta lagi.

Selagi boleh, mesti mau pakai Biyemdabelyu. Gaji baru cecah RM3,000 sebulan, dah gatal tangan nak pakai Honda City atau Toyota Vios.

Sanggup bayar hampir RM1,000 sebulan untuk kereta tu. Kat situ je, dah pakai 33.3% daripada keseluruhan gaji korang.

Sementara tengah muda ni, kawal perbelanjaan korang tu. Kumpul duit untuk buat modal pelaburan hartanah. Tangguhkan kehendak. Mula berjimat cermat.

Bersabar kejap je. Lepas 5 tahun, keuntungan pelaburan korang tu akan bayar semua kehendak dan kemahuan korang. Indah, kan? Kah!

Sekarang, korang kena fikir masak-masak strategi mana satu yang korang nak guna. Lagi cepat korang buat keputusan, lagi cepat korang dapat bertindak dan dapatkan result.

Sila SHARE artikel ini dan panjangkan manfaat kepada lebih ramai orang. Mungkin perkongsian ini boleh bantu mereka yang memerlukan.

Tok nak tanya korang. Berminat tak nak belajar lebih mendalam lagi?

16 otai ini kongsi cara mereka beli rumah tanpa gunakan duit sendiri. Siapa yang tolong bayarkan?

Jawapan yang korang tengah fikirkan tu, Tok yakin ia betul. Tapi, soalan yang lagi tepat adalah:

“Macam mana mereka buat?”

Klik link bawah ni sekarang untuk belajar. Kuota habis, jualan akan tutup serta-merta.

>>> KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK “TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?” <<<

227 Shares

Leave a Reply