“Kenapa saya suka beli rumah dekat dengan LRT?” – Rizal

“Kenapa saya suka beli rumah dekat dengan LRT?” – Rizal

1982
0
SHARE
Sumber gambar - The Star Online
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

Takde siapa yang suka mengadap traffic jam sampai berjam-jam lamanya.

Tapi bagi yang menetap dekat kawasan bandar, memang tak boleh nak elak. Nak tak nak, kena hadap jugak.

Tau tak? Setiap tahun, kita kehilangan RM5.51 bilion akibat traffic jam yang menjejaskan produktiviti rakyat Malaysia.

Ini bukan jumlah yang kecil-kecil anak.

Antara jalan penyelesaian untuk masalah ni adalah gunakan servis pengangkutan awam.

Rumah dekat LRT, lebih senang buat duit?

Pada pendapat Tok, korang bukan setakat bayar harga rumah semata-mata. Korang jugak bayar kemudahan yang ada di sekitar kawasan rumah yang korang beli.

Dan atas sebab ini, banyak rumah yang dekat dengan infrastruktur ini lebih mahal kalau dibandingkan dengan rumah yang takde kemudahan ini.

Ada yang lihat ia sebagai perkara yang perlu dielak, dan ada juga yang anggap ini sebagai lubuk untuk buat duit.

Semua orang ada pendapat masing-masing.

Tapi kalau bercakap bab membeli rumah yang ada booster ni, Tok yakin ramai yang berkongsi pendapat yang sama.

Dah banyak kajian buktikan, nilai rumah yang dekat dengan kemudahan pengangkutan awam lebih senang meningkat berbanding yang takde.

Nak tau lebih lanjut? Jemput hadamkan perkongsian yang Tok baca dekat blog PropSocial ni.

Tak ada satu pun hartanah yang sempurna

Mana-mana rumah yang korang beli pun, takkan ada satu pun yang sempurna dan terjamin dari segi menjana keuntungan.

Tapi kalau tau nak beli rumah yang betul, perkara ni takkan jadi satu masalah buat korang.

Dan dalam pembelian rumah yang ada kemudahan ni, ada pro and cons yang wajib kita pertimbangkan. Kita tengok apa yang tak cons (keburukan) yang ada dulu :

#1 : Sanggup hadap traffic jam yang menggila?

Nak tak nak, kalau korang nak beli rumah macam ni, korang kena ada kesanggupan nak menghadap traffic jam dekat kawasan stesen pengangkutan awam.

Kita ambil contoh LRT. Kebanyakan orang masih akan gunakan kenderaan sendiri untuk ke stesen, walaupun ia hanya ambil masa 10 hingga 15 minit perjalanan.

Nampak sangat ramai yang malas nak bersenam.

Tak salah untuk korang jangkakan traffic jam yang sesak semasa nak ke stesen nanti. Lagi-lagi masa waktu kemuncak.

Sekarang, tanya balik diri sendiri – Sanggup tak nak hadap benda ni?

#2 : Senang terkejut? Rumah itu mungkin tak sesuai untuk anda

Stesen LRT/MRT mula beroperasi seawal 6 pagi, dan perkhidmatan terakhir selewat tengah malam. Korang boleh jangkakan bunyi bising selagi perkhidmatan ini beroperasi.

Itu memang pasti. Sebab tu kalau nak beli rumah, pastikan ia tak berada dekat sangat dengan stesen pengangkutan awam.

Dalam jarak 10 hingga 15 minit berjalan kaki pun, dah okay. Takde la bingit sangat telinga korang tu. Boleh la dapat tidur tanpa gangguan bunyi bising.

#3 : Ada ke view yang cantik?

Kalau nak beli rumah dekat dengan stesen kemudahan awam, maaf, Tok tak janjikan korang boleh dapat benda ni.

Biasanya, memang korang terpaksa tenung struktur konkrit dan besi. Bab pemandangan yang tak sakitkan mata, tak banyak yang Tok boleh ulas.

Nak nampak pemandangan yang penuh dengan pokok dan burung, memang susah nak dapat.

Mungkin anda akan ‘berubah hati’ bila baca 3 poin ini

Rasa macam rumah dekat dengan kemudahan pengangkutan awam, tak best?

Tunggu dulu. Korang tak baca lagi apa kelebihan yang ada. Korang akan rasa 3 poin bawah ini berbaloi kalau dibanding dengan keburukan kat atas tadi.

Yang paling mengancam, poin nombor #3 :

#1 : Mudah terlajak untuk anda ke mana-mana

Dengan kemudahan ini, ramai orang sekeliling boleh nikmati manfaat ini bersama-sama. Kadang-kadang, lebih jimat dan efisyen untuk gunakan LRT daripada memandu untuk ke pusat bandar.

Agak tak bijak kalau berdegil nak bawa kereta ke bandar pada waktu kemuncak. Lalu mana-mana pun, confirm korang akan tersekat punya.

Dan ini bergantung jugak kat keutamaan yang korang tetapkan.

Mungkin ada yang nak beli untuk tujuan pelaburan. Yang ni, Tok tak banyak nak tambah. Asalkan korang senang nak sewakan (yang mana demand memang banyak), dah cukup memadai.

Tapi kalau korang nak buat untuk duduk sendiri, pastikan korang kaji dulu apa yang perlu. Pertimbangkan segala pro and cons yang ada sebelum korang beli.

#2 : Nikmati kadar sewa yang cun-melecun!

Apa yang Tok cakap ni berkait rapat dengan poin sebelum ni. Bila dah mudah untuk ke mana-mana, pasti akan ada demand (permintaan) yang baik daripada penyewa.

Dan bila ada permintaan yang tinggi, jelas sekali ia adalah pasaran yang seronok untuk tuan rumah balun.

Bagi mereka (penyewa), menyewa rumah dalam jarak berjalan kaki ke stesen LRT akan menjadi satu kelebihan yang besar.

#3 : Jangan terkejut, nilai rumah boleh naik (paling kurang) 2 kali ganda

Ramai ejen dan pelabur hartanah akui perkara ini. Dan semua ini berdasarkan pemerhatian dan kajian banyak pihak.

Dalam kajian mereka, rumah yang terletak dekat sepanjang landasan LRT meningkat 2 kali ganda sejak pengumuman projek itu dibuat.

Ada jugak pelabur dapati, harga rumah akan kekal seperti biasa (atau lebih teruk, menurun) sewaktu pembinaan projek LRT sedang berjalan.

Tapi, semua ini akan berubah apabila kerja-kerja pembinaan selesai nanti. Harga akan meningkat lebih tinggi berbanding biasa.

Kalau korang tak percaya dan tengah rajin, boleh baca research paper (kajian) yang buktikan perkara ini. Klik sini sekarang untuk download dan baca.

Disclaimer : Watak ‘Rizal’ adalah rekaan semata-mata, dengan tujuan untuk memudahkan pemahaman artikel ini kepada umum.
P/S : Silakan LIKE dan SHARE ilmu ini jika bermanfaat.

Buat korang yang tengah plan nak beli rumah berdekatan stesen LRT (atau stesen public transportation yang lain), Tok nak korang fahamkan betul-betul dulu perkara ini.

Tok tak nak korang rasa menyesal lepas dah selesai beli rumah tu. Nanti banyak pulak hal. Dan yang paling tak best, korang sendiri yang kena tanggung.

Tok tak jamin yang korang bakal buat untung dengan rumah yang dekat dengan kemudahan ini. Apa-apa pun, buat segala due diligence yang perlu.

16 pelabur otai ini tunjuk cara buat duit dengan rumah subsale (yang tak ramai orang tahu)

Rumah subsale memang banyak potensi untuk buat duit. Janji korang beli rumah yang betul, bukan main serkap jarang je.

Dalam nak memilih rumah yang betul tu, banyak perkara yang perlu korang sediakan.

Dan yang paling Tok tekankan adalah ilmu. Kalau ini yang korang tengah cari, jemput klik link kat bawah ni :

KLIK SINI UNTUK BELI eBOOK ‘TAK ADA DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?’

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY