Elakkan diri anda “terkena” dengan penyewa bermasalah guna 7 tip ini

Elakkan diri anda “terkena” dengan penyewa bermasalah guna 7 tip ini

2985
1
SHARE
Sumber gambar: bryanfranklin.com
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke
Ebook Takde Duit Boleh Beli Rumah Ke

“Apa yang saya boleh buat kalau rumah dah 3 bulan takde penyewa?”

Buat itu ini, tak juga menjadi.

Ramai pakar bersetuju mereka yang gagal cari penyewa sebab tahu cara yang betul.

Kalau korang serius nak ubah masalah ni (dan jadikan rumah tu mesin penjana duit balik), baik orang hadamkan perkongsian Tuan Mohd Fadhli Mohd Fauzi ni.

Semua ni, korang patut buat sebelum, semasa, dan selepas proses mencari penyewa. Selamat menghadam ya.

Apa sebab anda tak dapat penyewa yang tak buat perangai?

Nak cari penyewa memang mudah. Tapi nak dapatkan penyewa dari syurga memang sangat susah.

Ikut nasib la kalau nak dapat yang bagus. Tapi kalau tak bagus, itu mungkin sebab tak berusaha mencari dengan betul.

Ini tip cari penyewa, tapi tak semestinya kena follow semua. Ikut la mana yang sesuai dengan diri sendiri.

#1: Cara iklankan rumah yang prospek berminat nak baca


Ikut teknik pemasaran masing-masing. Selagi ia efektif, itu yang patut kita gunakan.

Kalau saya, saya lebih suka letak gambar sebenar dan deksripsi sebenar unit saya untuk elak terlalu banyak soalan daripada orang yang berminat.

Lagipun jujur itu tuntutan agama, kan.

#2: Bagitahu penyewa pasal syarat advance payment dengan jelas dan terperinci


Letak cagaran 1 hingga 3 bulan, ikut keyakinan dan ekonomi diri sendiri.

Satu lagi. Cagaran bukan advance payment untuk sewa ya.

Yang ni, bagitau siap-siap dekat mereka bahawa cagaran tak boleh dijadikan sebagai bayaran sewa bulan-bulan terakhir.

Cagaran hanya akan dipulangkan dalam tempoh 2 atau 4 minggu selepas mereka keluar untuk tunggu bil api, bil air dan menilai kondisi rumah.

Bagitau apa sebab-sebab untuk burn deposit, contohnya melanggar perjanjian, keluar tanpa notis 1-2 bulan, atau lain-lain.

#3: Teknik tapis penyewa yang berpotensi buat hal

Ini semua perkara asas yang patut korang buat:

  1. Minta salinan kad pengenalan mereka dan pasangan,
  2. Tempat kerja,
  3. Sebab kenapa pindah dari rumah lama,
  4. Nombor telefon tuan rumah lama (konon-konon nak call pengesahan dari tuan rumah lama),
  5. Nak duduk berapa lama,
  6. Bila nak mula duduk dan sebagainya.

Kalau dia ragu-ragu nak bagitau, korang patut mula suspek sesuatu.

#4: Berserah pada yang Esa


Dah habis tapis? Istikharah. Hehe.

Ok, sekarang katakan korang dah pilih. Simpan salinan IC, sign dan stamp agreement mereka.

Explain satu persatu supaya tak timbul pertikaian di kemudian hari. Saya sediakan contoh agreement sewa yang korang boleh download kat bawah sekali.

#5: Apa nak buat kalau rumah ada sebarang kerosakan?


Masa serah kunci, tuan rumah patut inspect rumah bersama dengan penyewa.

Kalau ada kerosakan masa tu, take note. Supaya takde pertikaian dengan tuan rumah claim deposit kemudian hari kalau ada sebarang kerosakan yang penyewa buat.

Boleh je ambil gambar sebelum serah kunci sebagai bukti kemudian.

#6: Cara uruskan bil yang mudahkan kerja anda


Letak kat dalam agreement siap-siap setiap bil yang tuan rumah cover dan apa bil yang penyewa cover.

Yang termasuk seperti bil api, bil air, maintenance fee, Indah Water dan lain-lain. So explain betul-betul. Tiap-tiap bulan suruh penyewa snap bil terbaru untuk check sebarang tunggakan.

#7: Lain-Lain perkara yang anda patut buat


Baca dalam agreement. Lihat link di ruangan komen untuk download draf agrreement sewa rumah.

Sebelum download, sila share artikel ini ya. Hehe.

(KLIK SINI SEKARANG UNTUK DOWNLOAD AGREEMENT RUMAH SEWA)

Dah habis baca? Lepas baca, buat tau. Baru ilmu ni melekat dalam minda tu sentiasa.

Lepas tu (kalau nak lagi mantap), ajar pulak dekat orang lain. Panjangkan ilmu-ilmu yang baik macam ni kat lebih ramai orang.

Untung dekat korang jugak nanti. Boleh boleh?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY