Konten dipagar oleh Tok Penghulu

Kajian Kes - Gaji bawah RM1,500, berjaya beli rumah RM110K

Mengikut data terkini, sebanyak rakyat Malaysia masih belum memiliki rumah sendiri.

Tok ada buat soal selidik untuk kenal pasti masalah ini.

Ramai yang memilih untuk menyewa berbanding memiliki rumah sendiri. Atas alasan, lebih mudah sebab hanya perlu bayar sewa setiap bulan dan tak perlu pening kepala nak maintain rumah.

Gaji kecil juga antara salah satu faktor utama yang jadi penghalang.

Tapi mereka tak sedar. Kalau satu hari nanti tuan rumah nak jual rumah tu, adakah mereka bersedia?

Sebenarnya, tak susah pun nak beli rumah.

Apa yang penting, kena cari ilmu. Dengan ilmu, sesiapa saja boleh beli rumah tanpa perlukan modal yang banyak. Gaji kecil? Bukan lagi satu masalah besar.

Ini apa yang berlaku kepada Cik Siti.

Dulu, Cik Siti kerja sebagai barista dekat Coffee Bean. Tok yakin, semua orang tahu yang gaji kerja situ tak banyak mana.

Masa tu, gaji bersih Cik Siti hanya RM1,400 saja.

Pada masa tu, beliau tak yakin langsung untuk membeli rumah. Gaji pun, banyak mana saja. Nak survive setiap bulan pun, payah. Selalu saja tak cukup duit.

Tambah pula, kawan-kawan selalu perlekehkan impian beliau nak memiliki rumah. Tapi dengan gaji macam tu, impian murni tu macam samar-samar saja.

“Mampu ke aku beli rumah? Dengan gaji sekarang, bank mesti gelakkan aku bila mohon loan rumah. Takkan aku nak menyewa sampai ke sudah?”

Dapat pinjaman bank selepas 4 kali memohon?

Nak jadi cerita, Cik Siti berjumpa seorang brader ni. Beliau perhatikan, brader ni setiap hari lepak dekat kedai beliau.

Dekat seminggu Cik Siti perhatikan brader misteri tu. Dalam sehari, boleh kata jumpa lebih 5 orang berlainan dan berulang kali beli kopi.

Cik Siti mula terasa nak kenal brader ni dan mula beranikan diri untuk menegur. Siapa sangka, rupa-rupanya brader ni ajar orang ramai melabur dalam hartanah. Memang power ilmu dia!

Dari situ, beliau mula tanya macam-macam. Brader tu betul bersabar dengan setiap soalan yang diajukan, dan dia guide Cik Siti cara untuk beli rumah walaupun gaji ciput.

Sebab nekad nak beli rumah, Cik Siti buat setiap perkara yang diajar brader tu. Beliau mula sediakan diri untuk memohon loan rumah pertama.

Mula-mula memohon, bank reject. Tak apa, Cik Siti cuba lagi untuk kali yang ke-2. Tapi malangnya, kena lagi. Kali ke-3 pun, bank tak terima permohonan beliau.

Selepas kali ke-4 memohon, baru permohonan Cik Siti berjaya. Siapa sangka, Cik Siti mampu pegang kunci rumah sendiri dengan gaji hanya RM1,400 saja semasa umur 22 tahun.

Cik Siti buat sebelum memohon pinjaman rumah

Ini apa yang Cik Siti buat untuk pastikan beliau dapat beli rumah pertama:

  • Asingkan simpanan dan perbelanjaan.

Nak beli rumah, memang tak boleh lari dengan komitmen. Selagi tak paksa diri sendiri menyimpan dari mula, sampai ke sudah takkan dapat menyimpan.

  • Cari rumah yang kena dengan gaji

Semua orang nak ada rumah besar dan cantik. Tapi untuk permulaan, rumah kecil bukan satu dosa. Mula dengan yang kecil dulu.Dah mampu nanti, baru upgrade ke rumah yang lebih besar dan selesa. Biar rumah pertama kecil, tapi atas nama sendiri. Tapi sebelum beli, wajib cari ilmu membeli rumah. Bukan terus mohon pinjaman bank tanpa sebarang persediaan. Ini tak, seumur hidup tak pernah dengar perkataan CCRIS dan DSR, terus apply loan rumah dekat bank.

  • Buang perbelanjaan yang sia-sia

Setakat nak makan, Cik Siti bawa bekal dari rumah. Lebih murah, jimat, dan selamat. Masa tu, Cik Siti kerja dekat Coffee Bean dekat kawasan Dutamas. Makan dekat situ, semua mahal belaka. Belanja makan saja, silap-silap lebih RM20 sehari. Nak belajar lebih tu, senang saja. Nak kurangkan belanja tu yang susah. Lebih jimat lagi, beliau tumpang motor suami ke tempat kerja. Lebih jimat banyak duit. Kereta pun beli yang second hand saja. Selagi boleh, elakkan buat hutang dengan bank.

Macam mana gaji bawah RM1,500 boleh beli rumah?

Cik Siti adalah salah satu bukti kukuh yang gaji kecil, bukan satu masalah besar untuk membeli rumah.

Dengan belajar ilmu yang betul, gaji kecil takkan jadi penghalang untuk pegang kunci rumah pertama anda.

Tak berdosa pun mulakan dengan rumah yang kecil dulu. Bila gaji meningkat, boleh saja nak upgrade rumah besar. Rumah lama, sewakan supaya dapat jana aliran tunai positif setiap bulan.

Tok nak lahirkan lebih ramai orang seperti Cik Siti

Untuk mencapai impian ini, penting untuk anda tahu apa masalah yang menghalang seseorang itu membeli rumah.

9 masalah (dan alasan) ramai orang tak beli rumah

Terlampau selesa menyewa. Dengan modal RM2,500 sebulan, dah boleh menyewa dekat Mont Kiara Pines. Tapi kalau beli, hanya dapat rumah dekat kawasan yang tak menarik.

  • Simpanan entah ke mana. Tak sampai setengah bulan, dah sesak. Sampai terpaksa ikat perut nak makan.
  • Ramai kawan-kawan sekeliling tak beli rumah lagi. Tunggu mereka beli dulu, baru ada kesedaran nak beli selepas itu
  • Rumah, tak lari ke mana pun. Ada dekat situ saja. Cukup masa nanti, baru beli.
  • Buat apa nak beli rumah? Duduk saja dekat rumah ibu ayah. Tak perlu nak membazir duit bayar ansuran bulanan dekat bank setiap bulan.
  • Daripada beli rumah, baik beli kereta dulu. Rumah bukan boleh bawa jumpa kawan. Nak tackle awek, kena ada kereta. Baru senang nak mengayat.
  • Rumah yang nak dibeli tu, mahal gila. Apa kelas beli rumah low atau medium cost. Aku nak rumah yang dekat dengan shopping mall, baru bergaya!
  • Niat di hati, memang nak beli. Tapi nak tunggu harga rumah jatuh dulu.
  • Bila memohon pinjaman, bank reject. Naik malas nak memohon lagi. Baik buat enjoy saja duit tu, lagi puas hati.

Anda ada masalah (atau alasan) seperti yang Tok senaraikan dekat atas tadi?

Tok nak bantu anda selesaikan masalah ini secara keseluruhan, sehingga anda berjaya pegang kunci rumah pertama sebelum tahun ini berakhir.

Jadi, anda serius nak beli rumah pertama? Teruskan membaca.

Sebelum 2019 berakhir, anda confirm pegang kunci rumah

Sekarang, Tok dalam satu misi untuk membantu anda capai impian ini dalam masa yang singkat.

Bukan setakat beli rumah pertama saja. Tok juga serius nak bantu anda 

mengawal kewangan secara total. Tok nak anda mampu menyimpan paling kurang 4 angka sebulan.

Untuk pastikan misi ini berjaya (dengan kadar 100%), Tok juga dapatkan bantuan 

pakar hartanah dan kewangan yang terkenal di Malaysia.

Siap ada yang pernah berkongsi ilmu di kaca televisyen lagi. Dekat media sosial pula, cukup popular.

Semua ilmu yang anda perlu tahu untuk membeli rumah dan mengawal kewangan secara pro

Tok sajikan dalam pakej ilmu GH MasterClass ini.

GH MasterClass yang anda takkan dapat di tempat lain

GH MasterClass akan pastikan anda power dalam:

  • Menguruskan kewangan secara berkesan. Anda akan belajar cara yang betul untuk menetapkan matlamat kewangan, serta tip untuk buat bajet kewangan yang berkesan.
  • Cara bina portfolio kewangan untuk graduan baru. Gunakan instrumen ASB untuk langsaikan hutang PTPTN, teknik compunding, rolling, dan hybrid (gabungan teknik compounding dan rolling) terkini dalam ASB untuk memaksimakan keuntungan pelaburan,
  • Mindset yang betul supaya anda memiliki hartanah sendiri,
  • Tip power beli rumah pertama sehingga dapat kunci rumah,
  • Tahu waktu terbaik untuk beli rumah,
  • Sebab utama kenapa anda patut melabur dalam hartanah,
  • Kisah inspirasi - Parit jerih saya sepanjang melabur dalam hartanah,
  • Teknik dan strategi berkesan untuk mula melabur,
  • Apa yang anda perlu tahu tentang rumah under construction (dalam pembinaan),
  • Kelebihan bila anda beli rumah under construction,
  • Tip dan strategi beli rumah under construction,
  • Tip tak masuk akal beli rumah lelong,
  • Apa yang anda perlu buat sebelum bida rumah lelong,
  • Apa yang anda perlu buat semasa membina rumah lelong,
  • Apa yang anda wajib buat selepas bidaan rumah lelong tamat.
  • Apa yang anda perlu tahu tentang rumah under construction (dalam pembinaan),
  • llmu yang dihidangkan, takkan berhenti setakat ini saja. Akan ada banyak lagi yang akan disajikan pada masa akan datang.

Yang pasti, anda tak perlu ke tempat lain untuk belajar semua ilmu ini. Tok tempatkan dalam satu platform dan anda boleh akses semua ilmu ini di mana saja anda berada.

Untuk tahun 2019, kami akan sediakan lebih 25 buah video untuk tatapan anda.

Kami akan tambah koleksi video dari masa ke semasa. Lebih banyak video yang ditambah, lebih tinggi nilai GH MasterClass (harga juga akan meningkat mengikut nilai video yang dimuat naik pada masa depan).

Pengalaman sebenar pembeli GH MasterClass

Alhamdullilah, baru berjaya habis tengok 3 video dari GH MasterClass Faiz Wahab 

Topiknya: Kepentingan Pengurusan Kewangan

Ada 4 set video duration untuk 4 video ni sepanjang 30 minit.Nice la untuk hari pertama. Tak ada la terus otak aku kematu. It’s better to start slow than nothing. Kalau belajar banyak sekaligus, mahu kaku macam belajar dekat universiti dulu.

Dalam video ni, Faiz Wahab start dengan introduction – Smart Goal , Budget & Expense Tracking, Execution dan last sekali recap untuk 3 aktiviti ni.

Ini ringkasan aktiviti dia.

Video 1:

Formula SMART Goal dalam kewangan

1) Budget & Expenses tracking:
2) Single people: Formula 4321
3) Married: Formula 60:40

Execution plan: 3 kriteria sebelum start nak invest

Nasib baik weh aku tengok video ni. Just nice je after gaji, kalau tak memang habis lagi la duit ni. Dah penat duduk dalam rat race. Asal cukup bulan je, gaji habis.

 Aku sarankan korang tengok video 1 lepas tu video 3 dulu – Budget & expenses tracking, baru tengok balik video ke-2 dan seterusnya video-4.

Sebab dalam video-1, dia ajar how to set goal using SMART formula, tapi macam mana nak set kalau kau tak tau status financial kau, kan?

So, ya. Aku sarankan korang tengok video ikut turutan ni : 1,3,2,4.

Video 3 :

Budget + tracking investment

Kalau la aku bujang lagi dan dapat belajar ni dulu, mungkin2 aku punya financial dah cantik dah. Haih. Tapi takpe la. There is always a first step. Formula dia senang, tak complicated untuk beginner macam aku.

 If korang baru graduate and nak start cari kerja, believe me, belajar dulu financial planning sebelum kau start berangan nak angkat kereta or rumah segala.

On the good side, GH Masterclass ni best sebab:

1. Boleh access kat mana-mana, so bila free time, ada Internet, gadget kau battery still ada, kau boleh tengok. Takde la bazir masa asyik skrol sosial media saja.

2. Sebabkan akses di mana saja, takde alasan untuk kau cakap “xda sempat la g class belajar.” Introvert, extrovert, ambivert, segala bagai boleh layan.

Satu dinner date dekat Kenny Rogers dengan pakwe, atau belajar pengurusan kewangan. Choice is always be at your hand.

— Anyway, homework yang aku buat adalah :

1. Total gaji aku + gaji husband aku after potong EPF dan SOCSO, dibahagikan dengan formula 60: 40.

2. Total on how much aku actually can spend on loan, dan total spending for investment.

Banyak gila. Selama ni kami laki bini spend tah ke mana tanpa saving. MashaAllah.

— Menggelegak otak aku ni, tak duduk senang bila fikir banyak gila bazir. I’m pumped up for the next goal.

Video 2 :

SMART Goal

Lepas dah buat kira-kira, aku nak achieve saving of RM50,000 dalam tempoh 5 tahun. It seems achievable, sebab kalau ikutkan, 40% from salary aku adalah RM1,000++.

Daripada kiraan tu, memang realistik untuk aku buat.

Cuma right now, aku still blur macam mana nak buat total saving sampai mencapai RM50,000, atau buat pelaburan macam ASB atau yang lain-lain.

 Mungkin sebab aku baru satu hari belajar. Ada banyak lagi silibus dalam GH Masterclass ni yang aku kena go through.

As to wrap up day one:

1. Terbukak otak lepas dah tulis semua perbelanjaan,

2. Tahu satu step kedepan nak buat apa dengan duit ni.

3. Formula senang, tinggal disiplin je untuk execute.

Time for expense tracking!

Qistina Noordin
Pembaca GH

Bonus eksklusif

Anda akan dapat 3 e-Book yang Tok terbitkan sebelum ini.

e-Book ini sudah tidak lagi dijual dan anda hanya boleh download secara eksklusif dengan membeli pakej GH MasterClass.

Ini 3 e-Book (bernilai RM160) yang anda boleh muat turun secara PERCUMA

Cara Hapuskan Hutang Kad Kredit​

  • Macam mana nak bayar hutang kad kredit tanpa dikenakan caj faedah?
  • Boleh ke kita rendah kadar faedah kad kredit sedia ada?
  • Cara kenalpasti kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup anda.
  • Berapa banyak jenis kad kredit yang ada di Malaysia?
  • Macam mana cara kira faedah kad kredit? Supaya anda tak tertipu dengan caj tambahan.

Strategi Confirm Lulus Loan Rumah

  • Perkara wajib yang anda patut semak dalam pakej loan rumah.
  • Macam mana nak banding dan bezakan pakej loan yang terbaik buat anda?
  • Macam mana nak buat bank bersahabat baik dengan anda?
  • Cara sediakan dokumen yang tip top, confirm banker anda akan tersenyum.
  • Macam mana nak gunakan simpanan dan pelaburan lain sebagai pemanis tawaran?
  • Apa itu CCRIS dan CTOS, dan macam mana cantikkan laporan-laporan ini?
  • Cara dan formula mudah untuk menyemak kemampuan pinjaman anda, semudah ABC.
  • Apa itu Debt Service Ratio (DSR)?
  • Macam mana nak cantikkan DSR?
  • Senarai skim-skim yang memudahkan anda untuk apply loan rumah.(Boleh jimat beribu-ribu ringgit!)
  • Senarai semak yang lengkap untuk apply loan rumah dekat mana-mana bank di Malaysia.

16 Kisah Inspirasi Pelabur Hartanah

  • Adrian Un, CEO Skybridge International
  • Gavin Liew – The Makeover Guys
  • Khairulnawawi – Perunding Hartanah Berdaftar
  • Jimmy Haryzul – Pakar Pelaburan Hartanah dan Sublet
  • Azlan Majid, Perunding Hartanah Berdaftar
  • Ariff Shah
  • Faizul Ridzuan
  • Zaidi Ismail 
  • Khairul Ezuwan
  •  Meor Zaidee a.k.a Abang Ensem 
  • Shafie Bustan
  • Dr Azizul Azli
  • Harith Faisal
  • Mior Hafis
  • Amir Syahir
  • Ahyat Ishak

Tok pulangkan duit anda 100%!

GH MasterClass tak membantu? Kalau anda tak dapat sebarang manfaat selepas beli dan tonton semua video dalam GH MasterClass, Tok akan pulangkan 100% duit anda.