Login

Register

Login

Register

Archives

Capai matlamat pelaburan hartanah anda guna strategi S.M.A.R.T. ini.

Sebelum mencapai sebarang matlamat, kenalah tetapkan matlamat yang kita nak capai dulu. Ini adalah asas yang semua orang patut buat. Ramai juga yang tanya kat Tok. Ada tak strategi yang boleh bantu mencapai matlamat pelaburan…

Lelaki ini kongsikan 6 lubuk untuk pelabur newbie beli hartanah below market value

Bukan senang nak cari hartanah bawah harga pasaran (below market value). Lagi-lagi untuk pelabur yang baru nak berkecimpung dalam arena ini. Tapi, jangan sekali-kali pandang rendah kat kebolehan diri korang sendiri. Bila dah belajar ilmu…

Langkah mudah dapatkan laporan CCRIS tanpa perlu keluar rumah

Orang yang menetap kat Kuala Lumpur berkongsi satu masalah dan dilema yang sama. “Malas aku nak keluar. Nak hadap traffic jam, kos minyak, dengan nak tanggung tol lagi.” Lagi-lagi nak singgah kat Bank Negara untuk…

5 tip bantu newbie beli rumah lelong macam otai dan buat untung (paling kurang) 1 kali ganda

Korang baru pertama kali nak beli rumah lelong? Proses membeli rumah bergantung kat jenis rumah yang kita nak beli tu. Bermakna, proses beli rumah lelong akan jadi berbeza sikit dengan proses membeli rumah undercons atau…

Nak beli rumah baru? Tip ini boleh selamatkan banyak duit anda

Syok planning nak beli rumah baru? Mestilah. Akhirnya, dapat juga korang capai satu matlamat yang ramai orang idamkan. Lepas dah dapat kunci rumah (tahniah Tok ucapkan) nanti, ada beberapa benda yang kita kena buat dulu.…

Apa impak OPR turun dari 3% kepada 2.75%?

Tok baru dapat berita ni tadi. Bank Negara Malaysia bertindak menurunkan kadar OPR (Overnight Policy Rate) menjadi 2.75%. Atas pergerakan ekonomi yang perlahan di negara kita sekarang, tindakan BNM turunkan OPR adalah untuk meransang ekonomi…

6 tip buat orang muda yang tak banyak modal, tapi berniat nak beli rumah tahun ini.

Tak semestinya pelaburan hartanah sentiasa gunakan sejumlah modal yang besar. Ada saja kes pelabur yang gunakan modal yang minima untuk membeli rumah. Bahkan ramai dah orang buat benda ni. Boleh Tok kata, kalau ada ilmu…

Tanjung Malim – Apa anda perlu tahu tentang kawasan ini?

Bila Tok sebut perkataan Tanjung Malim, apa perkara pertama yang terbit dalam minda korang?  Kalau Tok, pasti teringat kedai makanan yang pelbagai dekat sana. Senang cerita, kalau datang sana, perut confirm gembira.  Cuma kali ni,…

Sewakan atau duduk sendiri? Ini apa yang pembeli rumah pertama kali patut buat

Masih ramai lagi yang jadikan rumah pertama untuk kegunaan sendiri. Padahal Tok yakin mereka dah sedia maklum, yang tindakan ini tak kasi apa-apa untung pun. Silap hari bulan, ada yang kantoi bayar duit ansuran bulanan…

5 langkah elak deposit hangus bila anda tak jadi beli rumah

Ramai yang tak tahu pasal ni. Sebelum ni, mesti korang ingat duit deposit confirm akan melebur bila bank tak lepaskan permohonan loan rumah. Tak betul tu. Hakikatnya, korang masih ada harapan dan peluang untuk dapatkan…

Secured By miniOrange