Sumber: Propsocial

Ara Damansara, Lokasi strategik untuk golongan pertengahan.

Kali ni Tok nak kongsikan hasil analisa kawasan Ara Damansara, kawasan yang menjadi tumpuan muda mudi berliburan. Muda-muda dulu Tok selalu juga la dating dengan makwe kat sini, tapi belanja minum je lah, wayang apa semua tu mana ada lagi dulu.

Analisa kawasan ini dijalankan oleh Tsunhow Toh, seorang pemerhati, pengkaji, penyelidik, ejen, dan pelabur hartanah.

GH Masterclass

————————————————————————————————————————————————————————–

Ara Damansara adalah sebuah bandar yang terletak di Petaling Jaya, Selangor.

Ia menjangkau 762 ekar tanah pegangan bebas. Ara Damansara sebenarnya adalah kawasan yang agak baru, yang mula berkembang secara berperingkat bermula awal tahun 2000an.

Kawasan ini dikelilingi oleh kawasan yang sudah membangun seperti Tropicana, Subang, Glenmarie, Kelana Jaya.

Ara Damansara juga terletak di antara dua padang golf, Saujana Golf and Country Club dan Tropicana Golf and Country Resort.

Seperti Bangsar South atau Mont Kiara, Ara Damansara sebahagian besarnya dibangunkan oleh pemaju tunggal, Sime Darby Property.

Ara Damansara dianggap sebagai kawasan berprestij tinggi yang popular di kalangan golongan muda yang membeli penginapan sendiri, dan harga di sini tetap tinggi kerana ’emosi’ daripada penduduk sendiri (mereka sanggup membayar lebih untuk rumah yang mereka mahukan).

Sangat mudah untuk melihat mengapa kawasan ini popular, dengan jalan raya yang dirancang dengan baik, kawasan hijau yang subur, dan akses yang sangat mudah.

Akses jalan utama ke rantau ini termasuk:

  • Lebuhraya Persekutuan
  • (NKVE) Lebuhraya Lembah Klang Baru
  • (LDP) Lebuhraya-Damansara Puchong
  • Berhubungan dengan baik dengan kawasan kerja utama seperti Subang, Puchong dan Petaling Jaya, bermakna kawasan ini akan menarik kelas pekerja muda di kawasan tersebut untuk tinggal di sini juga.

 

Perkara lain yang perlu dberi perhatian ialah kwujudan lapangan terbang Sultan Abdul Aziz Shah yang hanya terletak beberapa minit sahaja dari Ara Damansara.


Apa kemudahan dan kemudahan yang ditawarkan oleh Ara Damansara?

Kawasan Oasis dan Citta Mall akan menjadi pusat Ara Damansara dari segi aktiviti komersial dan juga tempat yang popular untuk menikmati hidangan.

 

Kawasan komersial

  • Oasis square
  • Dataran Ara Damansara
  • NZX commercial centre
  • Taipan 1, 2

 

Pusat beli-belah

  • Citta Mall
  • Evolve Mall
  • Tesco Ara Damansara

 

Sekolah

  • Japanese international school,
  • SRK & SMK Lembah Subang

 

Hospital

  • Ara Damansara Medical Centre
  • Kelana Jaya Medical Centre
  • Subang Jaya Medical Centre

 

Pengangkutan awam

  • LRT Ara Damansara
  • LRT Lembah Subang

 

Apakah titik harga untuk hartanah di Ara Damansara dan perbandingan harga dengan kawasan lain?

 

Sumber: iPropertyiQ.com

Gambar di atas adalah dari iPropertyIQ yang menunjukkan perbandingan harga median yang sangat komprehensif untuk kondo 3 bilik tidur untuk tempoh April 2016 – Mac 2017 di Lembah Klang.

Melihat kembali kepada nilai hartanah ara damansara itu sendiri, harga rata-rata untuk hartanah landed di sini adalah RM607psf dan harga kasar RM1.275 juta.

Harga median untuk kenaikan harga tinggi pula adalah RM629psf dan harga kasar RM530k.

Saya secara peribadi percaya mana-mana hartanah high rise (<6 tahun) yang dibeli sekitar harga median RM600-700psf untuk kawasan ini adalah berada dalam jangkaan harga yang masuk akal.

Di bawah adalah analisis perkembangan yang ada untuk melihat di dalam kawasan ini termasuk harga sebenar yang diurus dan sewa semasa.

 

Condo Year Sizes

(SqFeet)

Asking Rental (RM) Transacted value Maintainence fees Remarks
Puncak Seri Kelana 2002 1019-1330 3BR: 1800-2000 RM400-530psf RM0.22psf
Puncak Nusa Kelana 2003 1328 3BR: 1800-2200 RM450-500psf RM0.20psf
Ara Hill Residences 2010 1400-2390 3BR: 3000-4000 RM560-745psf RM0.30psf
Oasis 2012 572-2988 Studio: 1500-1600

2BR : 2200-2400

 

RM550-730psf RM0.28psf
Pacific Place

 

2013 529 (studio) -1365 (3BR) Studio: 1600,

2BR: 1800-2000 3BR : 2000-2500

RM508psf RM0.22psf Link to LRT Ara Damansara.  Evolve Mall
Eve Suites 2014 680 (1BR) – 1065 (2BR) 1700-2000 1 bedroom, 2100-2800 2 bedroom RM600-760psf RM0.35psf Link to Lembah Subang LRT

Airbnb

Ara Green 2015 700 (1+1)  3000 (duplex) 2BR: 2000-2300 3BR: 2500-3000 4BR: 3500

 

(<1000sqf): RM760-900psf

(>1000sqf): RM630-770psf

RM0.30psf
Urbana 2016 807-1280 2BR: 2000-2500,

3BR: 2800

RM700-780psf RM0.35psf
Verde   2016 1383- 1818 3BR:

2500-4500

 

RM600-660psf

 

RM0.26psf
Maisson Residence

 

2017 500 (studio) – 1385

(3BR)

Studio: 1400-1800

2BR: 2200

3BR: 2800

(<1000sqf): RM650-750psf  (>1000sqf)
: RM480-600psf
RM0.30psf Preschool – KinderLand
Potpourri

 

 

2018 525-2213 2BR: 2500-3000,

3BR : 3200-3600

 

RM1027-1073psf RM0.33psf Developer units still available (big units)

Link to Citta Mall

H20 Residences 2018 450 (Studio)- 1000 (3BR) Studio: 1800

2BR: 1900-2000,

3BR: 2500-2600

None yet RM0.31psf Developer units still available
New – Underconstruction Layout Price
AraTre (700units) 797sf (2BR)

1195sf (3BR)

RM580-690psf

 

Cantara (888units)

500m to LRT

646sf (1+1)
850sf (2+1)
1066sf (3)
1184sf (3+1)
RM880psf

Sekiranya anda melihat dengan teliti, harga jualan purata untuk bekalan baru (<5 tahun, RM600-1000psf) adalah lebih tinggi daripada hartanah lama (> 5 tahun, RM400-700psf).

Ini adalah contoh baik perbezaan harga antara hartanah baru dan lama secara umum.

Kadar sewa untuk kawasan ini juga tidaklah terlalu gila, dengan beberapa bilik tidur 3 hartanah tertentu disewa pada RM3000.

Walau bagaimanapun, faktor yang sama juga akan membuatkan harga jualan yang lebih tinggi, menjadikan hasil sewa tidak begitu menarik.

Mengenai penawaran yang akan datang, saya percaya sebagai kawasan yang mantap, bekalan yang akan datang (sekarang AraTre, Cantara) dapat diserap.

Digabungkan dengan jumlah penginapan sendiri yang tinggi, unit pelabur untuk sewa sebenarnya tidak terlalu tinggi.

Fakta bahawa ada sekolah Jepun di kawasan itu juga menarik sejumlah ekspatriat yang tinggal di kawasan itu. Itu juga menyumbang kepada sewa yang lebih tinggi di kawasan itu.

Saya merasakan bahawa harga untuk kawasan itu akan mantap memandangkan jumlah yang tinggi sendiri, dan keseluruhan perbandaran yang dirancang dengan mudah.

Ringkasnya, Ara Damansara adalah kawasan yang mantap, mudah dihubungkan dan sesuai untuk sesiapa sahaja yang mencari tempat untuk tinggal.

 

1 thought on “Ara Damansara, Lokasi strategik untuk golongan pertengahan.

  1. macam mana harga hartanah desa park city ni boleh jadi tanah termahal sedangkan dulu kawasan ni tak laku.. kalau ia membangun dengan pesat sekali pun harga 830k ni keluarkan oleh pemaju adalah melebihi harga pasaran.

Leave a Reply